שתף קטע נבחר

למי קראת מכשפה?

איך נראית מכשפה במאה ה-21 ולמה הנשיא בוש נחלץ לעזרתה? התוכנית "מכשפות" מציצה לעולמן של נשים מהמאה ה-15 ועד היום, שטוענות שהן יודעות משהו שאנחנו לא. המלצת צפייה

ההיסטוריה הנוצרית, כבר אי שם מאמצע המילניום הקודם, מכירה מקרוב את עולם המכשפות. מסתרי הנצרות הביאו קבוצות גדולות ביותר של אנשים, ובעיקר נשים, לעסוק לא מעט במה שהן כינו כשפים ורפואה באמצעות "כוחות מיוחדים" שלדבריהן, היו נחלתן הבלעדית.

 

בעידן ההוא, חוסר ההבנה ובעיקר חוסר רצון של העולם ה"נורמלי" להתמודד עם אותה תופעה גרם להוצאת 50 אלף מהן להורג, להתעללות בהן ולהוקעתן מן החברה. באופן מפתיע, דווקא בעידן המודרני ודווקא בלב הציווליזציה, באומה הגדולה בעולם – העם האמריקני, אותן מכשפות (וגם כמה מכשפים) זוכות להכרה ממסדית מוזרה ומפתיעה, מכיוונים לא צפויים.


מכשפה מהמאה ה-16, מתוך התוכנית. שונה מחברותיה המודרניות

 

"מכשפות" של ערוץ ביוגרפיה (שישי, 17:10 ושבת, 10:15) שופך אור על התופעה מפריצתה המתועדת באירופה במאות ה-15 וה-16, ועד לימינו אנו. חלקו ההיסטורי של הסרט, מוכרחים לציין, פחות מרשים ופחות מסקרן, אך הוא בהחלט שווה צפייה בזכות הקשרו האקטואלי.

 

אפילו בוש התערב

רוברטה סטיוארט, המגדירה עצמה ומוצגת בתוכנית פשוט תחת הכותרת "מכשפה", הצליחה להביא לתודעה המודרנית את עולמם שלה ושל בעלה (המכשף). השניים פעלו כמכשפים לאחר שהם וחבריהם לכת במסצ'וסטס הוכרו בשנת 1978 כדת לגיטימית וחוקית בארה"ב, למרות השתתפותם בטקסים שנויים במחלוקת וטענותיהם ליכולות ריפוי מוזרות. אך לאחר שהבעל, פטריק, נפל במלחמה בעיראק בעת שירותו בצבא ארה"ב, חזרה סערת המכשפות, שהרעידה את העולם מאות שלמות קודם לכן, לכותרות.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אמר זמן קצר לאחר כניסתו לכהונתו השנייה, שהוא מגנה את התופעה ובאופן אישי, על אף החוק בעניין, לא מכיר באותם אנשים כחברים בדת לגיטימית כלשהי. וכך, לאחר נפילתו של סטיוארט בקרב בעיראק, בוש בעצמו לא איפשר לרוברטה להציב על קברו את סמלם של המכשפים, הפנטגרמה, אותו כוכב חלול מוקף בעיגול.


הנשיא בוש. תנו למכשפות לחיות (צילום: AP)

 

רק לאחר מאבק ממושך ופנייה אישית לנשיא, הוא התרצה והסכים למלא את מבוקשה של המכשפה רוברטה, ובאופן שנראה הזוי ותלוש מהמציאות, אך אמיתי ומציאותי לכל דבר, על קברו של רוברט סטיוארט בארה"ב מתנוסס אותו סמל שכבר היה נדמה שהוא מזמן נחלתם של כתות שטן למיניהן.

 

התוכנית "מכשפות" מצליחה בחלקה הארי להציג הצצה לעולמן של אותן עושות כשפים, ולשמחתו של הצופה בן זמננו, היא גם מקבילה ומקשרת את עולמן של המוזרות ההן עם עולמנו שלנו, ועם נגיעה בתרבות המוכרת לנו – החל מ"הקוסם מארץ עוץ" והמכשפה הרעה מהמזרח, דרך הסדרה "Charmed" עם שאנון דוהרטי ועד למחזמר "וויקד" המוצג עד היום על במות ברודוויי.

 

משעשע במיוחד לראות את אותן מכשפות "אמיתיות" מגיבות לשימוש במכשפות ה"תרבותיות". "הן פוגעות פגיעה קשה בתדמית שלנו" הוא רק אחד הציצוטים המסגירים את עמדתן של המכשפות לגבי האדפטציה המודרנית שהן עברו במסגרות תרבות שונות.

 

האם אותן בעלות מקצוע הצליחו לשכנע אותי, לאחר התוכנית, שהן לא עוד חבורת נשים הזויות שמחפשות תשובה כלשהי ולא מוצאות אותה, ולכן הולכות לחפש את עצמן במקומות שונים ומשונים? לא. אבל אתם יודעים מה, ב-45 דקות הצלחנו להכיר עוד כמה אנשים תמהוניים וכן, גם מעניינים, החיים בעולם שלנו.

 

"מכשפות", ערוץ ביוגרפיה, שישי, 17:10 ושבת, 10:15

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקוסם מארץ עוץ. שם רע למקצוע
לאתר ההטבות
מומלצים