שתף קטע נבחר

השרים יכריעו אם להגדיל תקציב עמותות המזון

ועדת השרים לענייני רווחה אישרה דו"ח שאמור להגדיל משמעותית את תקציבי עמותות הסיוע לנזקקים. שר האוצר ערער על ההחלטה וכעת הדו"ח יובא לפתחה של הממשלה. "מדינת ישראל מחויבת לפתרון בעיית אי הביטחון תזונתי של חלק מאזרחיה", אמר שר הרווחה

הקרב על המזון. הממשלה צפויה לדון הבוקר (יום א') באישורו של דו"ח שאמור להגדיל בעשרות מיליוני שקלים את תקציב העמותות המסייעות בחלוקת מזון לנזקקים. לקראת ההצבעה בעניין נרשמים חילוקי דעות משמעותיים בין שרי האוצר והרווחה. "מדינת ישראל מחויבת לשמור על צביונה כמדינת רווחה וככזו עליה להביא לפתרון בעיית אי הביטחון תזונתי של חלק מאזרחיה", אמר שר הרווחה, יצחק הרצוג.  

 

הדו"ח העומד במחלוקת הוגש לשר הרצוג לקראת חג הפסח האחרון, על-ידי ועדה בין משרדית שבראשה עמד מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ'. מהדו"ח עלה בברור כי יש פערים במערכת הביטחון הסוציאלי. בדו"ח נכתב מצד אחד, כי אספקת מזון באופן ישיר על ידי המדינה לנזקקים, תוביל לקריסת מדיניות הרווחה של ישראל.

 

מנגד, הוועדה קבעה כי יש להסדיר את מצבן של העמותות בשגרה ובחירום. במסגרת זו הומלץ להגדיל את התמיכה בעמותות המספקות מזון בהיקף של 30-50 מיליון שקלים בשנה. כיום משקיעה המדינה שלושה מיליון שקלים כדי לסייע לעמותות. בנוסף, הומלץ להקים מועצה ציבורית לביטחון תזונתי שתייעץ לממשלה בתחום זה.

 

השר הרצוג הודיע כי הוא מאמץ את מסקנות הדו"ח והבהיר כי יביא אותן לאישור בוועדת השרים לרווחה ושירותים חברתיים בראשותו. בחודש יולי החליטה ועדת השרים לאמץ את הדו"ח. בעקבות ההחלטה הגיש שר האוצר, רוני בר-און, ערעור למזכיר הממשלה והודיע כי הוא מתנגד לאימוץ ויישום הדו"ח. הוא הסביר כי אין מקום למעורבות ממוסדת של המדינה בחלוקת מזון.

 

לדבריו, מעורבות מסוג זה אינה עולה בקנה אחד עם תפישת הרווחה המקובלת בישראל. בנוסף, תמיכה באמצעות עמותות מזון אינה מאפשרת מבחני הכנסה הדרגתיים. שר האוצר טען עוד כי הקמת מועצה לביטחון תזונתי אינה מעניקה את הפתרון הראוי לנזקקים. לטענתו, הדרך היעילה לפתור את מצוקת האוכלוסיות החלשות הינה באמצעות שילובם בעבודה ומתן קצבאות ושירותים חברתיים לאלו שלא נמנים על כוח העבודה במשק.

 

שר הרווחה דורש כעת מהממשלה לאמץ את הדו"ח. "זוהי סוגיה בעלת ערך מוסרי וחברתי ממעלה ראשונה ומדינות רבות ברחבי העולם מתמודדות עם שאלת חלוקת מזון לנזקקים", אמר הרצוג. "התחום פרוץ והוא כולל מאות ארגונים ללא פיקוח וללא קביעת דרכי פעולה. יישום הדו"ח היה אמור לצאת לדרך לאחר שוועדת השרים לרווחה ושירותים חברתיים אימצה את מסקנותיו. בעקבות התעקשות האוצר, ספק אם בפסח הקרוב מערך העמותות העוסקות בחלוקת מזון יוסדר. דווקא לאור המשבר הכלכלי הפוקד את העולם והערכות על מיתון צפוי, הצורך לאימוץ הדו"ח ומסקנותיו מקבל משנה תוקף".

 

מנכ"ל ארגון "לתת", ערן ווינטרוב, שהשתתף בישיבת השרים לענייני רווחה אמר, כי "הממשלה חייבת להבין שזה צורך הכרחי לאשר את התוכנית שהיא גם כך מינורית. התנגדות האוצר פירושה הפקרת אלפי נזקקים". 

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה, כי "תקציב משרד הרווחה לשנת 2009 הוגדל משמעותית, גם בהיבט הכספי וגם בהיבט של כוח אדם, חלוקת המשאבים תיעשה על פי סדרי העדיפויות של משרד הרווחה. לא יתכן שמשרד הרווחה ינהג בחוסר אחריות תקציבית ולא יעמוד במסגרת התקציב עליה הוסכם בינו לבין משרד האוצר ב-24 לאוגוסט 2008. אם מעוניין משרד הרווחה לקדם את הנושא יתכבד ויעשה זאת מתקציב המשרד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
מבקש לאשר את הדו"ח. יצחק הרצוג
צילום: דורון גולן
לשמור על המשמעת התקציבית. בר-און
צילום: ירון ברנר
מומלצים