שתף קטע נבחר

רמון מציע: 1.1 מיליון שקל למתפנים מהגדה

המשנה לראש הממשלה כי מתנחלים שירצו לעבור לנגב יקבלו תוספת של 25 אחוזים ואלו שיעברו לגליל יקבלו תוספת של 15 אחוזים. הוא ציין ש"כרגע איננו רואים באופק הגעה להסכם מדף או הסדר עקרונות". כמה שרים הביעו את התנגדותם

המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, מציע פיצוי של 1.1 מיליון שקלים לכל משפחת מתנחלים שתסכים לעזוב את ביתה, ממזרח לגדר ההפרדה. זאת, במסגרת תוכנית פינוי פיצוי הנידונה כעת בממשלה.

  

רמון אמר היום (א') בישיבת הממשלה כי מתנחלים שירצו לעבור לנגב יקבלו תוספת של 25 אחוזים, ואלו שיעברו לגליל יקבלו תוספת של 15 אחוזים. לדבריו, 18 אחוזים מהמתנחלים - 11,363 נפשות החיים ממזרח לגדר - מוכנים להתפנות מיד. "רוב המתנחלים ניהלו קרב כדי להיות מערבית לגדר, משום שהבינו שזה מה שיישאר בריבונות ישראל", אמר המשנה לראש הממשלה.

 

הוא אמר כי "פינוי תושבים מיהודה ושומרון הוא שלב בלתי נמנע עבור מי שמאמין בשתי מדינות לשני עמים, שזה הרוב בציבור הישראלי. אמירה של הממשלה, שישראל אינה מתכוונת להמשיך ולשלוט בשטחים שממזרח לגדר - תחזק את ישראל במשא ומתן מול הפלסטינים ומול הקהילה הבינלאומית. תוכנית שכזו תסייע לנו לחזק גם את גושי ההתיישבות שממערב לגדר באזור יהודה ושומרון ולהותירם בריבונות ישראלית".

 

רמון הוסיף על התוכנית השנויה במחלוקת, לה מתנגדים גם שרים בקדימה ובעיקר שרי ש"ס ואנשי האופוזיציה מימין, כי "כרגע איננו רואים באופק הגעה להסכם מדף או הסדר עקרונות. האיום הגדול ביותר על ישראל היום מבחינה מדינית - הוא שהתפיסה המתחזקת גם בקרב הפלסטינים המתונים וגם בקהילה הבינלאומית שיש לדבר על מדינה אחת לשני העמים. קבלת תוכנית פינוי-פיצוי תחליש ותבלום את קידום הרעיון המסוכן הזה".

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התערב בשלב זה ואמר: "אני מסכים עם רמון שהמגמה הזו של מדינה אחת לשני עמים מתחזקת והיא מדאיגה - משום שאינה מתחזקת רק בשטחים, אלא גם בקרב מדינות אירופה. אנו רואים אותה גם באוניברסיטאות בארצות הברית בקרב מי שמוגדר כידידי ישראל".

 

"לא צריך להמתין להסדר"

לגבי יישום התוכנית, הוסיף רמון: "התוכנית אינה כרוכה בצעדים בעיתיים. רוב המתיישבים ניהלו קרב כדי להיות מערבית לגדר, משום שהם הבינו שזה מה שיישאר בריבונות ישראל לאחר שכל הממשלות ובהן כל המפלגות החליטו על תוואי הגדר הזה. כל הדיונים במשא ומתן מדברים על כך שמה שיסופח לישראל לאחר הסכם שלום - פחות או יותר מה שנמצא ממערב לגדר. מי שאומר שצריך לחכות להסדר, מדבר על קיפאון. בממשלה הזאת אף אחד לא רוצה קיפאון".

 

השר עמי אילון, ממובילי יוזמת פינוי-פיצוי, הנתמכת על ידי כלל שרי העבודה, אמר בדיון: "נושא פינוי פיצוי הוא אחת ההחמצות הגדולות של הממשלה הזאת, שלא קיבלה החלטה ליישום התוכנית לאחר השלמת ההתנתקות מרצועת עזה".

 

מנגד, אמר השר אבי דיכטר: "הדיון עתה שגוי במהות וגם בעייתי. יש בדיון כזה משום רתימת העגלה לפני הסוסים. גם אם יהרסו בתים שניתן להרסם, הרי שהאכיפה כדי למנוע את בנייתם מחדש היא בעייתית, רווית קשיים ואולי גם אלימה. פינוי מהסכם רק יחליש ולא יחזק את ישראל".

 

בדיון שנערך בממשלה בשבוע שעבר אמר ראש הממשלה: "בשעה שמתנהל משא ומתן רציני ומתמשך שעשוי להגיע לכלל גיבוש, ראוי שנתחיל לחשוב על המשמעויות וההיבטים השונים".

 

עם זאת, העלאת הנושא לדיון עוררה סערה. שר האוצר, רוני בר-און, אמר כי הוא אינו סבור שקיימת להצעה "מוכנות ציבורית ומוכנות של ההנהגה הישראלית". לדבריו, "השאלה היא לא שאלה רק של כסף, השאלה היא של תיזמון, מוכנות הציבור וההנהגה הישראלית, ושל כלל העניינים שצריכים להיפגש כדי שהנושא יהיה רלוונטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רמון. פיצוי מוגדל לעוברים לנגב
צילום: AFP
אולמרט. נגד מדינה אחת לשני עמים
צילום: רויטרס
אילון. החמצה
צילום: דודי ועקנין
מומלצים