שתף קטע נבחר

רק חמש דקות מפתח תקווה

יין איכותי, גבינות משובחות, תוצרת אורגנית, שוקולד בוטיק, רהיטים מפורזלים וגם חתיכת היסטוריה. הצעות לנקודות עניין בין פתח תקווה לנתב"ג

קטע כביש 40 בין פתח תקווה לנתב"ג זרוע יישובים כפריים אדומי גגות. רוב רובם של החולפים בו דרך קבע לא סטו מעולם מדרך המלך כדי להציץ קצת לדשא של שכני הכביש האלמונים. הבטחה: מי שייכנע לסקרנות לא ירגיש שזה היה לחינם. אפילו פיסת היסטוריה מרתקת מסתתרת מעבר לרמזור הפקוק.

 

מושב בני עטרות, מכירים? בואו נחזור אחורה ל‭,1902-‬ עת נוסדה וילהלמה על ידי הגרמנים הטמפלרים, שהקימו כאן את היישוב הכפרי היחיד שלהם ביהודה. וילהלמה נושאת את שמו של קיסר גרמניה וילהלם השני, שביקר בארץ ארבע שנים קודם לכן, והמתיישבים תכננו אותה כך ששתי דרכיה הראשיות יצטלבו זו בזו. משני עברי הדרך הוקמו 26 בתים ובחלקם האחורי הוקצה שטח אדמה לחקלאות.

 

במהלך מלחמת העולם השנייה הגלו הבריטים את הטמפלרים לאוסטרליה ועל בתיהם השתלטו חיילי הלגיון הירדני. במלחמת העצמאות, במסגרת מבצע דני, שוחררה וילהלמה ובתחומה התיישבו מפוני עטרות ונווה יעקב שבצפון ירושלים, מפוני נחלים (שישבו עד על אדמות קיבוץ הגושרים של היום) ומפוני בארות יצחק (אז קיבוץ בנגב, סמוך לעזה‭.(‬ בהמשך עזבו מפוני נחלים ובארות יצחק והקימו בסביבה מושבים משלהם (סקירות בהמשך הכתבה‭.(‬ מפוני עטרות העניקו לכפר הגרמני את שמו הנוכחי, בני עטרות.

 

בני עטרות

בתי הטמפלרים בבני עטרות עוברים היום תהליך של שימור ושיחזור. אחד הבתים המפוארים ביותר שנבנו בוילהלמה (1935),‬ בו מתגורר כיום מוטי גולדמן, נבנה על ידי טמפלרי שהתגורר עד אז עם משפחתו בשרונה (היום תחום הקריה בתל אביב) ועסק בפרדסנות. הדרך היחידה בה הצליח לשכנע את אשתו להעתיק את מגוריהם הייתה על ידי בניית בית מפואר במיוחד: אריחים מצוירים ששמרו על גווני הצבע לאורך השנים, תקרה גבוהה, קירות עבים, חלונות קמורים וחדרים רחבי ידיים. במרתף אוחסנו מוצרי מזון ונתחי בשר שנתלו על אנקולים לייבוש וליישון.

 

משפחתו של גולדמן מתגוררת בבית מאז תום מלחמת העצמאות. אביו של מוטי גידל כרמים בשטחים הצמודים לבית, אבל המשפחה לא ייצרה יין. לפני חמש שנים נתקף מוטי בחיידק והקים יחד עם היינן עמרם סורסקי את יקב וילהלמה.

 

סורסקי הוא היינן הפעיל הוותיק ביותר בארץ. בגיל ‭,70‬ עם רקורד של 50 שנות בציר, הוא מפתח יינות זניים ובלנדים. במהלך הקריירה שלו, אגב, הוא שימש בין היתר כיינן הראשי של יקבי סטוק-ברקן, כרמל מזרחי ויקבי בנימינה. הבציר הראשון שלו ביקב וילהלמה נרשם ב‭,2003-‬ ומאז הוא מייצר יינות אדומים, לבנים, קינוחים של מוסקט ופורט, וכן ברנדיליקר "אוסטה אליאק" ‭- (OSTA ELIAK)‬ גאוות היחידה ביקב. הברנדי נקרא על שם אליאק אוסטשינסקי, שהיה מנכ"ל אגודת הכורמים. היין עטור הפרסים של היקב הוא בלנד של קברנה ומרלו, הנושא את השם מדוקברנה.

 

את הכניסה למרתף הבית מקשטים כלי עבודה ישנים מעולם היין, מכשירי חבתנות, דלתות של חביות וכלי עבודה חקלאיים. בחלל הפנימי - על מדפים, בתוך גומחות בקירות ובארוניות - מסודרים בקבוקים. שולחן עץ כבד ניצב במרכז החדר ומשמש לאירוח ולטעימות. חביות היין מאופסנות במבנה מיוחד שהוקם בחצר.

 

גולדמן גודש מבעוד לילה את מכונת אפיית הלחם בכל טוב, מוסיף לבצק גרעיני דלעת, חמניות ואגוזים. גיל, אשתו, מכינה גבינות מתובלות, פשטידות ושמן זית, וחותכת ירקות טריים לצד רוטב פסטו תוצרת בית, והכל כדי להנעים למבקרים את הביקור והטעימות.

 

היקב מציע כיום תשעה סוגי יינות, ליקרים וברנדי. לאחר טעימת היינות מספרים סורסקי וגולדמן למבקרים על ענף היין וההיסטוריה של הכפר, כשברקע מתנגנים שאנסונים צרפתיים. האירוח נמשך כשלוש שעות, בשעות היום ובערב - בתיאום מראש. בימי שישי היקב פתוח לקהל ב‭.16:00-10:00-‬ טל' ‭.054-4564526‬

 

במתחם הצמוד ליקב נמצא ‭,"FOOD STEPS"‬ העורך סדנאות בישול ומשתף מדי פעם פעולה עם היקב בסדנאות אוכל ויין. בין הסדנאות המוצעות: אוכל הודי, תאילנדי, יפני, יווני, איטלקי, מאכלי עדות, קונדיטוריה ומטבח גורמה. מחירי הסדנאות: ‭280-250‬ שקל לאדם. טל' ‭.03-9795813 ‬

 

חנות אורגנית צנועה‭",‬זעירא תוצרת אורגנית‭,"‬ צמודה לעץ האקליפטוס היחיד ששרד מתקופת הטמפלרים. בעליה, ההורים טובה ויצחק והבנים ארנון ואסף, מציגים בחנות דגנים, קטניות, מוצרי חלב, קטשופ, זיתים, טחינה, שמני זית, חומרי ניקוי נטולי כימיקלים ושקיות ניילון שניתנות למיחזור. טובה כובשת מלפפונים, מכינה סלט פלפלים קלויים, טחינה, חומוס וגם ריבות מפירות העונה. חידושים מהעולם הגדול מכניס הדור הצעיר עם צלליות איפור לעיניים שמבוססות על מינרלים ונראות כמו מדבקה מוכנה שרק צריך להניח על העין. טל' ‭.03-9712391‬

 

בארות יצחק

מצפינים קצת מצומת טייסים ונכנסים לאזור התעשייה של קיבוץ בארות יצחק. הכניסה לגלריה "אריכא" מזכירה מסגרייה אפלולית בדרום תל אביב, אבל כשתפסעו אל מעמקי ההאנגר התעשייתי תרגישו כאילו נקלעתם לווילה מפוארת. החלל הגדול מחולק לפינות, כשכל אחת מהן מעוצבת כחדר בבית: סלון, פינת ישיבה, המבואה לדירה, גרם מדרגות, חדר הספרייה ופינת האוכל. כל הרהיטים, הדלתות, המעקות, הנברשות, הכיסאות והכורסאות - מפורזלים ביד אמן.

 

אמיתי אריכא ואיתן קליינר יוצרים ומוכרים דלתות כניסה מפוארות לבתים, ספסלי מתכת מעוצבים, שולחן שרגלו נראית כמו קמין עתיק, שולחנות סלון מעוצבים מברזל וזכוכית, מעקות למדרגות, שידת מראה ממתכת לחדר הכניסה, גגונים, קולבים ונברשות תקרה בסגנון עתיק. טל' ‭.03-9334000‬

 

נחלים

במושב נחלים, בפאתי פתח תקווה, גודשים ביום שישי בבוקר כלי רכב את שבילי העפר הצרים המובילים אל המגבנה והמסעדה "דורון מן הטבע‭."‬ הסיבה למהומה היא ארוחת בראנץ' מתוצרת המחלבה שמוגשת כמזנון מדי שישי ‭.(13:00-08:00)‬ על שולחן עץ גדול מונחים גזרי עץ גולמי ועליהם גבינות קשות ומיושנות מסוג קצ'וטה, גליל, ביכורים או אפק, וגבינות חצי קשות מתובלות בטעמים. רוב הגבינות עשויות מחלב עיזים והיתר מחלב כבשים. הדיר הגדול צמוד למסעדה, כך שהילדים יוכלו לצפות בגדיים היונקים.

 

המקום נפתח בשנת ‭,2006‬ לאחר שנים שבהן רק ייצרו בו גבינות למכירה. כל המאכלים הנוספים שמוגשים כאן הם מעשי ידי בעלי הבית: רוטבי טפנד, עגבניות מיובשות, עלי גפן, פסטות, אנטיפסטי, סלטים על בסיס ירקות טריים, פוקצ'ה מהטאבון, גרנולה ויוגורטים בטעמים שונים מתוצרת המחלבה. הגבינות מוצגות במקרר וניתן לרכוש גם חלב עיזים טרי. מחיר לבראנץ‭65 :'‬ שקל לאדם, כולל שתייה קרה וחמה. טל' ‭.03-9328559‬

 

מרחק נסיעה קצר מ"דורון‭,"‬ בשטח רחב ידיים בין עצים, שוכנת מסעדה פתוחה וגדולה של מחלבת מרקוביץ' הידועה. במקום חנות עם מקררים גדולים, שבהם מוצגות הגבינות המתיישנות בוויטרינה עמוסת מוצרים למכירה, כשבחוץ יושבים האורחים וסועדים את ליבם.

 

השטח מעוצב עם בריכות נוי קטנות ובהן דגי קוי יפנים, מפלונים וסככות צל. בימי שישי מגישים כאן בראנץ' בשני מחזורים ‭09:00)‬ ו‭,(11:00-‬ רק בהזמנת מקום מראש. מזנונים פרושים בשטח הפתוח בין עצי הזית ועליהם גבינות מתנובת המחלבה, סלטים, לחמים, ביצים, ריבות ושתייה. טל' ‭.03-9332797‬

 

מי שירצה להמתיק את הארוחה ולהצטייד בשוקולד איכותי יפסע בשביל המוביל מ"מרקוביץ‭"'‬ היישר לחנות הקטנה והמקסימה של "נטע בשביל השוקולד‭."‬ נטע הוא בונבוניירה של מקום, מצוחצח ומעוצב בחן. מתוך ויטרינת זכוכית גדולה קורצים פטיפורים, פרלינים, טרפלס וטבלאות שוקולד, שכולם עשויים מהשוקולד הבלגי המשובח "קליבו‭."‬

 

נטע מייצרת את השוקולדים בעבודת יד, כשהמבחר כולל בין השאר טראפלס עם ברנדי, תות, פירות יער, תפוז, וודקה, מלון או פיסטוק, קראנץ' נוגט, ולאוהבי האקסטרים - שוקולד חריף ומשגע עם צ'ילי. למכורים בלבד מוצע מזרק מלא בשוקולד. במקום מתקיימות גם סדנאות לקבוצות קטנות, ‭10-5‬ משתתפים. סדנה של 3 שעות למתחילים עולה 280 שקל, סדנה של 5 שעות למקצוענים 350 שקל. טל' ‭.03-9362350 ‬

 

בעוד השוקולד מתמוסס בפה פוסעים לפתחה של חנות קטנה נוספת - "מנדרינה‭."‬ רינה אפלבוים יושבת במבנה קטן שהצבעוניות והעליזות קורצות בו מכל פינה, מרכיבה משקפיים צהובים ומתיכה מקלות זכוכית בעזרת מבער שהופך את המקלות לחיות קטנות, חרוזי זכוכית או סיכות בגד.

 

בחנות מוצגים תכשיטים עשויים מחרוזי זכוכית מעשה ידיה, כפיות דבש, סיכות ופמוטות וגם תיקי יד לנשים, מראות, פלייסמייטס ומוביילים. אפלבוים מארחת כאן גם תערוכות מתחלפת של אמנים אורחים. טל' ‭.050-7406484 ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית טמפלרי בבני עטרות
בארות יצחק הישנה
צילום: שמעון תמיר (סיימון)
מומלצים