שתף קטע נבחר

ממשלות באירופה יציעו לבנקים 2 טריליון דולר

יממה לאחר שמדינות גוש האירו הסכימו על פעולה משותפת לשיקום האמון במערכת הבנקאית, פירסמו בריטניה, גרמניה, צרפת, ספרד, אוסטריה ופורטוגל התחייבויות להצלת בנקים ב-1.96 טריליון דולר

ממשלות באירופה הודיעו אתמול (ב') על תוכנית בהיקף של 2 טריליון דולר כדי להגן על הבנקים ביבשת, באמצעות ערבויות וצעדי חירום אחרים.

 

התחייבויות של בריטניה, גרמניה, צרפת, ספרד, אוסטריה ופורטוגל להצלת בנקים בימים האחרונים הגיעו לסך של 1.96 טריליון דולר. הסכומים האמורים נחשבים לתקרת מקסימום, וייתכן שלא ינוצלו במלואם אם תהיה הקלה במשבר הפיננסי.

 

רוב ההתחייבויות פורסמו אתמול, יממה לאחר ש-15 המדינות המהוות את גוש האירו הסכימו על תוכנית הצלה חסרת תקדים. המנהיגים נפגשו בפריז והתחייבו להתמודד עם המשבר יחד, באמצעות רכישת מניות בבנקים וביטוח זמני של הלוואות בין בנקאיות.

 

הפרטים המדויקים של תוכנית החירום לא פורסמו בהודעה, ונמסר כי הממשלות יחשפו צעדים פרטניים להתמודדות עם המשבר. עוד דווח שהבנק המרכזי האירופי, הבנק המרכזי האנגלי והבנק המרכזי השוויצרי יספקו הלוואות דולריות בלתי מוגבלות לטווח קצר למוסדות פיננסיים בשערי ריבית קבועים.

 

השפעה חיובית על הבורסות

התגובה המאוחדת של אירופה למשבר הפיננסי מגמדת את חבילת הצלת הבנקים של ממשל בוש, שהיקפה כ-700 מיליארד דולר. ההכרזה על התוכנית סייעה בהרגעת השווקים: הבורסות באסיה ובאירופה רשמו עליות, ובבורסה בארה"ב הסתיים יום המסחר בזינוקים חדים.

 

עוד דווח כי נציגי משרד האוצר האמריקני והפדרל ריזרב יפגשו עם מנהלים בכירים של חברות פיננסיות. דוברת משרד האוצר, ברוקלי מקלאולין, אמרה שהפגישה תתקיים בבית הלבן, ומטרתה לסגור את פרטי תוכנית החילוץ הפיננסית. התוכנית עשויה לכלול השתלטות חלקית של הממשלה על בנקים ורכישת חובות מחברות פיננסיות.

 

האחראי על תוכנית החילוץ, ניל קאשקארי, אמר שממשלת ארה"ב פועלת במהירות ליישום התוכנית, ומקיימת התייעצויות עם חברות עורכי דין פרטיות בנוגע לדרך רכישת האחזקות בבנקים.

 

בריטניה קוראת להסכם ברטון וודס חדש

בתוך כך קרא ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, להסכם ברטון וודס חדש שיעצב מחדש את המערכת הפיננסית הגלובלית. בראון אמר: "רק באמצעות פעולה גלובלית נוכל להחזיר באופן מלא את האמון הנדרש, ולבנות את הסדר הפיננסי הבינלאומי".

 

בראון קרא למנהיגי העולם ליצור "ארכיטקטורה פיננסית" חדשה שתשקף את ההיקף הגלובלי של הכלכלה והבנקאות, באופן דומה לצורה שבה הוקמה המערכת הכלכלית הבינלאומית הנוכחית בוועידה בברטון וודס, ניו המפשיר, ביולי 1944.

 

בוועידה נחתמו הסכמים שהסדירו את היחסים המסחריים והפיננסים בין המדינות המתועשות הגדולות בעולם, והוקמו בנק הפיתוח הבינלאומי (כיום חלק מהבנק העולמי) וקרן המטבע הבינלאומית.


פורסם לראשונה 13/10/2008 20:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ארכיטקטורה פיננסית". בראון
צילום: AP
מומלצים