שתף קטע נבחר

אז מה קרה במסחר בבורסה?

מדוע הבורסה ירדה בחדות בתחילה - ומה מיתן את המגמה? מה קרה בשוק האג"ח? ומה עוד צפוי לנו? מנהל פוליסות חיסכון בתחום המסחר בכלל פיננסים, אורי סטנק, הסביר ל-ynet את מאורעות היום

מדוע הבורסה ירדה? ומהם התהליכים שעברו עליה אתמול (א')? מנהל פוליסות חיסכון בתחום המסחר בכלל פיננסים, אורי סטנק, הסביר ל-ynet את שהתרחש היום בשוק ההון. "בתחילת היום שערי הפתיחה של המניות ושל אג"ח הראו ירידות תלולות. הסיבות לכך הם כמובן פערי הארביטראז' בין השוק שלנו לשוק בארה"ב של המניות הדואליות – זאת עקב פגרת החג וסוף השבוע. ההשפעה של המניות הדואליות על השווקים בכללותם - הייתה בכיוון ירידה של יותר מ-5%; זו ההשפעה שלהן בלבד.

 

מה גרם לירידות בשיעור גבוה מכך בתחילת המסחר?

"כפי שאמרתי, רק השפעת הדואליות על השוק השפיעה לכיוון ירידה של כ-5%. לכך יש להוסיף את הסנטימנט השלילי שקיים בלאו הכי בשוק ,ולמעשה כל מה שקרה בארה"ב ובאירופה במשך פגרת הבורסה בארבעת ימי המסחר האחרונים בעולם - שגרר בהלה בתחילת המסחר".

 

ואיך אתה מסביר את הירידות התלולות בשוק האג"ח בתחילת המסחר?

"הדבר התבטא אף באג"ח, כמובן. היה חשש שקופות הגמל ימשיכו לממש נכסים שלהן, בין השאר בשוק האג"ח. זאת כיוון שמרבית הכסף של הציבור בקופות הגמל מושקע באג"ח, שנחשב סולידי בימים תיקונם. אותו חשש לפדיונות היה קיים אף בקרנות הנאמנות, ואף באפיקים צמודי המדד – זאת בשל היחלשות הסחורות בעולם. לדוגמא הנפט שירד מתחת ל-80 דולר.

 

מה גרמה לירידת הסחורות בעולם ולאפיקים צמודי מדד?

הסחורות מהוות אינדיקציה לאינפלציה. המשקיעים מעריכים כי יתמתנו עליות המחירים עקב ירידת מחירי הסחורות. ובכך אפיקים צמודי מדד הופכים לאטרקטיביים פחות עבורם.

 

כיצד ניתן להסביר את התמתנות הירידות במשך המסחר?

המעבר לירידות נמוכות יותר במשך המסחר אירע בשל מגמת רגיעה בפאניקה. מספר חברות אף עברו לעליה, כגון כי"ל שאף הגיעה במסחר לעליה של 9%, ואף קבוצת דלק שסבלה מסנטימנט שלילי באחרונה, יחד עם אפריקה ישראל – עלו במהלך המסחר והגיעו בשיא לכ-7% - על אף שהתמתנו.

 

ניתן לראות שהבהלה שככה מעט ממה שהתרחש במניות המערכת הבנקאית. אלו פתחו בירידות של יותר מ-8% - אך רשמו תיקון משמעותי במשך המסחר – ומדד הבנקים נסחר בירידות קלות לקראת סיום המסחר - פחות מ-1%.

 

אלו מספרים, אך מה זה אומר בעצם?

הדבר מראה שהציבור, בסופו של עניין, מסוגל לעשות את ההפרדה בין עוצמת המשבר שפוקד את המערכת הפיננסית בשוקי העולם, לבין היציבות של המערכת הפיננסית אצלנו. נראה שמסרי ההרגעה ששחררו בכירי המשק – פועלים את פעולתם.

 

ומה לגבי המסחר באג"ח? 

גם לגבי אג"ח, התבצע תיקון, מדדי התל-בונד שרשמו ירידות חדות תקינו את כל הירידות , כשמדד תל בונד 20 עבר לעליות במסחר ומדד תל בונד 40 נסחר בירידות קלות לקראת סיום המסחר. הדבר מלמד שייתכן והמשקיעים מצפים לתיקון בשווקים הגלובליים שישליך על שוק האג"ח ושוק המניות. נראה שהפאניקה נרגעת ובסופו של דבר התחזיות הקודרות עקב הפערים שגדלו בתקופת היות הבורסה בפגרה – התבדו; והמשקיעים צופים תיקון.

 

מדד ת"א 25 ות"א הפתיעו לטובה, ואף מדדי שוק האג"ח, תל בונד - אך התל-טק צנח בכ-12%.

נכון. הסיבות העיקריות לכך הן המתאם הגבוה בין הנאסד"ק האמריקני למדד הטכנולוגיה, התל-טק, בארץ. ענף הטכנולוגיה סופג פגיעה קשה מהמשבר והדבר משתקף גם כאן. גם המשקל הרב של המניות הדואליות, הנסחרות הן בנאסד"ק בארה"ב והן במדד הטכנולוגיה בארץ - תרם לירידה התלולה במדד.

 

נראה שהשד היה פחות נורא מההערכות המוקדמות; אך מה עוד צפוי לנו? 

"מחזורי המסחר לא היו גדולים במיוחד ולכן קשה לנבא עד כמה השערים שנקבעו היום הם מייצגים את האווירה. ההערכה שלנו היא שהמשבר הגלובלי עדיין לא תם – יחד עם זאת מצב השווקים המקומיים שונה מהמצב בשאר העולם. ניתן לראות זאת בפעולות הממשלה ובמצב המערכת הבנקאית".

 

ויש "מציאות" בתנאים הנוכחיים?

"אנו מאמינים שקיימות הרבה חברות בשוק שנסחרות במחיר נמוך ואטרקטיבי ובימים האלו חשוב לדעת לבוא ולבצע רכישות מושכלות הן ברכיב המנייתי ובמיוחד ברכיב אג"ח החברות. בשוק האג"ח ניתן למצוא חברות יציבות חזקות ותזרימיות שיעמדו בהתחייבויותיהן".

 

מה עוד ניתן ללמוד מהמסחר היום?

"אנו שמים לב לירידות באג"ח ממשלתי בריבית משתנה (גילון) בשל הערכות להורדת ריבית נוספת על ידי בנק ישראל".


פורסם לראשונה 12/10/2008 17:50

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים