שתף קטע נבחר

אילון ל-ynet: ברק פספס, אצטרך לקבל החלטה

"לא חשבתי שנהיה במצב הקשה הזה שנה אחרי שהוא נבחר", אומר השר עמי אילון. כרגע הוא מעדיף "לנשוך שפתיים", אבל מציב תנאים לישיבה בממשלת לבני או מופז - ולא פוסל התמודדות מחודשת על הנהגת העבודה לפני הבחירות: "הציבור לא רוצה גאון אחד שיפתור את כל הבעיות, אלא איש צוות"

אף שבעבר הצהיר כי אין בכוונתו לקרוא תגר על מנהיגותו של אהוד ברק לפני הבחירות הבאות, מצבה הקשה של מפלגת העבודה הביא את עמי אילון לשקול מחדש את צעדיו. בשיחה עם ynet הוא מכריז: "באוקטובר אצטרך לקבל החלטה. מפלגת העבודה היא לא מפלגה של איש אחד". וגם על הפרשיות האחרונות שנקשרו בשמו של ברק יש לו מה לומר.

 

"לא חשבתי שנהיה במצב הקשה שבו אנחנו נמצאים היום, שנה אחרי שברק נבחר", אומר השר אילון, שהפסיד בסיבוב הקודם בעבודה. "חשבתי שישר אחרי הפריימריז אנחנו צריכים לבנות דבר מוזר, שנקרא מנהיגות פוליטית. הייתה לנו הזדמנות חסד. ברק היה צריך להביא את פרץ, פינס, ברוורמן, אותי ואחרים, ולהרכיב צוות עם תפישת עולם ורקורד של עשייה. זה לא קרה. הציבור מבין שהבעיות מורכבות, שלא ניתן להתמודד איתן לבד. הציבור לא רוצה גאון אחד שיפתור את כל הבעיות, אלא איש צוות. מי שלא יודע לעבוד בצוות, לא יידע לנהל צוות לעולם".  

 

סקר של מכון דחף בראשות ד"ר מינה צמח, שפורסם השבוע בערוץ הכנסת, הראה כי הן מול לבני והן מול מופז, אילון יכול לגרוף יותר מנדטים לטובתה של מפלגת העבודה, ביחס לברק. מול לבני - 17 מנדטים (לברק 12-13), מול מופז 21 מנדטים, כשלקדימה 17. לפיכך החליט לחשוב ברצינות על צעדיו הפוליטיים. אבל בשלב זה, הוא מסרב להתחייב - וממתין לאוקטובר.  

 

 

"אני מאמין בתיקון דרך משבר", אומר אילון, "משום שיש בכל

משבר הזדמנות. כל עוד אנחנו לא יודעים לאן המערכת הפוליטית הולכת בחודשיים הקרובים, אסור לעשות משבר פנימי בתוך המפלגה, ולכן כרגע אני לא משנה את עמדתי. אני יודע מה המשמעות של מאבק על הפיקוד - ומה המשמעות של מאבק כזה בספינה פגועה, שנמצאת באמצע סערה. המצב של מפלגת העבודה כל-כך בעייתי, שכרגע - ואני מדגיש, כרגע - צריך לוותר על מאבק ולנשוך שפתיים, לראות מה יקרה אחרי הפריימריז בקדימה בסביבות אוקטובר-נובמבר".

 

לא להיגרר בכל תנאי

לשיטתו של אילון, מקומה של מפלגתו בממשלה שאחרי אהוד אולמרט אינו מובן מאליו: "מי שרוצה לגרור אותנו לתוך הממשלה, זה ברק. אני אייצג עשרות-אלפים ממפלגת העבודה ומאות-אלפים בציבור הרחב, ולא אסכים להצטרף לכל ממשלה בכל תנאי. אף אחד לא יכול לקבל מצב שאנחנו בכיס של מישהו, מצב שבו גוררים אותנו לממשלה חלופית מבלי לדעת למה ובשביל מה. צריך להשתכנע שהממשלה החדשה תביא את ישראל למקום אחר, על בסיס קווי היסוד שאושרו בסיעה והמסמך שהגשתי. אני לא רואה את עצמנו בממשלה בלי מסמך היסוד הזה".

 

אילון דורש לקיים דיון מפלגתי על התנאים שיש להציב

 בדרך לממשלת לבני או מופז - ועל הקווים האדומים שאסור לחצות. בין דרישותיו: הכרזה על קיום משאל-עם על כל הסכם מדיני, וקידום חוק פינוי-פיצוי למתנחלים ביהודה ושומרון. יש לו בטן מלאה על עמדותיו של ברק, בכל הנוגע למשא-ומתן עם הפלסטינים: "הממשלה רחוקה מלהראות שהיא ממצה את התהליך. חלק מהבעיות הקשות קשורות למשרד הביטחון, שצריך היה לעשות הרבה יותר כדי לאפשר את מיצוי התהליך המדיני, כולל פינוי מאחזים והסרת מחסומים בגדה".  

 

אילון גם מותח ביקורת על ענייניו האישיים של אהוד ברק. "אני לא אוהב הרבה דברים שאני שומע על ברק. הפרשיות עליהן פורסם הן לא ראויות, הקשר בין הון לשלטון מתחיל בדברים האלה". עם זאת, הוא מזהה פער בין הפרשיות של ברק ורעייתו - לבין אלו של אהוד אולמרט. "יש הבדל בין מזומנים ובין דברים אחרים. ההבדל בעיניי בין צ'ק למזומן הוא לא בסוג הנייר, אלא בדרך שאתה עושה עסקים". במישור הציבורי, הוא חושש: "יש סכנה גדולה לדמוקרטיה ויש סכנה להתפוררות המערכת הפוליטית. הציבור בישראל, בניגוד למצב בדמוקרטיות אחרות, הגיע למסקנה שהבעיה היא בשיטה. פחות ופחות אנשים מאמינים בשיטה הדמוקרטית. הם לא יוצאים לכיכרות, לא מתפקדים למפלגות, מעדיפים ללכת לים או לנסוע לחו"ל ולהראות אצבע משולשת לפוליטיקאים. אנחנו צריכים לפעול להחזיר את האמון של הצעירים בשיטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספינה בלב הסערה: אילון
צילום: דודי ועקנין
הגאון והצוות: ברק
צילום: דודי ועקנין
מומלצים