שתף קטע נבחר

ארבינד אדיגה זכה ב"פרס הבוקר"

הסופר בן ה-34 זכה בפרס היוקרתי, הודות לרומן הביכורים שלו "הטיגריס הלבן", המתאר בצורה ברוטאלית וקומית את מאבק המעמדות בהודו

ארבינד אדיגה הוא הזוכה בפרס "בוקר" לשנת 2008. אדיגה זכה בפרס על רומן הביכורים שלו "הטיגריס הלבן" ("The White Tiger"). אדיגה בן ה-34 הוא אחד הסופרים הצעירים ביותר שזכו אי פעם בפרס היוקרתי, שזו השנה ה-40 שלו. למעשה, רק בן אוקרי שזכה בפרס ב-1991, בהיותו בן 32 בלבד, היה צעיר יותר. בנוסף, הוא השלישי שזכה על רומן ביכורים. הקדימו אותו ארונדהאטי רוי ב-1997 ו-די.בי.סי פייר ב-2003.

 

מייקל פורטילו, יו"ר ועדת השופטים, אמר לאחר הזכייה כי השנה היה קרב מאוד צמוד בין "הטיגריס הלבן" לבין ספר אחר, בשמו סירב לנקוב. פורטילו הוסיף בנימוקי הזכייה כי אדיגה בספרו טיפל בצורה מקורית בבעית חלוקת המשאבים בין עשירים לעניים, שהיא בעיה לוקאלית של הודו, אבל באותה מידה בעיה גלובאלית. "התחושה בקרב השופטים היתה שיש פה משהו מיוחד, שמתייחס להודו המודרנית מנקודת מבט אחרת לגמרי ממה שהכרנו. התחושה כקוראים היתה שאנחנו נכנסים לטריטוריה חדשה", אמר.

 

פורטילו אף השווה את "הטיגריס הלבן" לאחת היצירות המפורסמות של ויליאם שייקספיר "מקבת'". שניהם על שאיפות שמוצאות את ביטויין דרך רצח. "בעוד ליידי מקבת' ומקבת' הפכו מטורפים בעקבות פשעם, גיבורו של אדיגה הופך קצת מטורף רק בגלל העובדה שהוא היסס לרצוח מלכתחילה". אגב, הספר יראה אור בעברית בקרוב בהוצאת פן וידיעות ספרים, בתרגומו של יואב כ"ץ.

 

אדיגה נולד ב-1974 בהודו, אם כי חלק ניכר מילדותו בילה באוסטרליה. את לימודיו האקדמיים עשה באוניברסיטאות היוקרתיות של קולומביה (ארצות הברית) ואוקספורד (בריטניה). תקופה מסוימת שימש ככתב ה"טיים מגזין" בהודו, ופרסם כתבות גם ב"פייננשל טיימס", "האינדיפנדנט" וה"סאנדיי טיימס".

 

קומדיה אפלה וברוטאלית

הנמר הלבן הוגדר על ידי ה"ניו יורקר" כקומדיה אפלה וכרומן המתאר בצורה ברוטאלית את מאבק המעמדות בהודו. גיבור הרומן הוא נהג בשם באלרם האלוואי, הגדל באזור של עוני מחריד ללא חשמל וחינוך. באלרם רוצח את המעסיק שלו וטוען כי המניע לרצח הוא "יזמות חברתית", והאשמים בכך הם בעצם בני המעמד העליון בהודו, הודות לשיטת המעמדות שהנחילו.


אדיגה, פרס על רומן ביכורים (צילום: AFP)

 

בראיונות לכלי התקשורת אמר אדיגה כי דמותו של באלרם הורכבה ממספר אנשים אותם הכיר באופן אישי, בעת שטייל בהודו. "ביליתי זמן רב בתחנות רכבת בהודו, ובכל מיני אזורים מפוקפקים, וחשתי את המרמור ההולך וגדל במעמד הביניים ההודי. הרעש הזה ששמעתי מעולם לא הוקלט. באלרם הוא מה שאשמע אם יום אחד הקירות והצינורות בבית שלי יתחילו לדבר".

 

הודו של המיינסטרים

אדיגה הוסיף כי לא כתב את הספר מכיוון שחשב שזה הדבר הנכון במחינה חברתית לעשות. "פשוט כתבתי על הודו שאני מכיר. זו לא הודו האלטרנטיבית, בשבילי זו הודו של המיינסטרים". אדיגה הוסיף כי ההשראה לספרו הגיעה אליו דווקא משלושה סופרים אמריקנים שחורים: ראלף אליסון, ג'יימס בולדווין וריצ'ארד רייט.

 

אדיגה הקדים את חמשת המועמדים הסופיים האחרים: סבסטיאן ברי האירי, שנחשב כפייבוריט לזכות על פי סוכנויות ההימורים, עם ספרו "The Secret Scripture". אמיטב גוש, שספריו אף תורגמו לעברית עם "Sea of Poppies". לינדה גרנט עם ספרה "The Clothes on Their Backs", פיליפ האנשר עם ספרו "The Northern Clemency", וסטיב טולץ, גם הוא עם רומן ראשון בשם "A Fraction of the Whole". 

 

הפעם בחרו בספר "קריא"

מי שעשה כותרות השנה עד ההכרזה הוא דווקא מי שנותר מחוץ לרשימה הסופית - הסופר סלמן רושדי עם ספרו "הקוסמת מפירנצה". החלטה לא להכלילו ברשימת המועמדים הסופית עוררה תהודה רבה. עוד כותרת עשתה אחת השופטות השנה, הסופרת לואיז דוהטי, שיצאה כנגד שופטים אקדמאיים שבדרך כלל מהווים חלק עיקרי בועדת הפרס. לטענתה הם על פי רוב עסוקים בלהיראות מלומדים, ובלבחור בחירות מלומדות, מאשר לבחור בספר שיהיה פשוט קריא.

 

פרס בוקר (Man Booker Prize) הוא הפרס הספרותי החשוב ביותר בבריטניה,

 ואחד הפרסים היוקרתיים בעולם בתחום הספרות. הוא מוענק משנת 1968. הפרס מוענק לסופרים בריטים וכן לסופרים מחבר העמים הבריטי ומאירלנד. מעבר לכבוד וליוקרה שבזכייה, מקבל הזוכה גם סכום של 50 אלף ליש"ט. בעבר זכו בפרס בין היתר: ו. ס. נייפול, נאדין גורדימר, אייריס מרדוק, סלמן רושדי, קאזואו אישיגורו, ג'. מ. קוטזי ואיאן מקיואן.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטיגריס הלבן. עטיפת הספר
עטיפת ספר
לאתר ההטבות
מומלצים