שתף קטע נבחר

מדריך: כך מתחברים ל-RSS

הוא בן קרוב ל-10 שנים, ובמשך רוב הזמן השתמשו בו רק משוגעים לדבר. אבל כיום, ה-RSS נתמך ברוב האתרים והדפדפנים, משולב בשירותי רשת מתקדמים וזוכה לפופולריות הולכת וגדלה. והכי חשוב: עכשיו גם אתם יכולים להשתמש בו

RSS (ראשי תיבות של "Really Simple Syndication"), היא טכנולוגיה שפותחה והוצגה לראשונה ב-1999 על-ידי רמנהטן ו. גוהה, אז מתכנת בחברת Netscape וכיום בכיר ב-Google. עד לשנים האחרונות הייתה זו טכנולוגיה איזוטרית, ששימשה בעיקר פריקים, גיקים ובוני אתרים. אבל זה משתנה במהירות.

 

האייקון הכתום, סימן ההיכר של ה-RSS, נראה היום בכמעט כל אתר שמכבד את עצמו. FeedBurner, מהגורמים הבולטים בתחום (נרכשה אשתקד על-ידי Google תמורת 100 מיליון דולר), סיפקה מוקדם יותר השנה נתון לפיו כ-60 מיליון גולשים משתמשים ב-RSS דרכה. הערכות שונות מפליגות ומדברות על 200 ואפילו 300 מיליון משתמשי RSS בעולם כיום.

 

אם שמעתם עליה גדולות ונצורות, נתקלתם בה בשמות וכינויים נוספים (Atom, Feed, "רסס" וכו'), ומצאתם את עצמכם רק מבולבלים יותר, אז אתם לא לבד. הפעם ננסה להסביר מהו RSS, בשביל מה הוא טוב וכיצד להשתמש בו, בשפה שגם אנשים "רגילים" יכולים להבין.

 

מה זה RSS

RSS היא טכנולוגיה להפצת מידע. לדוגמא, אם יש אתר אינטרנט אליו אתם נוהגים לגלוש בקביעות, ואתם רוצים לקבל הודעה בכל פעם שהוא מתעדכן בתכנים חדשים, שימוש ב-RSS הוא הדרך הפשוטה והאלגנטית לעשות זאת.

 

השימוש המקובל ביותר של ה-RSS הוא כדי להתעדכן במידע מאתרים רבים, בלי לגלוש אליהם. תוכנות ושירותי רשת ייעודיים, יאפשרו לכם להירשם ל"ערוצי RSS" (המונחים המקובלים הם "RSS Channels" או "RSS Feeds") וירכזו עבורכם במקום אחד את כל הכותרות מהאתרים השונים. באופן כזה, תוכלו לסקור במהירות אתרים רבים ולגלוש רק למה שמעניין אתכם.

 

הדגמה יפה מאד של הרעיון והביצוע שלו, אפשר למצוא בסרטון RSS in Plain English בכתובת הבאה. הקריינות היא באנגלית, אבל היא פשוטה ובהירה והצפייה מומלצת.

 

בשביל מה ומי זה טוב

בעבר היה השימוש ב-RSS מסובך ולא ידידותי, דרש תוכנות מיוחדות (קוראי RSS או "RSS Readers"), ולא התאים לציבור הרחב. מלבד זאת, מעט אתרים תמכו בטכנולוגיה. בשלוש השנים האחרונות המצב השתנה מאד וכל העסק הרבה יותר פשוט.

 

תוכלו, בין השאר, לקבל עדכוני RSS ישירות לדפדפן שלכם, ללא התקנה של תוכנה. רוב אתרי האינטרנט הגדולים (וכל הבלוגים) תומכים היום ב-RSS ומציעים ערוצי RSS לסקציות שונות שלהם, ואפילו לתגובות ("טוקבקים") על מאמרים ספציפיים, כדי שתוכלו להתעדכן גם במה שחשבו הגולשים האחרים.

 

בין הראשונים לאמץ את ה-RSS היו עיתונאים, חוקרים, מידענים ואנשי מקצוע אחרים שעבודתם כרוכה באיסוף וסינון מידע. כיום ישנם אנשי מקצוע בתחומים רבים שמשתמשים ב-RSS כדי לאסוף מידע ממקורות מגוונים.

 

כמובן, השימושים לא חייבים להיות מקצועיים. לדוגמא, אם אתם חובבי מתכונים תוכלו להירשם (Subscribe) לערוצי ה-RSS של תריסר אתרי מתכונים, ולקבל ישירות למחשב שלכם "תקצירים", שיאפשרו לכם להחליט לאן לגלוש. כך תשקיעו פחות זמן בגלישה ותגיעו רק למתכונים שמעניינים אתכם. לחלופין, אם אתם אוהבים רק מתכוני בטטה, תוכלו להירשם ל-1000 אתרי מתכונים, ולהשתמש בכלים ייעודיים כדי לסנן את זרם הכותרות שיגיע אליכם ולהציג רק מתכוני בטטה.

 

איך זה עובד

RSS מתבסס על תקן בשם XML, שמאפשר ליצור גירסאות ייעודיות של תכני האתרים, ולזהות כל מרכיב של כל מסמך - כותרת, גוף הטקסט, קרדיט לכותב וכו'. בהתאם, ערוץ RSS יכול לכלול כותרות בלבד, או כותרות עם תקצירים, או אפילו את הטקסט המלא. קורא ה-RSS בו תשתמשו בדרך-כלל יציג לכם את רשימת הכותרות, בדומה לאופן שבו תוכנות דואר מציגות הודעות נכנסות.

 

לערוץ RSS תהיה תמיד כתובת ייעודית.  לדוגמא, זו כתובת ערוץ ה-RSS של אתר Apple. וזהו ערוץ ה-RSS של מבזקי החדשות ב-ynet.

 

כדי להירשם לערוץ מסויים, כל מה שעליכם לעשות הוא להעתיק את הכתובת ולהדביק בקורא RSS, בין שמדובר בתוכנה עצמאית, שירות-רשת או קורא שמשולב בתוכנה אחרת, דוגמת הדפדפן שלכם (אקספלורר 7.0, אופרה או פיירפוקס).

 

מקוראי RSS לדפדפנים

קוראי RSS ייעודיים כמו FeedDeamon המסחרית או FeedReader החופשית, עדיין משמשים מיליונים, אבל רוב המצטרפים החדשים לעולם ה-RSS בוחרים בפתרונות אחרים.

 

השינוי הגדול החל בשנת 2005. בשנה הזו שופרה דרמטית התמיכה מובנית ב-RSS בדפדפן פיירפוקס, ובעקבותיו נוספה תמיכה גם באינטרנט אקספלורר ובדפדפנים נוספים (מיקרוסופט רואה ב-RSS טכנולוגיה בעלת חשיבות אסטרטגית וביצעה אינטגרציה שלה לתוך אאוטלוק 2007 ו-Windows Vista).

 


RSS ב-Firefox

 

עוד אירוע משמעותי שהתרחש ב-2005 הייתה ההשקה של Google Reader, שירות רשת של ענקית החיפוש שמספק תחליף מקוון לקורא RSS.

 

ה-RSS כובש את הרשת

Google לא הייתה הראשונה, אך הפופולריות הגדולה של השירות שלה הגדילה את העניין בתחום, וגרמה לעלייה בפופולריות של שירותים דומים כמו Netvibes.com, Bloglines.com, NewsGator, Rojo.com ואחרים. חלק מהשירותים האלה מספקים לגולשים לא רק אפשרות להירשם לערוצי RSS, אלא גם אפשרות לסנן את תוכן ה-RSS שמגיע אליהם באמצעות פילטרים שונים, לשתף גולשים אחרים, לדרג מקורות מועדפים ולחפש ערוצים בתחומים מסויימים.

 

RSS נתמך היום גם בשירותי "דפי בית אישיים" כמו iGoogle, MyYahoo ו-Windows Live ובשירותי רשתות חברתיות כמו פייסבוק או Café TheMarker, להבדיל. ישנם אתרי חדשות שמתבססים על RSS כדי להגיש לגולשיהם מידע מרוכז ממקורות נבחרים, ואתרים מקצועיים רבים משתמשים ב-RSS כדי להשלים את היצע התוכן שלהם במבזקי חדשות מאתרים מובילים.

 

עבור מי שרוצים לטפל ביעילות בעשרות, מאות ואפילו אלפי ערוצי RSS, ישנם שירותי Mashup כמו Yahoo! Pipes ו-FeedRinse הם מאפשרים למזג יחד ערוצים רבים לערוץ אחד, לסנן תכנים שכוללים מילות מפתח מסויימות, להגדיר כללים (Rules) לתדירות העדכון ואופן ההצגה, ועוד ועוד.

 

RSS היא טכנולוגיה שמתפשטת לאט, אבל בטוח. לא רק שסביר שתשתמשו בה בעתיד - יש סיכוי טוב שאתם כבר משתמשים בה, ואפילו לא יודעים את זה.

 


RSS ב-Feedrinse

 

RSS באינטרנט אקספלורר 7

בדפדפן IE7 הרישום לערוצי RSS והשימוש בהם משולבים במנגנון המועדפים (Favorites). על סרגל הכלים של הדפדפן ישנו אייקון RSS אפור; כשתיכנסו לדף באתר שיש לו ערוץ RSS הוא ישנה את צבעו לכתום. הקליקו על האייקון כדי לראות את הכותרות האחרונות בערוץ ה-RSS.

 

כאשר אתם בדף של ערוץ ה-RSS, הקליקו על כפתור הוספת הסימניה (הכוכב עם סימן הפלוס) ובחרו ב-Subscribe to this feed, כדי להירשם לערוץ. כדי לצפות בערוצי ה-RSS שלכם תוכלו להיכנס למועדפים ולהקליק על Feeds או להקיש Ctrl+J.

 


 

 


 

 

קורא ה-RSS המובנה של IE תומך גם בתיקיות. בזמן ההרשמה לערוץ RSS חדש תוכלו לבחור באיזו תיקייה למקם אותו, ומתוך חלונית ערוצי ה-RSS תוכלו לנייד ערוצים שונים בין התיקיות שיצרתם.

 


 

מידע מפורט על השימוש ב-RSS באאוטלוק 2007 והאינטגרציה עם IE7 תמצאו בכתובת זו

 

RSS ב-Google Reader

Google מציעה שירות רשת בשם Google Reader שמספק תחליף מלא לקורא RSS בממשק שמזכיר את שירות הדואר Gmail.

 


 

כדי להשתמש בו היכנסו לכתובת google.com/reader וצרו משתמש (User) חדש. אם אתם כבר משתמשים ב-Gmail או בשירותים אחרים של Google, תוכלו להשתמש בשם המשתמש ובסיסמא שקיבלתם כבר.

 

כדי להוסיף ערוץ RSS הקליקו על Add Subscription בטור השמאלי; העתיקו והדביקו את כתובת הערוץ; הקליקו על Add. שימו לב, בתחתית הדף מצד שמאל לקישור Manage subscriptions. הקליקו עליו כדי לשלוט בהגדרות הערוצים, למחוק ערוצים, להוסיף תגיות (Tags), לייבא ולייצא ערוצי RSS מתוכנות או שירותים אחרים ועוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים