שתף קטע נבחר

חדש: ויקיפדיה ליהדות

אילו הן מצוות "ייהרג ואל יעבור"? מהו דין "מתנת שכיב מרע"? ומהי משמעות העקרון ההלכתי "אנן סהדי"? כל זאת, ועוד כאלף ערכים על מושגים ביהדות תוכלו למצוא - וגם לערוך - באנציקלופדיה הפתוחה החדשה: ויקישיבה. ואידך זיל גמור

אנן סהדי שבחופי הכנרת כל דאלים גבר. ברם, מפעילי החופים יכולים לטעון לחזקה ולחייב את המתרחצים לשלם. לו רק היה יובל נוהג בזמן הזה, אפשר שבחלוף 50 שנה היה עם ישראל כולו שב אל אחוזתו ומקבל את החופים בחזרה. מבולבלים? אולי כדאי שתציצו באתר "ויקישיבה" לקבל כמה הסברים.

 

אחרי האנציקלופדיה הפתוחה, המילון והציטוטים, הופכים גם מושגי היהדות ל"חופשיים", בפרויקט "ויקישיבה" של אתר "ישיבה" המופעל על-ידי ישיבת בית-אל. באתר החדש, שהושק לפני כשבועיים, מאות ערכים המחולקים ל-20 קטגוריות, ומקורם בארון הספרים היהודי.

 

בשונה ממפעל "האנציקלופדיה התלמודית", שיצא לדרך לפני קום המדינה וטרם הושלם, מציע המיזם החדש סיכום תמציתי של מושגי יסוד בתחומי היהדות השונים, בסגנון אינטרנטי. כמסורת ה"חופשית" של ויקיפדיה, גם כאן הגולשים הם שכותבים ועורכים את הערכים השונים, אך מנהלי אתר "ישיבה" מפקחים בעצמם על התכנים ומשמשים כעורכים ראשיים.

 

ערך צער בעלי חיים לדוגמה מופיע תחת הקטגוריה "תרי"ג מצוות" ובו נכתב כי מהות המצווה היא ש"אסור לגרום צער לבעלי חיים". עוד נכתב שם כי ישנה מחלוקת האם זו מצווה מן התורה או מדברי חכמים. לאלו שטוענים כי המצווה היא "מדאורייתא" מובאים שש מקורות אפשריים. 

 

מנהל אתר ישיבה, עזרא כהן, אמר ל-ynet: "המיזם מבוסס על רעיון של 'ויקיפדיה' ומשתמש באותו ממשק, כשהרעיון הוא ליצור אנציקלופדיה לערכי היהדות, שגם כתובה על פי עקרונות היהדות. המשמעות היא שנוצרי לא יוכל להגדיר, למשל, את הערך 'משיח', וגם רפורמים וקונסרבטיביים לא יוכלו לכתוב כל דבר על פי השקפת עולמם. הרי  גם בויקיפדיה יש פיקוח על מה שנכתב, למרות שזו אנציקלופדיה חופשית, אז אצלנו הגבולות צרים יותר – גבולות של תורה".

 

כהן מסביר כי "האתר אינו מיועד לדתיים בלבד, אלא לכל מי שמבקש ללמוד ולדעת על מושגים יהודיים. אנחנו מקבלים פניות בעניין מהרבה מאוד חילוניים, מבוגרים ובני נוער, והחלטנו להרים את הכפפה. זה שירות שעוזר בעיקר לאלה שאין להם רב זמין, בדומה לפרויקט השו"ת ובית ההוראה לאישות וטהרת המשפחה שאנחנו מפעילים באתר שלנו".

 

1,000 ערכים

בויקישיבה מדווחים על כ-30 אלף כניסות ו-3,000 עריכות בשבועיים האחרונים. "תנועה מאסיבית והד גדול", כהגדרת המנהלים.

 

בשלב זה מופיעים באתר קרוב ל-1,000 ערכים – רובם הגדול מתוך מאגר שכבר קיים למושגי יסוד ביהדות, ושהיה הבסיס למיזם החדש. כהן מבטיח כי בקרוב יוכנסו תכנים ממאגר נוסף, ולאחר מכן הגולשים הם שיכתבו את הערכים החסרים.

 

דוד שי, ביוקרט בוויקיפדיה ישראל, הבהיר בשיחה עם ynet כי ויקיפדיה עצמה אינה שותפה במיזם ואין לה שום השפעה על התכנים המופיעים בו: "עיצוב העמוד וכלי העבודה זהים משום שהם מתבססים על התשתית הפופולרית של מדיה-ויקי, אבל מעבר לזה אין לנו שום קשר לזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיינו ערך: בריאה
צילום: איי אף פי
עיינו ערך: עבודת יום הכיפורים
צילום: ישראל ברדוגו
עיינו ערך: תפילין
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים