שתף קטע נבחר

האם אפשר לצאת מהלידה בלי חתכים?

איך תהיה התקופה שאחרי הלידה? זה מאוד תלוי בלידה, ובעיקר - בשאלה הגורלית: יחתכו או לא יחתכו? מדור נוסף של זהר כרמי, והפעם בנושא חתך החיץ

חתך החיץ הוא נושא שמעסיק כנראה כל אישה שעומדת ללדת בלידה רגילה. עובדה, שאחרי כל טור שמתפרסם, אנחנו מקבלים למערכת ערוץ הורים מבול של שאלות בנושא. יחתכו או לא, האם ניתן להשפיע ולהגדיל את הסיכוי לצאת שלמה מהלידה ומה קורה בלידה שנייה ושלישית - או כשיש צלקת מחתך קודם?  

 

לפניכן, כל התשובות על האזור הרגיש, אותם כמה סנטימטרים שיקבעו אם תדלגי לך בקלילות למקלחת כבר ביום הלידה או תדדי כואבת במסדרונות המחלקה לאורך כל האשפוז ולפעמים גם שבועות ואף חודשים לאחר מכן.

 

שאלה:

מה זה פרינאום ולמה צריך לעסות אותו לקראת הלידה? אני בשבוע 33, הריון ראשון, האם אני צריכה להתחיל?

 

תשובה:

פרינאום הוא איזור חיץ הנקבים, רקמת הפרינאום הינה חלק מרצפת האגן שלנו, שתומכת באיברי האגן ומהווה מוצא לפתחים חשובים בגוף – שופכה, נרתיק ופי הטבעת. הפרינאום הינו האזור שבין פתח הנרתיק לבין פי הטבעת.

 

הרקמה כולה מורכבת משרירים, רקמות חיבור, עצבים וכלי דם, רקמה אשר ניתן לאמן להתארכות של רקמות החיבור לקראת הלידה. אימון שכזה מבוסס על מתיחה ארוכה ואיטית בתדירות יומיומית (או כמעט יומיומית). אין טעם לבצע תנועות קצרות ומהירות אשר לא ישיגו את אפקט התארכות הרקמות אותו אנו רוצות להשיג.

 

עיסוי זה, בניגוד לעיסוי מסוגים אחרים, בהחלט אינו מענג, אולם יכול להגדיל את הסיכוי להישאר עם חיץ שלם, מאחר וחיץ גמיש יותר יוכל להימתח ביתר קלות בעת יציאת התינוק. את פעולת העיסוי חשוב להתחיל בהדרגה בשבוע 34 להריון ולהגיע לקראת הלידה לתדירות כמעט יומיומית של עיסוי.

 

שאלה:

בהריון הראשון אמרו לי למרוח שמן נבט חיטה באזור הנרתיק כדי למנוע חתך, ובאמת לא חתכו אותי בלידה. האם זה באמת עוזר? עכשיו אני בהריון שני, האם אני צריכה לעשות זאת שוב?

 

תשובה:

אם לא בוצע חתך חיץ בלידה הראשונה שלך, אין צורך לעשות כל הכנה לפרינאום לקראת הלידה הבאה, אלא אם צפוי תינוק גדול משמעותית מהתינוק שילדת. למשל, אישה שילדה בלידה הראשונה פג בשבוע 34 במשקל 1,800 גרם, ומתכוננת כעת ללידה במועד עם הערכת משקל גבוהה, כן הייתי ממליצה לבצע הכנה לאזור באמצעות עיסוי ידני או באמצעות אימון במאמן לידה מכני.

 

למעשה, אם השתנו מהותית התנאים ייתכן וכדאי להתייחס ללידה כאל חוויה ראשונית בהקשר של איזור החיץ, אולם בכל מצב אחר ורגיל אין צורך להכין את החיץ שנותר שלם בלידה הראשונה.

 

לשאלה האם מריחת השמן עזרה, לא ניתן לדעת. מחד, עובדה שיצאת ללא חתך, מאידך ייתכן והיית יוצאת שלמה גם ללא מריחת השמן, אם בזכות מיילדת מיומנת, גנטיקה מוצלחת או שילוב ביניהם.

 

בכל מקרה, אני ממליצה למרוח שמן טהור טבעי, שאינו מופק מנבט החיטה, מאחר שנבט החיטה חביב על פטריות ועלול לעורר פטרייה וגינאלית.

 

שאלה:

האם זה נכון שבלידה שנייה לא צריך לעשות עיסוי פרינאום? בלידה הראשונה עשו לי חתך והיו לי תפרים.

 

תשובה:

ככלל, עיסוי או אימון להגמשת הפרינאום יש לבצע רק לקראת לידה ראשונה, שכן מטרת הכנת הפרינאום הינה לדמות מצב של לידה חוזרת כבר בלידה הראשונה, בשאיפה למנוע חתך חיץ.

 

במקרה שאת מתארת, ביצעו לך חתך חיץ בלידה הקודמת, ומכאן שיש לך רקמת צלקת בפרינאום, אותה כן הייתי ממליצה להכין ללידה הבאה. זאת משום שרקמה צלקתית הינה פחות גמישה מרקמה טבעית בגוף וכדאי לנסות ולהגמיש אותה, משום שנעשה כבר נזק לאזור בלידה הקודמת.

 

על פי מחקרים, 50% מהנזקים לרצפת האגן הנשית נגרמים בלידה הראשונה. אחד הנזקים הללו הינו חתך החיץ, בין אם היה אכן נחוץ ובוודאי אם לאו.

 

ניתן בנוסף לאימון ידני להגמשת האזור לשלב, למשל, מריחה יומיומית של שמן ויטמין E תוך התמקדות באזור הצלקת.

 

שאלה:

האם ביצוע לידת ואקום מחייב חתך?

 

תשובה:

כדי להשיג לך תשובה עדכנית מהשטח, פנינו לד"ר חגי קנטי, מנהל חדר הלידה במרכז הרפואי "מאיר" בכפר סבא. ד"ר קנטי ומנהלי מחלקות נוספים בישראל מעודדים כיום את הרופאים בחדרי הלידה שלהם לבצע לידות מכשירניות ללא חתך חיץ, אפיזיוטומיה, ועל כך יכולות לצהול כל יולדות ישראל.

 

חשוב לדעת שהתערבות כגון ואקום בלידה מבוצעת אך ורק על ידי רופא ולא על ידי מיילדת. ד"ר קנטי מרחיב: "בהחלט ניתן לומר שלידה מכשירנית, בואקום, אינה מחייבת ביצוע אפיזיוטומיה. בארגון הבריאות העולמי קיים ארגון בשם COCRANE אשר בוחן כל מחקר רפואי שמתפרסם בעולם ובודק האם המחקר עומד בקריטריונים מסוימים. רק לאחר בדיקה זו נכלל המחקר בתחום בו הוא עוסק, נכנס להמלצות הארגון ומשפיע על הפרקטיקה הרפואית או במקרה שלנו – המיילדותית.

 

"על פי ה-COCRANE, ניתן היום לומר כי ביצוע חתך חיץ בלידת ואקום אינו מחויב המציאות. המחשבה שחייבים לחתוך כשעושים ואקום הינה כיום בבחינת תפיסה, או עמדה אישית, שאין לה תימוכין במחקרים הרפואיים או בהמלצות ה-WHO (ארגון הבריאות העולמי).

 

"מי שמקבל את הלידה בפועל הוא רופא, ועליו מוטלת האחריות להחליט האם יש צורך בחיתוך החיץ לשם חילוץ התינוק בלידת ואקום, או לא. הרופא הוא מי שמרגיש את רקמת הפרינאום בידיו וההחלטה היא בסופו של דבר שלו. כיום בהחלט עושים מאמצים רבים כדי להשאיר את היולדת עם חיץ שלם, גם בלידות מכשירניות".

 

גם לכם יש שאלות בנושא הריון ולידה לזהר כרמי? לחצו כאן .  

 

זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה ", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.

 

לכל הכתבות של זהר כרמי   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים