שתף קטע נבחר

צרפת ובלגיה מנסות להציל את בנק דקסיה

המשבר הכלכלי מכה גם באירופה: ממשלות צרפת, בלגיה ולוקסמבורג יזרימו לבנק 6.4 מיליארד אירו תמורת הלאמה חלקית. לבנק יש פעילות בישראל בהיקף של מיליארדי שקלים אבל ההערכה היא שהלקוחות המקומיים לא ייפגעו

ממשלות צרפת, בלגיה ולוקסמבורג, יזרימו לקופת בנק דקסיה 6.4 מיליארד אירו כדי למנוע את קריסתו. ממשלת צרפת תשקיע בבנק שלושה מיליארד אירו, ממשלת בלגיה תשקיע שלושה מיליארד אירו נוספים ואילו ממשלת לוקסמבורג תשקיע בו 367 מיליון אירו. ממשלת צרפת וממשלת בלגיה יקבלו בתמורה 25% ממניות הבנק כל אחת, והוא יהפוך, איפה, לבנק בשליטה ממשלתית משותפת של שתי המדינות.

 

דקסיה הוא הבנק המלווה הגדול בעולם לממשלות. הבנק צבר הפסדי ענק עקב השקעות כושלות בארה"ב. המסחר במניית הבנק הופסק הבוקר (ג') לאחר שהיא צנחה אתמול ב-28.5%. מנכ"ל דקסיה, אקסל מילר, התפטר. מהקבוצה נמסר כי "המנכ"ל הסיק מסקנות מהמשבר הנוכחי והשפעותיו על הבנק". 

 

ראש ממשלת בלגיה, איב לטרם, אמר לרשת הטלוויזיה VTR News כי "בהתחשב במשבר הפוקד את קבוצת דקסיה, לקחנו אחריות והחלטנו להביא להבראת דקסיה כדי שתוכל להתמודד עם המצב בשווקים הפיננסיים".

 

הציבור הישראלי מושקע בדקסיה במיליארדי שקלים

לבנק דקסיה יש פעילות עניפה גם בישראל. הבנק עוסק במתן אשראי לרשויות המקומיות בישראל, ומשמש כסוכן של החשב הכללי באוצר לניהול ההתחשבנות ההדדית בין הממשלה לרשויות. הבנק מממן את פעילותו בישראל באמצעות הנפקת איגרות חוב.

 

היקף פקדונות הציבור שהופקד בדקסיה ישראל הסתכם בסוף הרבעון השני של השנה ב-2.7 מיליארד שקלים. יתרת האג"ח שהבנק הנפיק לציבור מסתכם, נכון לסוף הרבעון השני, בכ-2.2 מיליארד שקלים. לא ניתן היה להשיג את תגובת דקסיה ישראל לידיעה.  

 

גורם בכיר בשוק ההון הישראלי אמר ל-ynet כי: "המשבר בדקסיה אינו צפוי להשפיע לרעה על יציבותן הפיננסית של הרשויות המקומיות בישראל, וגם לא על רוכשי האג"ח של החברה. זאת, גם בגלל הסיוע הממשלתי שהבנק קיבל, גם בגלל שהסניף הישראלי של הבנק רווחי ויציב, ובעיקר בגלל שההלוואות שהבנק מעניק הן הלוואות סולידיות לטווח ארוך". 

 

סרקוזי כינס פגישת חירום עם ראשי התעשייה

 

נשיא צרפת, ניקולה סרקוזי, כינס היום פגישת חירום עם ראשי תעשיית הבנקאות והביטוח במדינה. בנוסף מתוכננות להתקיים בימים הקרובים סדרת פגישות בין בכירים בממשלות צרפת, גרמניה, איטליה וגרמניה במטרה להכין את הקרקע לוועידת פיסגה בין-לאומית אשר תתמקד במשבר הכלכלי הגלובאלי.

 

"עלינו להניח את היסודות למערכת כלכלית בינלאומית חדשה" אמר הנשיא במהלך מסיבת עיתונאים שערך עם ראש ממשלת הודו בעיר מארסיי. לדבריו, יש בכוונתו להביא תוך מספר שבועות לכינוסם של מנהיגי העולם על-מנת לדון בהשלכות המשבר הכלכלי ההולך ומחריף.

 

בשבוע שעבר הזהיר סרקוזי כי השלכות המשבר הכלכלי בארצות הברית עשויות להשפיע לרעה גם הכלכלה הצרפתית. בנוסף חזר סרקוזי על התחייבותו לפיה ממשלת צרפת "תבטיח את ביטחונה" של תעשיית הבנקאות בצרפת, וכי לא ישלים עם אף הפסד, ולו של אירו אחד, של אף לקוח".

 

סרקוזי נבחר לנשיאות ב- 2007 על בסיס מצע שהבטיח, בין היתר, להחיות את כלכלת צרפת המדשדשת ולצמצם את מימדי האבטלה אל מתחת לרף של 5%. נראה, עם זאת, כי על רקע המשבר המתמשך בשווקי העולם יתקשה כעת סרקוזי לעמוד בהבטחותיו. "אנו מצויים במיתון-למחצה" הודה לאחרונה יועצו של הנשיא, הנרי גואינו.

 

"אל לנו להכנע לאי היציבות, עלינו לתמוך בבנקים", אמר סרקוזי, המתוכנן להיוועד בימים הקרובים עם נשיא הבנק האירופי המרכזי, ז'אן-קלוד טרישה, על-מנת לדון במשבר. לדבריו, נחוצה כעת "תגובה אירופית מובנית משום שזו הדרך היחידה בה ניתן יהיה "להשיב את היציבות והביטחון". 

 

בנק פורטיס הולאם אתמול

אתמול הולאם בנק נוסף בארצות השפלה - פורטיס הבלגי-הולנדי. בהודעה משותפת שפרסמו אתמול ממשלות בלגיה והולנד נמסר כי ממשלת בלגיה תשתלט על 49% מחטיבת הבנקאות הבלגית של פורטיס תמורת 4.7 מיליארד אירו. ממשלת הולנד משתלטת על אחוז זהה מחטיבת הבנקאות ההולנדית של הבנק. ממשלת לוקסמבורג תזרים הלוואה בהיקף 2.5 מיליארד אירו תמורת אחוז זהה בחטיבת הבנקאות של הבנק בלוקסמבורג.

 

מניית בנק פורטיס, שנוסד בשנת 1990 ממיזוג של חברת הביטוח ההולנדית NV AMEV, חברת הביטוח הבלגית AG והבנק ההולנדי VSB, קרסה ב-35% בבורסת בריסל בשבוע האחרון ובכך השלימה ירידה של מעל 70% מתחילת השנה.

 

בהכנת הידיעה השתתפה כתבת "כלכליסט", ענת ציפקין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת בלגיה, איב לטרם: "לקחנו אחריות"
צילום: AFP
מומלצים