שתף קטע נבחר

אתם בסיכון? הנחיות חדשות למניעת סוכרת

כ‭700-‬ אלף ישראלים נמצאים במצב של טרום סוכרת, שמתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון גבוה לחלות בסוכרת. הבעיה היא שרובם אפילו לא יודעים על כך. הנחיות חדשות שפורסמו בארה"ב מסבירות איך לאבחן את הבעיה ולטפל בה

מלבד 400 אלף חולי הסוכרת החיים בישראל, ישנם על פי ההערכות עוד 700 אלף איש שנמצאים במצב המוגדר 'טרום סוכרת‭,'‬ שמתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) בתוך כמה שנים.

 

ערכי סוכר גבוליים מוגדרים כרמת סוכר בצום של ‭125–100‬ מ"ג לדציליטר, או רמת סוכר של ‭199–140‬ מ"ג לדציליטר שעתיים אחרי העמסת סוכר. רוב האנשים שנמצאים במצב של טרום סוכרת וסובלים מרמות סוכר גבוליות אינם

יודעים על כך כלל. כדי לסייע לאתר אותם לפני פרוץ המחלה פירסמה בשבוע שעבר האגודה האמריקאית לאנדוקרינולוגיה מסמך הנחיות, שמפרט את כל הבדיקות והפעולות שיש לבצע לצורך האבחון והטיפול בהם. ואלה ההנחיות:

 

1. פעם בשנה יש לבצע בדיקת העמסת סוכר ובדיקת מיקרואלבומין.

 

‭.2‬ פעם בחצי שנה יש לבצע בדיקת סוכר בצום, בדיקת המוגלובין מסוכרר ‭HbA1c –‬ (שנותן ממוצע של רמות הסוכר בשלושת החודשים האחרונים‭,(‬ ובדיקת שומנים בדם.

 

‭.3‬ אחרי האבחון יש להקפיד שרמת היעד של הכולסטרול הרע ‭(LDL)‬ לא תעלה על 100 מ"ג לדציליטר, בדומה לרמה הנדרשת אצל חולי סוכרת. רמות גבוהות מאלה מגבירות משמעותית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

 

‭.4‬ יש להקפיד שרמת היעד של ערכי לחץ הדם תהיה כמו בחולי סוכרת: לחץ דם סיסטולי (הערך ה'גבוה' במדידת לחץ דם) מתחת ל‭130-‬ מ"מ כספית, ולחץ דם דיאסטולי (הערך ה'נמוך' במדידת לחץ דם) מתחת ל‭80-‬ מ"מ כספית. אצל אנשים במצב טרום סוכרת עם ערכים גבוהים יותר יש לשקול תחילת טיפול ליתר לחץ דם.

 

‭.5‬ אנשים במצב טרום סוכרת צריכים קודם כל להפחית ‭10%–5%‬ ממשקלם, לבצע פעילות גופנית ‭60–30‬ דקות חמש פעמים בשבוע, לשמור על דיאטה

דלת שומן ועתירת סיבים, ובמקרה של רמות כולסטרול גבוהות להתחיל טיפול בתרופות ממשפחת הסטטינים.

 

‭.6‬ אצל חולים עם מחלת לב חסימתית (איסכמית) או אצל חולים שרמות הסוכר שלהם ממשיכות לנסוק, יש לשקול התחלת טיפול בתרופות להורדת רמות סוכר דוגמת מטפורמין ואקרבוז.

 

"מצב של טרום סוכרת מעלה משמעותית את הסיכון ללקות בסוכרת‭,"‬ מסביר ד"ר אילן שמעון, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית החולים בילינסון. "מחקרים הראו שכל עלייה של 5 מ"ג לדציליטר בערכי הסוכר מגבירה את הסיכון ללקות בסוכרת. כך למשל, גם לאנשים עם סוכר 95 יש סיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת בהשוואה לאנשים עם סוכר ‭."80‬

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
אינסולין. מכניס סוכר לתאים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים