שתף קטע נבחר

חג לא שמח: למה חלקנו עצובים בתקופת החגים?

לא מעט אנשים נתקפים בדכדוך ועצבות דווקא בחגים בכלל ובפרוס השנה החדשה בפרט. לפי הרפואה, יש בעיה הדורשת טיפול. המסורת היהודית מתייחסת לנושא מזוית שונה

תקופת החגים מבטיחה לכאורה פיצוי על ימי הקיץ החמים, מסמלת את פתיחתה של שנה חדשה ומציעה חופשות ממושכות בחיק המשפחה. אז מה הבעיה? עבור חלקנו, החגים אינם כיף כה גדול, וכשהם מגיעים יש המייחלים שהפעם הם יעברו מהר ומקווים שבשנה הבאה נהיה בחו"ל, לשם שינוי.


להגדיר את הבעיה ולצאת לקרב - או פשוט לקבל? (צילום: אינדקס אופן)

 

למה זה ככה?

  • כי מי שלבד מרגיש עוד יותר לבד להישאר בבית, בעוד שבבתים הסמוכים חוגגים עם המשפחה.
  • כי להיות עם כל המשפחה יכול להיות נורא צפוף וחשוף.
  • כי צריך לפגוש המון אנשים בבת אחת (שגם מדברים בבת אחת).
  • כי צריך להיות נחמד ולאכול המון אוכל ולנסות לשרוד את זה בלי לריב או להיעלב.
  • כי זה מסובך להחליט אצל מי נהיה בערב החג, ובימים הבאים.
  • כי יש המון חופש, אז גם הילדים בחופש.
  • כי צריך לנסוע בפקקים, לקנות ולקבל מתנות, צריך לשמוח גם בלי סיבה וגם אם אין מצב רוח, כי צריך להיות שמח גם אם נשארת לבד - וכי לפעמים להרגיש לבד עם אנשים סביבך זה יותר גרוע מלהרגיש לבד וגם להיות לבד.  

 

הרופאים אומרים: ישנה בעיה וישנו טיפול

בתקופת החגים התחושה לא רק הופכת לעתים לקשה אלא גם עלולה לבוא לידי ביטוי בתסמינים נפשיים של ממש: עצבות, מתח, חרדה, קשיי שינה ותחושת תשישות, אכילה מוגזמת או חוסר תיאבון, נטייה להרבות בשתיית אלכוהול ועצבנות. האמריקאים קוראים לזה holiday blues ומזהים בזה מצב משברי. על פי פרסומי האיגוד האמריקאי לבריאות הנפש, גורמי הסיכון הם ציפיות מוגזמות לחוויה של אושר, מתח או עייפות רבה הקשורים להכנות לחג, מתחים במשפחה, משבר אישי או אובדן בעבר הקרוב (כגון גירושין או משבר כלכלי), הוצאות כספיות גדולות, צורך פנימי להיראות מוצלח, צורך למצוא מתנות מתאימות, שינויים בהרגלי חיים ובהרגלי אכילה בימי החג.

 

המלצות האיגוד האמריקאי למניעת התפתחות התסמונת הן:

  1. להציב ציפיות ומטרות מציאותיות מן החג.
  2. להגביל את שתיית האלכוהול.
  3. לחלק עם הזולת גם חוויות לא נעימות ולא לחוש כי אתה חייב להיות שמח.
  4. להגביל את ההוצאות הכספיות.
  5. להיות סבלני ואמפטי, כן ורגיש לזולת, ובמידה ונדרש עימות לעשותו בעדינות.

 

האיגוד האמריקאי בפרט והרפואה המודרנית בכלל רואים בקשיים הרגשיים סביב החג מצב חריג וביטוי למצב לא תקין. קשיים אלה הם בעיה שיש להגדירה כתסמונת (כלומר לתת לה שם) ולהילחם בה. אבל משבר הוא גם דבר טבעי. יש הרבה סיטואציות טובות בחיים המלוות בקשיים רגשיים. כל יציאה מן השגרה, גם לטובה, היא סוג של משבר. אנחנו חווים תחושות משבר כשאנו זוכים לקידום בעבודה, בעת קניית בית, וגם כשמתחתנים. ועל כן, גם הקושי הרגשי המתלווה לחגים הוא טבעי וצפוי.


משמעות לא רק עניינית אלא בעיקר סמלית (צילום: פוטוס) 

 

מעבר בין האדם לאלוהיו 

לחג במקורו, מרכיב דתי אמוני משמעותי, המציב אותו כמרחב מעבר בין האדם ואלוהיו, משמש כמייצג את המפגש ובה בעת את הנפרדות בין ה"כאן ועכשיו" לבין "כל מקום וכל זמן". כלומר החג הוא ריטואל קונקרטי המייצג את התחדשות הברית בין האדם המאמין לאלוהיו, כשחגי תשרי נושאים בחובן משמעויות של התחדשות השנה, סליחות, כיפורים, סיום קריאת התורה ואזכור יציאת מצריים והישיבה בסוכות במדבר.

 

עבור רבים איבדו החגים את המשמעות האמונית שלהם, אולם הם נותרו (בעיקר ראש השנה וערב פסח) עם משמעות שהיא לא רק עניינית אלא גם סמלית. המסומל כבר אינו עוד הקשר עם האל, ומשמעות החג נמצאת בערכים כמו אחדות המשפחה ואידיאל האני בתוך המשפחה (שבין שניהם מתקיים חיכוך באופן מובנה ובלתי נמנע). אך עדיין, מכילים החגים, באופן קמאי, את עוצמת האמונה ההיא, שבה שייכות ואחדות וקרבה ומקום וערך בתוך המשפחה פירושם מקום נכון וטוב בעולם, ב"כל זמן וכל מקום".

 

המפגש עם אידיאל האחדות המשפחתית, כמו כל מפגש ממשי עם אידיאל, יוצר פער בין מה שהיינו רוצים להרגיש למה שקורה באופן ממשי. זאת מאחר ואנחנו מתייחסים למפגש המשפחתי באופן סימבולי, ולא באופן ענייני. 

 

על כן, זה אמור לקרות. כלומר, אנחנו צפויים פה ושם להתאכזב בחגים, ולהתעייף, ולהתעצבן, ולקוות שייגמרו כבר. אנחנו צפויים להרגיש שנטפלים אלינו כשאנחנו במרכז תשומת הלב, וצפויים להרגיש שנוטשים אותנו כשאנחנו מחוץ למוקד. אין זה אומר שמשהו אינו כשורה. כי תחושות אלו טבעיות עבורנו, כאנשים שיש בהם תשוקות ורצונות וצורך בקרבה, במקום ובמשמעות.

 

  • הכותב מנהל את מרכז אביב  לטיפול, ייעוץ ואבחון בתחומי הנפש וההתנהגות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שנה טובה ומתוקה? לא כולם מאושרים בחגים
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים