שתף קטע נבחר

חיש גד

גד אלבז רצה לכבוש את מעוז המיינסטרים של המוזיקה הישראלית, אבל מאות רבות של כרטיסים נותרו בקופה. הניסיון להציג אותו כמגה-סטאר בהתהוות באמצעות כתבות וסרטונים שהוקרנו בצידי הבמה היה מגוחך, אבל למרות זאת, גם גורמים בעולם המוזיקה החסידית הודו: "להביא כמות כזאת של אנשים בתשלום - זה חסר תקדים במגזר"

שאיפותיו המגלומניות-משהו של גד אלבז לעמוד בשורה אחת עם גדולי האמנים המופיעים בהיכל הכבוד של קיסריה, התנפצו על רצפת המציאות הקרה. בניגוד לציפיות המארגנים, למופע הגיעו, בהערכה נדיבה, כ-2,500 איש (1,900 כרטיסים בתשלום, על פי מקורות יודעי דבר) שהותירו את הקופות עם 700-800 כרטיסים. 

 

מאחורי הקלעים היה מי שהגדיר את המופע כ"נפילה", והעריך שאלבז ספג הפסד כספי גדול. המופע, שאמור היה להתחיל ב-19:30, החל רק כשעתיים וחצי מאוחר יותר, כנראה בהמתנה לבואו של הקהל. האמפי רחב הידיים, שאמנים כמו שלמה ארצי, ריטה ואחרים ממלאים אותו עד אפס מקום, נותר ריק למדי מצדדיו וביציעים העליונים. 


אלבז על הבמה בקיסריה (צילום: רונן בוידק) 

 

ניכר היה שהמופע סבל מכל הקלישאות האפשריות. מ"ערב טוב קיסריה" נלהב בתחילתו, פניה לקהל: "יש כאן צרפתים? בואו נשמע אתכם", ועד אפקטים של אש ותמרות עשן לשלהוב והעצמת האווירה. כדי שגם הקהל ידע כמה הוא גדול באמת, הוקרן במהלך הערב על מסכים משני צידי הבמה סרט תדמית ובו קטעי עיתונות - "אלבז משלהב אלפים בניו יורק" - וקטעי מופע מהם ניתן להבין שמדובר במגה-סטאר בהתהוות. לכך צורפה גם הסכמתו המפיק האמריקני של אלבז, רודי פרז, שהכריז שהוא יכול להיות ג'סטין טימבלייק, אם רק ירצה. 

 

במהלך המופע השתדל אלבז לשלהב את הקהל, שמצידו, נעתר בחיוב לבקשותיו. פעם אחת, בסוף המופע, הקהל עשה זאת ביוזמתו האישית - היה זה כשעובדיה חממה עלה לבמה וכולם שרו איתו את הלהיט "אנא בכוח".

 

לכל מכה יש שני צדדים

בקיץ שעבר הסיפור החם בשוק המוזיקה החסידית-יהודית היה קריאתם של הרבנים החרדים שלא להגיע למופעים מעורבים לגברים ונשים. הסנקציה החמורה הביאה את מרבית אמני המגזר לסור למרותם של הרבנים, גם אם בחריקת שיניים, אחרת הם עלולים היו להפסיד את כל עולמם. הזמר יעקב שוואקי אף התבקש להתחייב בכתב בפני הרב עובדיה יוסף כי יחדל לאלתר מהופעות בפני קהל מעורב, ובתמורה ניתן לו האישור להופיע בכנס שאירגנה תנועת ש"ס. 


שר עם אבא "הוא זכאי" (צילום: רונן בוידק)

 

גם על אלבז הופעלו לחצים מצד גורמים שונים בחצרות הרבנים לבטל את המופע, או לפחות לקיימו בהפרדה, אבל אלבז סירב בכל תוקף, כך על פי הדיווחים. לבסוף הוחלט להתעלם ממנו לחלוטין ואיש לא יצא בקריאה פומבית בשמו. ערב המופע העריך אחד ממקורביו של אלבז בשיחה עם ynet כי "אם המופע יצליח - זאת תהיה מכה קשה לרבנים". למכה, כך הסתבר אמש, יש שני צדדים. והפעם היא נחתה על אלבז. 

 

פרסונה מתוכננת היטב

את עצמו משווק אלבז כזמר חרדי אבל מודרני, וגם כסוג של יהודה לוי של המגזר. הגימיק הזה, מסתבר, משרת אותו היטב והוא זוכה לפרסום נאה בתקשורת החילונית. אולם, נשאלת השאלה המתבקשת: האם אלבז הוא זמר חרדי מן השורה, או שמא החרדיות שלו קשורה בעיקר לאקט יחצ"ני?

 

ביום המופע הגיע אלבז לרחובה הראשי של שכונת גאולה בירושלים, למרות שהוא בכלל גדל ברמלה וגר בחולון, הרחק מהריכוזים החרדיים של בני ברק וירושלים, כשהוא מלווה בצוות צילום של ערוץ 2 לצורך הכנת כתבה על הזמר החרדי הראשון המופיע במעוז המיינסטרים של המוזיקה הישראלית. הכתבה עתידה להיות משודרת בליל שישי הקרוב במסגרת המהדורה המרכזית של הערוץ, ומיותר לציין שספק אם יהיו לכתבה צופים בקרב בני המגזר הרוכשים את תקליטיו.

 

אז מי אתה גד אלבז? מוכר באחת מחנויות המוזיקה בגאולה סיפק על שאלה זו תשובה מעט מסורבלת: "הוא נחשב חרדי, אבל אנשים לא רואים אותו כחרדי, אבל הוא עדיין חרדי כי הוא לובש כיפה שחורה".

 

עיתונאי חרדי אחר הודה שבקרב הציבור הרחב הוא לא ממש מוכר, אולי בקרב הציבור המסורתי יותר, ולגבי המופע בקיסריה אמר רק ש"לבני ישיבות זה בטח לא מתאים". מפיק מוזיקה בולט בשוק המוזיקה החסידית-יהודית, נענה אף הוא לאתגר, והציע ניתוח משלו: "מצד אחד המיינסטרים החרדי מתעלם ממנו לגמרי ולא סופרים אותו כזמר חרדי, אבל מצד שני ידעו שהחילונים לא ינהרו למופע בקיסריה כי קהל הלקוחות הטבעי שלו הם החרדים. הפרובוקציה על חשבון החרדיות היא הדרך שלו למתג את עצמו, ובציבור החרדי מתלהבים ממנו כי הוא אפילו לקח איזה מפיק אמריקני גדול".

 

אם כך, בקרב מי גד אלבז גדול ומצליח יותר? בסביבתו חלוקות על כך הדעות. חלק טוענים שבאמריקה יש לו אלפי ומיליוני מעריצים. אחרים דווקא מעריכים שבישראל הוא סופר-סטאר אמיתי. אלבז לחילונים. אלבז לחרדים. אלבז הולך על כל הקופה. אלבז להמונים.  

  

ובכל זאת

למרות הכל, כמות האנשים שאלבז הביא לקיסריה הרחוקה מהריכוזים החרדיים בבני ברק ובירושלים הצליחה להרשים גורמים בשוק המוזיקה החסידית-יהודית. "להביא כמות כזאת של אנשים בתשלום - זה חסר תקדים במגזר", אמר אחד מהם.  

 

מפיק מוזיקלי ברדיו קול-חי הוסיף כי "השוק החרדי פשוט קטן עליו, אין לו שם מספיק מקום אז הוא חייב לפרוץ למקומות אחרים, ומה שהוא רוצה זה להצליח וגם לקדש את הקדוש ברוך הוא בכל מקום שהוא נמצא". ואכן, גם במהלך המופע בקיסריה שמו של בורא עולם לא מש מפיו של אלבז, והקהל ענה אחריו פעם אחר פעם בהתלהבות "אמן!".  

 

במהלך המופע, עלה אביו של גד, בני אלבז, הידוע בעיקר כזמר הבית של ש"ס, לשיר עם בנו את שיר המאבק להוכחת חפותו של אריה דרעי - "הוא זכאי". בני אלבז לא שכח להודות למי שהביאם, אותו ואת בנו, עד הלום. "אני רוצה להגיד לכל התקשורת - הוא זכאי!", הצהיר האב.

 

בהמשך דבריו הסביר לתקשורת, וגם לקהל כמובן, למה הוא מתכוון: "בני, גד, זיכה היום את רבי עקיבא שסרקו אותו פה במקום הזה במסרקות של ברזל. אני מודה לקדוש ברוך הוא, שאת היום הזה אתה מקדש, וכולנו נקבל בזכותך עול מלכות שמיים". "אמן!", השיב הקהל בהתלהבות.

 

מה נותר להוסיף, גד אלבז? אמן! זיכית אותי צדיק. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם חברים, שרים "אנא בכוח"
צילום: רונן בוידק
מומלצים