שתף קטע נבחר

צומת מילר

סוזי מילר היתה קיבוצניקית אמריקאית צעירה שהפכה בין רגע לכוכבת הראשית בתוכניות האנגלית של הטלוויזיה החינוכית. ירון ביטר שמע ממנה על הזכרונות המתוקים מאותם ימים

בין שלל האייקונים התרבותיים שהצמיחה הטלוויזיה החינוכית בשנותיה הראשונות, מתבלט שמה של סוזי מילר כמי שהביאה ארצה משב רוח רענן עם ניחוח אמריקני. אלו היו שנות ה-70 המוקדמות, כשתהליכי האמריקניזציה בחברה הישראלית היו עדיין בחיתוליהם. מילר הצעירה הפכה מקיבוצניקית שזה עתה עלתה ארצה, לכוכבת בסדרות האנגלית של הטלוויזיה החינוכית, ובראשן "Sing a Song" המיתולוגית.


עם ג'רי היימן ב"Sing a Song" (באדיבות הטלוויזיה החינוכית, ערוץ 23)

 

מילר ביקרה בישראל לראשונה עוד כשהיתה בת 15. אחיה הגדול כבר התגורר בישראל, בקיבוץ מעיין צבי, והצליח להדביק גם את אחותו באהבה לארץ הקודש. שלוש שנים מאוחר יותר, לאחר שסיימה את לימודי התיכון בארה"ב, היא העתיקה את מקום מגוריה לכאן. "ב-1971 חזרתי לקיבוץ מעיין צבי והתחלתי את לימודי באולפן. הייתי בת 18, נערה צעירה עם גיטרה ומבט חולמני", נזכרת מילר. "היית לוקחת איתי את הגיטרה לכל מקום ובכדי לשעשע את החברה בקיבוץ הייתי מנגנת ושרה להם כל מיני שירי נשמה אמריקנים בסגנון הרית'ם אנד בלוז".

 

אל הטלוויזיה החינוכית (הלימודית דאז) הגיעה מילר לאחר שפנתה אל הבמאי אלן גוייטן. "כנראה שהוא הפנה את המכתב לאנשי הטלוויזיה הלימודית, כי יום אחד קיבלתי פנייה מהם להשתתף בצילומים של 'Doctor Halfbaked'", מסבירה מילר. "זו היתה הפעם הראשונה שלי בטלוויזיה. זה היה מדהים עבורי, גילמתי בחורה שעולה לאוטובוס של ד"ר הפבייקד, ואני זוכרת שהוא הסביר לנו איך הוא מכין את ההמבורגר המוזיקלי שלו".

 

הנני כאן

הצעד הבא בקריירה הטלוויזיונית של מילר היה בסדרה "Here We Are", במקביל לתחילת לימודיה האקדמיים בחוג לספרות אנגלית של אוניברסיטת תל-אביב. באותה סדרה, גילמה מילר את דמותה של זמרת פופ מפורסמת שמגיעה להופיע בחנות הכלבו של מר גולן.


מילר (משמאל) עם כוכבי החינוכית. משפחה של ממש (צילום: גלעד קוולרציק)

 

"ניגנתי שם בגיטרה ביחד עם דני, וכנראה שהסצנה הזאת נתנה השראה לאנשי החינוכית, שהחלו לשקול את האפשרות לתת לי תוכנית משלי", מספרת מילר. אותה תוכנית לא איחרה לבוא: ב-1975 הגיעה ההצעה שסוזי לא יכלה לסרב לה - סדרה משלה בפריים-טיים של ילדי ישראל דאז, החופש הגדול. וכך יצאה לאוויר העולם התוכנית "Sing a Song".

 

מה את זוכרת מתקופת הצילומים?

 

"יש לי בעיקר זיכרונות מתוקים ומאושרים מאותה תקופה. ניתנה לי הזדמנות לשיר ולשחק בתוכנית טלוויזיה משלי, ולא יכולתי להאמין עד כמה שפר מזלי. אני זוכרת שנהניתי מכל רגע, הצוות היה חם וידידותי ובעיקר מצחיק. זה אולי יישמע נדוש, אבל זו היתה משפחה של ממש. אני זוכרת שאנשים היו מזהים אותי כמעט בכל מקום, הם נתנו לי כל כך הרבה אהבה וחום, זה היה מרגש מאוד".

 

מה דעתך על כך שמכל התוכניות שצילמת נותר רק פרק אחד בארכיון החינוכית?

 

"באמת מצער אותי לדעת שהתוכניות הללו לא קיימות יותר. כואב לי לחשוב שהזיכרונות הנפלאים האלה של תחילת עידן הטלוויזיה הישראלית פשוט לא קיימים יותר. אלו היו צוותים מוכשרים שהורכבו מאנשים מדהימים, מהגרים שהגיעו לארץ מאמריקה, מדרום אפריקה ומאנגליה. הם התקבצו יחדיו בטלוויזיה הלימודית וניסו ליצור תוכניות לימודיות ומחנכות. הם יצקו לתוכן הרבה אהבה וכישרון והעובדה שהתוכניות האלה לא נשמרו בהחלט פוגעת בכבוד ובהערכה שמגיעים להם".

 

צלילי המוזיקה

הקריירה הטלוויזיונית פתחה בפני מילר גם אפיקים מוזיקליים, ביחד עם ג'רי היימן, שכיכב לצידה ב"Sing a Song". השניים השתתפו זה לצד זו בפסטיבל שירי הילדים וביצעו את "ABC - שיעור באנגלית", שכתבו אהוד מנור ונורית הירש. "זו היתה הפעם הראשונה בתולדות הפסטיבל שהושמע שיר ששילב בין אנגלית

ועברית", מציינת מילר. בנוסף, ב-1972 מילר הצטרפה ללהקת "האחים והאחיות", שפעלה במשך שנים ארוכות והוציאה 14 אלבומים. לפני חמש שנים התאחדה הלהקה, וכיום הם עדיין מופיעים מדי פעם בארץ ובחו"ל. ולא רבים יודעים זאת, אבל מילר אף תרמה את קולה לדמותה של "מיס לוסי", הנקנקייה הלאומית שכיכבה בפרסומות בשנות ה-80.

 

אך למרות הקריירה המוזיקלית הפורייה, ולמרות שחלפו לא מעט שנים מאז ימיה בלימודית, מילר לא נטשה את תחום הוראת שפת האם שלה. כיום היא מנהלת חברה שמפיקה תוכניות לימוד לאנגלית, שבעזרתן לומדים ילדים בדרום אפריקה, באסיה וגם בישראל. ומילר לא שוכחת מאיפה הכל התחיל: "אני מאוד אוהבת את מה שאני עושה היום ואני חייבת את הכל לטלוויזיה החינוכית".

 

  • ירון ביטר עורך מאז 2004 ראיונות נוסטלגיים עם אייקונים תרבותיים של הטלוויזיה החינוכית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילר. הכל התחיל עם המכתב
צילום: גלעד קוולרציק
לאתר ההטבות
מומלצים