שתף קטע נבחר

"שוב הנשים הן שק חבטות של חוק ההסדרים"

קיצור חופשת הלידה וצמצום משמעותי במענקים נכללים בתוכנית האוצר. שדולת הנשים מעריכה שמדובר ב"עז", שתצא ברגע האחרון מהספר. בינתיים, הנשים ההרות מבולבלות

בין שלל הגזרות הטמונות בתקציב המדינה, שנדון היום (א') בממשלה, נמצא גם קיצורה של חופשת הלידה מ-14 שבועות ל-12 בלבד. היוזמה, שמקדם משרד האוצר, מבלבלת במיוחד, משום שרק לאחרונה הוארכה החופשה באמצעות חקיקה בכנסת.

 

"המצב מאוד מבלבל", מודה עו"ד אוה דניאל (33), שנמצאת בחודש השמיני להריונה. "אני אמורה אוטוטו לצאת לחופשת לידה, וקיוויתי שלא יהיו שינויים ויעבירו את החוק שמאריך אותה ל-16 שבועות. אבל נראה שבמדינה הזאת עושים צעד אחד קדימה ושניים אחורה".

 

"יש תחושה של תסכול וחוסר הבנה", אומרת עו"ד דניאל. "ריגש אותי בהיבט האישי שמאריכים את חופשת הלידה, והצטערתי לשמוע שחוק ההסדרים מתכוון למחוק במחי יד את מה שהושג. ארגוני הנשים עמלו מאוד קשה להעביר את החוק שמאריך את החופשה, ועכשיו מפסיקים את כל העבודה הקשה. זה קטסטרופלי לדעתי, ופוגע דווקא בקבוצות חלשות".

  

עבור דניאל, מדובר בהריון השלישי, ובהריונות הקודמים היא יצאה לחופשה של 12 שבועות בלבד. הפעם היא קיוותה כי תוכל ליהנות מתקופה ארוכה יותר בבית. "השבועות הללו עוברים כל-כך מהר, כל שבוע ושבוע מאד משמעותי בחופשת הלידה", היא מספרת. "בהריונות הקודמים, עד שהספקתי להתאושש מהלידה, הבנתי שעוד שבועיים אני צריכה לשוב לעבודה".

 

שוב "עז" שתצא מהספר?

פרט לקיצור חופשת הלידה, בכוונת האוצר לצמצמצם את מענקי הלידה למענק חד-פעמי של 1,489 שקלים, עבור הילד הראשון בלבד. למרות הגזרות הצפויות, בארגוני הנשים מאמינים כי בסופו של דבר לא יפגעו חוק ההסדרים והתקציב ביולדות.

 

"להערכתנו, מדובר ב'עז' שתוצא מהחוק", אמרה עו"ד גלי עציון מהלשכה המשפטית של נעמ"ת. "חבל מאוד שנשים הן שק החבטות של חוק ההסדרים. זה מה שיושיע את המדינה - לקחת מנשים את מענק הלידה או צמצום חופשת הלידה, שרק הוארכה בעמל רב ומאפשרת לנשים לא להיפלט משוק העבודה? מדי שנה מכניסים גזירה נגד נשים, ומוציאים אותה בסופו של דבר".

 

רינה בר טל, יושבת ראש שדולת הנשים בישראל, מסכימה אף היא כי "ניהול מלחמות התקציב על גבן של משפחות צעירות מעידה על ראייה צרה ולא כלכלית של האוצר, אשר במקום לעודד תעסוקה, מערים קשיים על אמהות לצאת לעולם העבודה". היא הוסיפה: "צעד זה, שבו מדינה דמוקרטית מחוקקת חוק ומבטלת אותו בתוך שנה, נותן לגיטימציה להסיג את ציבור הנשים שני צעדים אחורנית, בכל פעם שהחברה בישראל מתקדמת צעד אחד קדימה לעבר השוויון".

 

על פי ארגון העבודה הבין-לאומי, אגב, חופשת הלידה צריכה להימשך 14 שבועות לכל הפחות. בנוסף ממליצים בארגון כי המדינה תעניק תשלומים, שיסייעו לאשה בזמן שהיא נעדרת ממקום עבודתה. ארגון הבריאות ממליץ כי נשים תצאנה לחופשת לידה בשבוע ה-36-34 להיריון על פי מצבן הבריאותי. לאחר הלידה ממליצים בארגון הבריאות על חופשה של 16 שבועות לפחות. לשם השוואה, מנתונים שנאספו על ידי שדולת הנשים בישראל עולה כי באוסטרליה נמשכת חופשת הלידה בתשלום 52 שבועות, בבריטניה 26 שבועות ובאירלנד 18 שבועות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: index open
"המצב מבלבל", אוה דניאל
מומלצים