שתף קטע נבחר

מומחה: רוסיה בולמת נפילת האימפריה הסובייטית

הד"ר ברנדה שפר מאוניברסיטת חיפה מסבירה בשיחה עם ynet כי הפעולה הגאורגית שהדליקה את הקווקז היתה צפויה במשך זמן רב, אך התגובה הרוסית הייתה חריגה. שגריר ישראל ברוסיה לשעבר, צבי מגן, חושב כי בגאורגיה ניסו לנצל את האולימפיאדה כדי להגיע להישגים. למרות הקרבות הקשים, שני המומחים מעריכים כי העימות בקווקז יסתיים תוך ימים ספורים

"הקרבות המתחוללים במחוזות המורדים בגאורגיה הם משניים. חשובים יותר האינטרסים" – כך אמר ל-ynet שגריר ישראל ברוסיה לשעבר, צבי מגן, על הלחימה שמתנהלת זה היום השני בין רוסיה לגאורגיה סביב שאלת השליטה במחוזות המורדים דרום אוסטיה ואבחזיה.

 

לחימה בקווקז - דיווחים אחרונים:

 

מגן, המכהן כיום כראש מכון אירואסיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, לא היה לגמרי מופתע מההסלמה המהירה בעימות. "זה התחיל כמהלך כוחני יזום של הגאורגים, בעקבות תהליך שנמשך זמן רב.

העובדה שהחליטו עכשיו לממש את חזקתם על המחוזות המורדים אינה מפתיעה. הניחוש המושכל שלי הוא שלא בלתי סביר שהתזמון למתקפה נבחר בשל פתיחת האולימפיאדה", אמר מגן.

 

גם הד"ר ברנדה שפר, מומחית לאזור הקווקז מהחוג ללימודי אסיה באוניברסיטת חיפה, מציינת שהפעולה הגאורגית היתה צפויה. "מיכאיל סאאקשווילי (נשיא גאורגיה - ד.צ.) אמר כבר כשעלה לשלטון כי הוא יחזיר את המחוזות המורדים לגאורגיה, ובביקורים האחרונים שלי במדינה היו שמועות שמתוכנת פעולה כלשהיא", אמרה שפר ל-ynet. "אני חייבת לציין שהתגובה הרוסית הפתיעה אותי. אין ספק שהרוסים יכלו להדוף את הגאורגים באמצעים יותר פשוטים, אבל הם רצו להעניש את גאורגיה ולערער את היציבות השלטונית שלה. התגובה הרוסית גם מראה שלמרות שלרוסיה יש נשיא חייכן יותר, דמיטרי מדבדב, הטון הוא עדיין הטון של קודמו, ולדימיר פוטין".


הרוג בהתקפות על הקווקז (צילום: רויטרס)

 

מבלי להצדיק את הפעולה הגאורגית, שפר – שמבקרת בגאורגיה פעמים ספורות מדי שנה ומכירה אישית את הנשיא ובכירי משטרו, סבורה שהסטאטוס קוו בין גאורגיה למחוזות המורדים לא היה אידילי. "אני לא מאמינה שיש כזה דבר 'סכסוך קפוא'. המצב בדרום אוסטיה לא היה רק בעיה של גאורגיה, יש שם פשע רב, סחר בנשים, הברחות נשק וסמים. זו בעיה לאזור כולו. חיים שם רק 60 אלף תושבים, והוא אזור שמבחינה גאוגרפית מוטמע יותר בגאורגיה. לכן היה לגאורגים קל יותר לעשות את המהלך הצבאי שם" אמרה שפר, "אני מעריכה שסאאקשווילי קיווה שנשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש ופוטין ישבו יחד באולימפיאדה ותהיה אפשרות להגיע להסכם נוח יותר לגאורגיה, כזה שיאפשר לה להכניס מוסדות שלטון לדרום אוסטיה ולהשליט חלק מריבונותה".

 

מי הטובים ומי הרעים?

למרות שמגן, מציין שקל להזדהות במשבר הזה עם גאורגיה ולראות בה הקורבן, הוא סבור שצריך גם להבין את האינטרסים הרוסיים. "לא צריך להיות מופתעים שרוסיה הצטרפה לעימות. אחרי הכל, דרום אוסטיה ואבחזיה, כמו אזורים אחרים הם אזורי מחלוקת ורוסיה מנסה שם לקדם את האינטרסים שלה ואת נוכחותה. גאורגיה הלכה צעד אחד קדימה – איני רוצה לומר, הלכה רחוק מדי – ועשתה מהלך נועז, לא ראשון מסוגו, לממש את חזקתה על האזורים האלה. בכך, היא קראה תיגר על מעצמה צבאית והביעה נכונות להיכנס עימה לעימות ישיר", אמר מגן.

 

הוא הוסיף: "ברוב המקרים שבהם יש סכסוך טריטוריאלי בין מדינה ריבונית לבדלנים מדובר במאבק א-סימטרי, אבל כאן יש מאבק סימטרי לחלוטין, שבו משתתפים חילות אוויר, שיריון ורגלים של שתי מדינות. האבדות הרבות בנפש שהוא גובה מעניינות את שני הצדדים פחות מאשר מימוש האינטרסים שלהם".


הכוחות הרוסים בדרך לדרום אוסטיה (צילום: AP)

 

מגן סבור כי רוסיה התערבה צבאית במשבר משום שמבחינתה, הצלחה גאורגית במבצע הזה משמעו התקפלות. "רוסיה של היום היא שריד של האימפריה הסובייטית, שנמצאת בהליך של 'התקפלות' מזה הרבה שנים, ומנסה לבלום את התהליך הזה שפועל לרעתה. השטחים שהיו פעם חלק מהאימפריה – אינם עוד: במערב צמחה לה אימפריה אחרת שקוראים לה נאט"ו, וזו הצליחה 'להשתלט' על שטחים נרחבים שהיו פעם חלק מהאימפריה הסובייטית. בדרום היא נאבקת בהתקוממות מוסלמית בצ'צ'ניה ובאינגושטיה, ובמזרח צצה לה מעצמה חדשה - סין. רוסיה בנסיגה, ונמצאת במגננה. לכן נוכחותה הצבאית באזורי העימות בקווקז ובאזורים אחרים חשובה לה כל כך. למה דווקא שם? כי שם אפשר. כי שם יש הזדמנות".

 

זווית נוספת: המאבק על הגז והנפט

שפר מציינת גורם נוסף שעשוי היה לדרבן את רוסיה לפעול ביד כבדה כל כך: הרצון לשלוט על צינור הגז העובר מבאקו דרך גאורגיה למזרח התיכון. "אם שולטים בגאורגיה, ניתן לשלוט בכל מרכז אסיה ובקווקז. נשיא רוסיה הנוכחי הוא יושב ראש תאגיד האנרגיה הרוסי גזפרום, והוא בטח מבין זאת היטב. רוסיה רצתה גם להבהיל את גאורגיה ולערער את שלטונו של סאאקשווילי, ואם אפשר גם להפריע לזרימת הנפט והגז למערב, מה טוב", היא אמרה.

 

עדיין מוקדם מכדי להעריך עד כמה פגעה המתקפה הרוסית בכלכלתה המתאוששת של גאורגיה. שפר סבורה שהנזק יחריף את הפער בין הבירה לבין האזורים החקלאיים, אך אינה מעריכה שהעימות יחליש את מעמדו של הנשיא סאאקשווילי, לאור העובדה שהממשלה והאופוזיציה תמימות דעים בנושא אחד: הצורך להשיב את המחוזות הבדלנים לריבונות גאורגית.

 

עד מתי ימשכו חילופי האש? גם מגן וגם שפר מעריכים שמדובר בעניין של ימים ספורים. "הרוסים לא יכולים להמשיך את המלחמה הזאת", מציין מגן.

"יש להם יכולת אבל אם הם ימשיכו, מה יהיה הצעד הבא? הם יפלשו קרקעית לתוך גאורגיה? צריך לזכור שלגאורגיה, למרות קוטנה, יש צבא סדיר עם גיבוי של נאט"ו. זה סיפור גדול מדי. אילו אני הייתי הרוסים, הייתי נזהר להיגרר למצבים או למהלכים שצריך סולמות כדי לרדת מהם. מנגד, גאורגיה צריכה להבין שלמרות חולשתה היחסית, רוסיה היא מעצמה צבאית, ויקשה עליה להתמודד עימה. אני מאמין שימים אחדים יספיקו לשני הצדדים להבין שמוטב לפתור את המחלוקת הזאת סביב שולחן המשא ומתן". שפר מוסיפה כי המשך הלחימה עשוי דווקא להבעיר את הגזרה הצ'צ'נית ברוסיה, שהיתה שקטה בשנים האחרונות.

 

למרות ההערכות הללו, מגן צופה שהמחלוקת העומדת בבסיס העימות הנוכחי – הרצון של גאורגיה להשיב לחזקתה את המחוזות הבדלנים המורדים – לא תיפתר בזמן הקרוב. "המצב שם לא פשוט. בינתיים האוכלוסייה המקומית משלמת את המחיר", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טנק גאורגי בפעולה
צילום: רויטרס
מגן. האימפריה קורסת
צילום: לע"מ
שפר. מהלך נועז
מומלצים