שתף קטע נבחר

עייפה מהלידה? הזמיני הביתה פֵיָה

הלידה עברה בשלום וקיבלת לידייך תינוק מקסים, בו את צריכה מעכשיו לטפל 24 שעות ביממה, כל יום, לתמיד. אבל כרגע, כל מה שאת רוצה - זה מישהו שיטפל בך. השבוע במדור הריון ולידה תכירו את פיית משכב הלידה: דולה פוסט-פרטום

בטור קודם, שעסק בתקופה שאחרי הלידה, כיניתי את הדולה פוסט פרטום - פיה. כזו שתיקח את התינוק מידייך, תיתן לך רגע להתרחץ, לעצום עין, תכין לך כוס קפה ותחתוך סלט. אחרי התיאור המעורר קנאה הזה קיבלתי לא מעט שאלות על המושג הזה: מלווה לתקופה שאחרי הלידה. זו הסיבה שמצאתי אחת כזו, שתענה על כל השאלות. הנה לפניכן, תשובותיה של עינת אהרן, בת 33, נשואה ואמא לשניים, מלווה לאחר הלידה מזה שנתיים ומדריכת הנקה מוסמכת LCI.

 

שאלה:

מה זו בעצם דולה פוסט פרטום?

 

תשובה:

פוסט פרטום הינה ההגדרה המקצועית לתקופה שלאחר הלידה. מלווה לאחר הלידה היא אשת מקצוע שהוכשרה במגוון של נושאים הקשורים לתקופת ההורות הראשונית, כגון: טיפול ראשוני בתינוק, מצבים רגשיים של האם לאחר הלידה, מצבים פיזיים של האם לאחר הלידה וידע בסיסי בהנקה. הייחודיות של המקצוע הוא שהשירות נעשה בבית היולדת, בסביבה הטבעית שלה. מגיע אדם חיצוני ללא המעורבות הרגשית שיש בתוך משפחה, כל כולה מכוונת לצרכים של היולדת, אליהם היא מתאימה את עצמה באופן מלא - צרכי היולדת וצרכי המשפחה.

 

מלווה לאחר לידה מאפשרת ליולדת לקיים כמו שצריך את תקופת משכב הלידה, כאשר ראשית הדגש הוא על משכב הלידה מבחינה רפואית – 6 שבועות, אולם פעמים רבות המלווה נשארת בתמונה גם שנה לאחר הלידה, לפי הצורך.

 

כיוון שהשירות הוא בתשלום, היולדת אינה חוששת לבקש את מה שהיא זקוקה לו ולקבל בשמחה ובלי רגשות אשם. הדולה עונה לצורך שקיים היום, עם צורות החיים השונות, כאשר חלק מהמשפחות הן לא במודל הקלאסי של אבא-אמא-ילדים, אלא למשל חד הוריוּת – אמהות וגם אבות, משפחות חד-מיניות ועוד. בנוסף, זוגות רבים בוחרים לחיות רחוק מהמשפחות הגרעיניות בהן גדלו ואין להם עזרה זמינה.

 

המטרה של מלווה לאחר לידה היא לתת את הכלים, הביטחון והאמון של הורים טריים, אותו הם צריכים כדי להתחיל את מסע ההורות, מסע שיש בו המון שאלות וחוסר וודאות, משהו חדש וטוטאלי שצריך להתמודד איתו. גם הזוגיות משתנה ודורשת התייחסות וכמובן האני העצמי של האם ושל האב - כל אחד בפני עצמו.

 

שאלה:

מלווה לאחר הלידה מיועדת בעצם רק לאימהות בילד הראשון?

 

תשובה:

ממש לא. גם כשאנו יולדות את הילד השני או השלישי וכן הלאה, אנו בעצם חוות חוויות הורות חדשות עבורנו, כי זו הפעם הראשונה שאנו אמהות לשניים, לשלושה וכן הלאה. הצרכים שלנו משתנים כשהמשפחה מתרחבת, היכולת שלנו להבחין בקשיים ולבקש עזרה, הזמינות שלנו לטיפול רק בתינוק אחד. מלווה לאחר הלידה פעמים רבות יכולה לשחרר את ההורה להיות עם הילד הבכור דווקא, בבחינת "לעולם אין מספיק זוגות ידיים בבית שיש בו תינוק".

 

שאלה:

מה רע בסבתות, חברות?

 

תשובה:

פעמים רבות, הציפייה שהסבתות והחברות יהיו שם עבור היולדת בכלל ובאופנים בהם היא זקוקה לכך בפרט, היא ציפייה לא ריאלית, היא אשליה שמתנפצת בפנים דקה אחרי הלידה. הסבתות היום לא תמיד פנויות לבוא לעזור, יש להן חיים פעילים משלהן ובנוסף, לא תמיד האמא הטרייה רוצה לגדל את ילדיה כמו שגידלו אותה, ואז יש התנגשויות שחבל להיכנס אליהן. העזרה שמגיעה ממקור חיצוני אובייקטיבי ובתשלום, חוסכת הרבה "כסאח" במשפחה.

 

שאלה:

אוקיי, אז למה לא לקחת מטפלת, כמה שעות של עוזרת בית וגמרנו?

 

תשובה:

מלווה לאחר הלידה, מתוך ההסמכה שלה, מכווננת וממוקדת קודם כל על האמא. ברגישותה המקצועית היא תדע לעשות את הדברים לפני שאומרים אותם, בעיקר אם החיבור נכון ויש כימיה. מלווה לאחר הלידה אינה עוזרת בית, אבל היא בהחלט תעשה את הדברים הקטנים שיקלו על האינטנסיביות הגדולה של הבית.

 

שאלה:

מתי כדאי ליצור קשר עם דולה לאחר הלידה?

 

תשובה:

אם יודעים ובטוחים שסוג כזה של עזרה יכול להקל, כדאי ליצור קשר עוד לפני הלידה, כדי לוודא שיש כימיה טובה עם המלווה. אם הצורך עולה לאחר הלידה, חשוב לאתר מלווה בעזרת המלצות, כדי לעשות סינון ראשוני עוד לפני שנפגשים. חשוב להבחין בטיימינג הנכון לפנות ולא לחכות שהקשיים יעלו על גדותיהם.

 

שאלה:

האם דולה פוסט פרטום היא יועצת הנקה?

 

תשובה:

לא. במסגרת הקורס נלמד נושא ההנקה באופן בסיסי המאפשר למלווה לאתר בעיות אם יש כאלו. על מגוון מסוים של נושאים תוכל המלווה לתת פתרונות, אולם כעקרון, תפקידה להפנות לאשת מקצוע מוסמכת. יש מלוות שבנוסף רכשו הכשרה מקצועית מוסמכת בנושאים שונים, ביניהם ייעוץ והדרכת הנקה, כמו גם מלוות שהינן מטפלות בתחומים אלטרנטיביים שונים ומשלבות זאת בעבודת הליווי. ישנן מלוות לאחר הלידה שהן אחיות טיפת חלב, עובדות סוציאליות, וכמובן רבות מהמלוות בוחרות במקצוע מתוקף היותן אמהות בעצמן, מה שיכול לתרום ולשדרג את הליווי לאם.

 

שאלה:

איפה לומדים להיות דולה פוסט פרטום?

 

תשובה:

ישנם מספר מרכזים כיום המלמדים את התחום. חשוב לבדוק מהו היקף השעות הנלמד, מיהם המרצים המקצועיים המשולבים בקורס ומהו סילבוס התכנים לכל השנה.

 

גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה לזהר כרמי? לחצו כאן .  

 

זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

לכל הכתבות של זהר כרמי   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים