שתף קטע נבחר

פורצת את מחסום הקול

לא בכל יום פוגשים זמרת נשמה שהיא גם חזנית. לקראת יום כיפור, מעניקה עדי ארד ביצוע מיוחד לתפילה "אבינו מלכנו". שיחה על הייחודיות שלה ועל היופי בלהיות שליחת ציבור

 

עדי ארד היא זמרת נשמה, אבל גם חזנית אורתודוכסית קונצרטנטית, שמופיעה על במות שונות. לא בכל יום נתקלים באישה שהיא חזנית. עכשיו, עם בוא יום כיפור, אנחנו מציגים לכם ביצוע מיוחד של ארד לתפילת "אבינו מלכנו", הנאמרת בעשרת ימי תשובה, על פי המנגינה של המלחין היהודי הבריטי מקס ינובסקי. את ארד מלווה בקלידים אורית דוקלר.

 

ארד (35), בעלת תואר במוזיקולוגיה, גילתה את השירה בגיל 15, לאחר שנים רבות של נגינה בפסנתר. "כשהייתי בתיכון", נזכרת ארד, "התקבלתי למחזמר "שיער" בהפקת עיריית תל-אביב. אז גיליתי את הקטע שאני ממש זמרת, וזה היה די במפתיע, הבנתי שאני פוגשת מיקרופון ומשהו שם יוצא החוצה. אחר כך למדתי אופרה בקונסרבטוריון בתל-אביב, שאיתם השתתפתי במקהלה ובמחזות זמר".

 

ואיך פתאום הגיעה למוזיקה היהודית? "באתי ממקום יהודי ודתי, אבל ההשכלה התרבותית שלי התבססה על ג'ז ואופרה", היא אומרת. "קצת לפני שאבא שלי נפטר,

פתאום משהו בי נפתח כלפי המוזיקה הזו. התחלתי לשמוע חזנות שכבשה אותי, התחלתי לבכות ולשיר. השתתפתי בהפקה בה הייתי צריכה לעשות קטע חזנות ונזכרתי שכשהייתי ילדה וגרתי אצל סבתא שלי, היא הייתה שרה לי חזנות ממש וזה פשוט נכנס. אדם שלא שמע חזנות בחייו, מאוד קשה לו איתה. אני, בתת מודע, גדלתי לתוך זה.

 

"מכל הסגנונות שאני מאוד אוהבת לשיר, בחזנות משהו קורה לי, משהו קורה לקהל. הנשמה שלי מתחברת מיד למעלה. אתה באמת כלי. החזן אמור להיות שליח ציבור, לפתוח את הלב ושערי שמיים. אצל אמן זה בדרך כלל לא קורה, אמן על הבמה לא מתבטל. אבל זה מה שאני מרגישה בחזנות, ממש מין צינור למעלה".

 

והעובדה שאת אישה ששרה חזנות, ודאי הרימה כמה גבות.

 

"מגיל 16 הפסקתי להסתכל על גבות של אנשים. אני עובדת קשה וברוך השם הגעתי למקומות שאף אישה בארץ לא הגיעה אליהם. כשאנשים באים לשמוע אותי, אין דבר יותר מרגש מזה. נורא חשוב לי שברגע שאני עולה על הבמה, תהיה שם איזושהי אמירה. חשוב לי שיתרגשו.

 

"יש מקום לעשייה ויצירה נשית וזה ממש לא מגיע מתוך פמיניזם, אלא מעוצמה. נכון שאישה צריכה להיות מאוד חזקה כדי להתעסק בתחום הזה. אני כל הזמן נלחמת, אם זה על מיקרופונים, על סאונד או מקום או על עצם היותי אישה. אבל גם למלחמות מתרגלים. אולי בסוף אני אביא את השלום", היא צוחקת.

 

"האלוקים או הנשמה לא שייכת לעולם מסוים", ממשיכה ארד. "להופעות שלי מגיעים הרבה מאוד חילונים שמאוד נהנים. כולנו בסך הכל בני אדם, אנחנו קטנים ועושים טעויות.

פעם חשבתי שאני צריכה לבחור במשהו ספציפי במוזיקה שלי, היום אני יודעת שזה הכל ביחד. שכשואלים אותי: 'מה את?' אני לא יודעת מה לענות, אני כל מיני".

 

בימים אלה עובדת ארד המוכשרת על אלבום בכורה המשלב מוזיקת נשמה, רוק ישראלי ועוד הרבה סגנונות. בחול המועד סוכות היא תשתתף ב"פסטיבל מספרי סיפורים". ב-3 בנובמבר היא תיקח חלק באירוע "הפיוט והחזנות" במשכן לאמנויות הבמה, עם חזנים פייטנים וזמרי אופרה, בליווי הסימפונית של ראשל"צ, בניצוחו של דוד קריבושה. בנוסף, ארד תופיע עם אנריקו מסיאס בפריז, בערב הגאלה "אנעים זמירות ישראל" בבית הסנאט הצרפתי ב-18 בדצמבר.   

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארד. בחזנות, משהו קורה לי ולקהל
צילום: שרון בק
לאתר ההטבות
מומלצים