שתף קטע נבחר

כך תהפכו פרחים לבנים לצבעוניים

יש לכם פרחים לבנים ומתחשק לכם דווקא זר צבעוני? ד"ר תומר שגן יסביר לכם איך מחליפים את צבע הפרחים לכל צבע שתבחרו. הילדים ישמחו להשתעשע עם משחקי הצבעים ואתם תקבלו זר מקסים לקראת חג האהבה

בגינה שלנו פורחים ציפורנים לבנים, אבל לילדים ממש התחשק להכין לאמא לחג האהבה זר פרחים ססגוניים. הם הציעו לצבוע את הפרחים בצבעי מאכל וכמובן שמיד פנינו לביצוע.  

 

 

תחילה צילמנו את הפרחים הלבנים לתיעוד והנה התמונה:

 


  הפרחים - לפני. צילום: תומר שגן

 

עכשיו, הכנו תמיסות צבעי מאכל בשלל צבעים במים (הצבעים שניסינו הם: "צהוב לימון", "כתום אורנג'", "אדום דם", "ירוק מיוחד" ו"כחול מיוחד" שנקרא גם "כחול מספר 1").

הכנסנו את הגבעול של כל פרח לכלי עם צבע אחר וצילמנו שוב. בתמונה ניתן להבחין גם בפרח הביקורת ששהה במים ללא צבע, ונשאר לבן כפי שהיה.

 


 מניחים במבחנות וממתינים. צילום: ד"ר תומר שגן

 

למחרת בבוקר נדהמנו לגלות את התוצאות. הפרחים שגבעוליהם שהו בצבעים ירוק, כחול וכתום נצבעו כמעט לחלוטין וניתן היה להבחין בכלי ההובלה שבעלי הכותרת. הפרחים שגבעוליהם נטבלו בצבעים צהוב ואדום נצבעו רק מעט ורק לאחר יומיים.

 


 הפרחים נצבעו. צילום: ד"ר תומר שגן

 

אמא היתה מאושרת מזר צמחי הציפורן וגילתה לילדים שאפשר גם להשתמש בצבעים מקוריים של פרחים, בתור צבעים לציור על נייר ואלו אפילו צבעים מיוחדים שמשנים צבעים. מיד פנינו למשימה. יצאנו לטיול ואספנו מגינות השכנים פרחים בשלל גוונים ובמה שקרה לאחר מכן במעבדה תוכלו לצפות בסרט הוידאו. שלבי הפעולה לפניכם:

  

ציוד וחומרים:

  • פרחים בשלל גוונים.
  • דפי נייר.
  • 2 צלוחיות.
  • חומץ.
  • אבקת סודה לשתייה.
  • מים.
  • מכחול.

 

אופן ההכנה:

  1. מורחים עלי כותרת או חלקי צמח צבעוניים אחרים על גבי נייר.
  2. שופכים מעט חומץ לצלוחית.
  3. בצלוחית השנייה ממיסים כף אבקת סודה לשתייה במעט מים.
  4. טובלים מכחול בחומץ ו/או בתמיסת הסודה לשתייה ומורחים על גבי הציור.

 

והמשחק מתחיל:

כשמורחים חלקי צמח צבעוניים על גבי הנייר מתקבל ציור ססגוני. מומלץ לבחור בכרוב אדום ובפרחים בגוונים הכחולים, סגולים ואדומים. כאשר מורחים על הציור חומץ או תמיסת סודה לשתייה חלק מהציור משנה את צבעו. יש אזורים בציור שמשנים את הצבע באופן שונה כאשר מורחים חומץ או תמיסת סודה לשתייה. כאשר יוצא שהחומץ מתערבב על גבי הציור עם תמיסת הסודה - הנוזל תוסס עם בועות גז קטנטנות.

 

מה בעצם קורה פה?

לצבעים בצמחים יש תפקידים החיוניים לקיומם, כגון: קליטת אנרגיה מהשמש, הסוואה (כגון חיקוי אבן), הגנה מקרינת השמש החזקה, משיכת בעלי-חיים שמעבירים אבקה מפרח לפרח, משיכת בעלי-חיים שמפיצים זרעים ועוד.

 

מה שמעניין הוא שצבעו של צמח יכול להשתנות במהלך חייו. חלק מהפרחים למשל משנים את צבעם כמנגנון תקשורת בין צמחים ובעלי חיים מאביקים. שינוי צבע של פרח במהלך חייו יכול להתרחש בשל שינוי ברמת החומציות-בסיסיות (pH) של מוהל התאים השונים בו. במהלך התבגרות והזדקנות הצמח נוצרים בו חומרים מסוימים שמשפיעים על דרגת החומציות בתוכו ואז חלק מהצבענים (פיגמנטים) שבתוכו יכולים להגיב בשינוי צבע.

 

דוגמא: צבעו של פרח צעיר מצמח מהמין עכנאי יהודה הוא ורוד. בשלב זה אין בו גרגרי אבקה ואין בו צוף. החרקים המחפשים מזון בפרח ורוד שכזה לומדים מהר מאוד שלא לחזור אליו היות ואין בו "גמול קלורי".

 

פרח בוגר של צמח עכנאי יהודה הוא סגול. חרקים שמבקרים בפרח כזה מוצאים בו גרגרי אבקה וצוף ולכן לומדים שכדאי להם לבקר עוד פרחים בצבע סגול – בוגרים. ביקורים אלו תורמים למעבר גרגרי אבקה בין פרחי הצמח הבוגרים ויכולה להתרחש האבקה – החיונית כל כך להמשכיות הדורות של הצמחים.

 

כאשר מזדקן פרח של הצמח עכנאי יהודה הוא משנה צבעו מסגול לכחול. בשלב זה אין בו גרגרי אבקה וגם לא צוף. החרקים לומדים מהר מאוד שלא כדאי להם לבקר בו וכך הם לא מזיקים לפרי הצעיר שמתחיל להתפתח מהשחלה של הפרח הזקן. כך הפרי מוגן ויכולים להתפתח בו זרעים שיאפשרו בהמשך את המשכיות הצמחים בדורות הבאים.

כמובן ששינויי הצבעים במהלך ההתפתחות יכולים להיות לגוונים שונים מאלה של העכנאי, וחרקים מאביקים מסוימים, כגון הדבורים, מסוגלים ללמוד במהרה מהניסיון שעל מנת להגדיל את הגמול הקלורי שלהם עליהם לבקר יותר פרחים הנראים בצורה המסוימת לצמח המסוים שגילו במסעותיהם במרחבי הטבע.

 

תוסיפו לכך את העובדה שבעלי חיים שונים רואים צבעים באופן שונה ותקבלו טווח מדהים הרבה יותר של ערוצי תקשורת בין צמחים ומאביקים. דבורים למשל רואות את אותם הצבעים שרואים אנו, בני האדם, מלבד "אינפרא-אדום" (IR), אך הן מסוגלות לראות גם "צבע" נוסף, הנקרא "אולטרא-סגול" (UV), שאותו איננו מסוגלים לראות. לכן המראה של פרחים מסוימים הינו שונה בעיני האדם והדבורה.

 

עוד כמה דברים:

  • לא כל הצמחים משנים צבעם בחומצה או בסיס. חלק ניכר מהצהובים והכתומים מאבדים צבעם בחומצה. הצבעים המתאימים ביותר לציורי פרחים הם הסגולים, הכחולים והאדומים.

 

  • יש בבית חומרים חומציים או בסיסיים חזקים בהרבה מהחומץ והסודה לשתייה וניתן לסייע לילדים לבחון שינויי צבע בחומרים אלו, אך אני ממליץ שרק ההורים יבצעו זאת.

 

  • חשוב להרחיק את הידיים מאזור הפנים במהלך הפעילות ובסיומה לרחוץ את הידיים היטב במים וסבון היות וישנם צמחים בעלי חומרים רעילים.

 

ד"ר תומר שגן - ד"ר שגן-דע (PhD בהנדסה גנטית וביוכימיה ופוסט-דוקטורט באפידמיולוגיה), מכשיר אנשי חינוך וילדים בתחום המדעים החווייתיים במכללות, מרכזי מחוננים, מרכזי מורים, מרכזי מדעים, האוניברסיטה פתוחה, מתנ"סים, בתי ספר וגני ילדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרחים לאחר צביעה
צילום: ד"ר תומר שגן
מומלצים