שתף קטע נבחר

קמפיין הבחירות: מהשד העדתי ועד "מיס קלין"

לבני בטוחה בעצמה, מופז זרק מספר ומה ייקרה אם הוא לא ייפגע בול? דיכטר הסתבך עם בר-לב ושטרית נמנע מלקחת סיכונים - המומחים מסכמים את קמפיין המועמדים בקדימה

בחודשים האחרונים חרשו את הארץ אבי דיכטר, ציפי לבני, שאול מופז ומאיר שטרית - ארבעת המתמודדים בפריימריז של קדימה - נפגשו עם פעילים ומתפקדים וניסו, גם באמצעות דברים שאמרו בתקשורת, להשיג עוד תומכים. אבל היו גם טעויות לצד כמה הצלחות, במהלך הקמפיינים של הארבעה.

 

מופז בחר לכנס מסיבת עיתונאים ביום ראשון, בה אמר כי הוא יודע בוודאות שהוא יקבל 43.7% בפריימריז. לדברי רוני רימון, שהיה מנהל הקמפיין של מפלגת העבודה בבחירות האחרונות, זו היתה טעות. "אם מופז יפסיד, ולא משנה באיזה הפרש, יזכרו לו את האמירה הזאת לדיראון עולם. זה יהפוך להיות בדיחה. איך בן אדם יכול להוציא משפט כזה? זה מראה על חוסר רצינות", הוא אמר.


מופז, דיכטר ולבני (צילום: אלכס קולומויסקי)

 

רימון מוסיף כי טעות נוספת היתה העלאת "השד העדתי". לדבריו, "זה משהו שמצביע על חולשה ומבריח, לדעתי, מצביעים אשכנזים ומתייג אותו. אדם מתויג קשה לו להצליח". מנגד היועץ הפוליטי, ארנון פרלמן סבור כי זה היה צעד ליגיטימי."אני לא יודע אם הייתי בוחר להשתמש בזה אם הייתי יועצו של מופז, אבל השימוש בשד העדתי היה לגיטימי לחלוטין".

 

ויש גם בעיית אמינות. לדברי רימון, "למופז זוכרים את ההצהרה שלא יעזוב את הליכוד, לפני שהוקמה קדימה. ואילו ללבני לא שוכחים שקראה להתפטרות ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לאחר דו"ח וינוגרד - ולמרות זאת נשארה בממשלה. כך ששניהם לא ממש נקיים פוליטית".

 

"היהירות עלולה לפגוע בלבני"

רימון טוען כי למרות האסטרטגיה המוצלחת של המועמדת, שכונתה בפני רבים "מיס קלין", גם היא מעדה. "לקראת הסוף היא משדרת סוג של יהירות וביטחון עצמי מופרז. זה עלול לפגוע בה. צורת הדיבור שלה בראיונות בתקשורת ובנאומים, משדרת 'אנצח גם את מופז, גם את ברק, גם את נתניהו' - יש תחושה שהלכה רחוק מדי".


מי יחליף את אולמרט. לבני, מופז ושטרית (צילום: פלאש 90)

 

בהירה ברדוגו, מי שהייתה בעבר היועצת של שמעון פרס, חושבת שלבני היתה אפרורית בקמפיין. "אין לי משפט אחד שאני יכולה לצטט אותה. שום אמירה בעלת חזון או חוט שדרה. חוץ מלהגיד שהיא באמת נקייה. אני לא שומעת מה היא אומרת. שום דבר לא נטבע. אבל כנראה שזה מה שמעניין את הציבור - ראש ממשלה נקי".

 

בניגוד ללבני, מופז ודיכטר - שטרית כבר שנים רבות במערכת הפוליטית. הוא כיהן כראש עיר, חבר כנסת ושר במשך שנים רבות. האם הניסיון עוזר? רימון: "הוא מבליט את הניסיון לאור חוסר הניסיון של המועמדים האחרים, אבל הרבה פעמים הוא מקבל עצות להימנע ממהלכים שיגרמו לו נזק פוליטי ולא עושה זאת בשל 'טובת המדינה'. יוזמת איחוד הרשויות, למשל, קוממה עליו ראשי רשויות רבים".

 

לדברי המומחים גם דיכטר לא היה חף מטעויות. "לדיכטר יש קמפיין שבמידה מסוימת מזכיר את זה של ציפי לבני", סבור רימון. "הוא מדבר על אמיתות, יושרה, אבל במהלך התקופה האחרונה, במקום לנצל את תפקידו, שיש בו הרבה חשיפה תקשורתית לצבירת נקודות זכות, הוא צבר דווקא נקודות חובה".

 

רימון הוסיף כי "אם דיכטר היה פוליטיקאי, הוא היה דוחה את כל עניין ניצב בר-לב לאחרי הפריימריז ואם היה פוליטיקאי ציני במיוחד היה הולך נגד המפכ"ל ובעד בר-לב. הוא בחר שלא להיות פוליטיקאי והפעם התכונה החיובית הזו היכתה בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. ביטחון מופרז?
צילום: ירון ברנר
מופז. הוציא את השד מהבקבוק?
צילום: רויטרס
דיכטר. פרשת בר-לב פגעה?
צילום: גיל יוחנן
שטרית. נמנע מנזקים?
צילום: ניב קלדרון
רימון. היו טעויות
פרלמן. יש גם דברים טובים
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים