שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: ירון ברנר

    אוכל רומני שילדים אוהבים - קציצות ברוטב

    אחרי הצ'ורבה, הממליגה והכרוב הממולא - מאכלים שכנראה לא יגרמו שמחה רבה לילדים, מספרת רותי קינן על הקציצות ברוטב עגבניות שהנכדים שלה מטורפים עליהן. ומכיוון שהמתכון מגיע מרומניה אמיתית, יש גם גרסה רומנית קלאסית

    לקציצות של סימונה, האגף הרומני הגאה שסופח באהבה למשפחתנו, יצא מוניטין יאמי-יאמי מאז שהנכד המשותף שלנו עבר למזון מוצק. הוא ובת דודתו המבוגרת ממנו בחצי שנה פשוט מטורפים עליהן, וכידוע ילדים (כאלה שעוד לא מלאו להם שנתיים) לא יודעים לשקר. הסבתא הירושלמית יורדת מדי שבוע תל-אביבה ומביאה לנכדים אספקה קבועה של הקציצות המהוללות, הנטרפות בו ביום על ידי הטף (והוריהם, כמובן). לנו, הסבא-סבתא המקומיים, נותר רק להתקנא (סתם).

     

    קציצות ורומנים, כך למדתי כבר בפעמים הראשונות שהתארחתי על שולחנה הנדיב והטעים של סימונה בירושלים, הולכים יד ביד מימים ימימה. בטרם נולדו הקטנים, התוודעתי אצלה לקבב הרומני המפורסם, המיטיטיי, שאותו נהגה לרכוש אצל מומחה ידוע, ששמו וכתובתו החסויים היו נחלתם הבלעדית של יוצאי רומניה בעיר הקודש. מגלגל המיטיטיי המיתולוגי מכר את סחורתו במחתרת לחוג לקוחות אקסלוסיבי, שזכה במעדן הנכסף רק אחרי שהצליח לעבור תחקיר בנוסח השב"כ, להבטיח שלא נשתלו חס וחלילה מאיזו עדה אחרת. למרבה הצער הלך הקבבאי ההוא לעולמו, ואתו סודות המיטיטיי והעסק המשגשג, וסימונה חזרה לאופציה א' - המתכון הוותיק של הקציצות מבית אימא.

     

    "אני לא בטוחה שזה ממש רומני", היא מתנצלת בפני כשאני מבקשת אותו ממנה. "אלה סתם קציצות שסבתא ואמא נהגו לבשל". זה היה כמובן ברומניה, כי סימונה הגיעה לארץ כשהיתה כבר בחורה גדולה. אני מסיקה מכך, שיותר רומני מזה אי אפשר, גם אם במשך השנים דבקו במתכון השפעות לבנטיניות מתונות (רסק עגבניות) וקצת שיפורים שהכתיבו הזמן והמקום (חזה עוף או הודו). ליתר ביטחון שולפת סימונה ספר בכריכה רכה שהביאה לה חברה הישר מהקרפטים. זהו ספר מתכונים של של סאנדה מארין, "ה'רות סירקיס' של הרומנים", היא מבטיחה לי. פותחת בערך "קציצות" (שקוראים אותן פרז'ואלה מולדובניישט או קיפטלה) ומתרגמת לי משפת המקור. קציצות בנוסח אזור מולדביה - כאלה שמכינים בבית ובלי מומחים למיטיטיי.

     

    אז הנה לפניכם הקציצות הרומנו-ישראליות של סימונה - להיט זאטוטים מובהק, ומיד אחריהן המתכון המקורי האסלי.

     

    קציצות רומניות ברוטב

    המרכיבים (ל-40 קציצות בינוניות):

    1/2 ק"ג בשר בקר טחון

    1/2 ק"ג בשר חזה עוף או הודו טחון

    2 ביצים

    מלח

    פלפל

    4-5 שיני שום כתושות (או יותר, אם אוהבים)

    מעט פפריקה מתוקה

    2 פרוסות לחם שחור, שרוי במים וסחוט היטב

    2 כפות פטרוזיליה קצוצה

    2 כפות שמיר קצוץ

    לרוטב:

    2-3 בצלים קצוצים

    3 כפות שמן זית

    1 כפית אבקת מרק עוף

    100 גרם רסק עגבניות (לא הכרחי)


    (צילום: גלי ניר)

     

    אופן ההכנה:

    1. הרוטב: בסיר גדול מטגנים את הבצלים בשמן עד שהם מזהיבים. מפרישים כף או שתיים מהבצל המטוגן לתערובת הקציצות, ויוצקים על הבצל שנותר בסיר2-3 כוסות מים.
    2. מוסיפים את אבקת המרק, מתבלים במלח ובפלפל ומביאים לרתיחה. אם משתמשים ברסק עגבניות מוסיפים אותו ומערבבים. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כמה דקות.
    3. הקציצות: לשים את כל חומרי הקציצות ביחד עם הבצל המטוגן שהפרשנו קודם לכן. יוצרים תערובת אחידה וצרים קציצות מוארכות בגודל ביצה.
    4. מגבירים את הלהבה של סיר הרוטב ומטילים לתוכו את הקציצות. אם חסר רוטב לכיסוי כל הקציצות - מוסיפים מים רותחים.
    5. מביאים שנית לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים כ-40 דקות.

     

    טיפ:

    אם רוצים להיצמד למסורות הרומניות, מוותרים על רסק העגבניות, ומסמיכים את הרוטב בתום הבישול בקצת קמח (כף בערך) ושמנת חמוצה. מערבבים עד שכמעט רותח ומסירים מהאש.

     

    קציצות רומניות של סאנדה מארין 

    המרכיבים (ל-6 מנות):

    750 גרם בשר לטחינה (בקר, עגל או דבר אחר)

    1 בצל

    1 תפוח אדמה קלוף

    1 גזר קלוף

    2 פרוסות לחם שרוי וסחוט

    1 ביצה

    מלח

    פלפל

    שמיר ופטרוזיליה קצוצים (לפי הטעם, וכמה שיותר)

    2 כפות פירורי לחם

    שמן לטיגון

     

    אופן ההכנה:

    1. טוחנים יחד את הבשר, הבצל, הלחם, תפוח האדמה, הגזר והלחם.
    2. מוסיפים לתערובת את הביצה, המלח, הפלפל, הפטרוזיליה והשמיר, ולשים ביד לתערובת אחידה. מכסים ומשהים במקרר כמה שעות.
    3. צרים מהתערובת כדורים, טובלים בפירורי לחם ומשטחים מעט. מטגנים בשמן חם עד שמזהיב משני הצדדים ומוציאים על נייר סופג.

     

    הערות:

    המתכון של סאנדה מובא כאן בתרגום נאמן למקור, אבל אנחנו לא ברומניה, כך שבהחלט אפשר לאמץ כמה קיצורי דרך ושיפורים:

    • במקום לטחון את הבשר עם יתר החומרים, אפשר להשתמש בבשר טחון ולהעביר את הגזר, תפוח האדמה והבצל ריסוק מהיר במעבד מזון.
    • קצת תמוה היעדר השום (סמל רומני מובהק) מהמתכון  - אז אתם מוזמנים להוסיף.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים