שתף קטע נבחר

מיניות בגיל השלישי: יום גיל המעבר הבינלאומי

אחד המיתוסים שיש לנפץ הוא שמבוגרים אינם זקוקים למין. הבעיה היא שהרבה מבוגרים מאמינים בזה. נשים וגברים כאחד עלולים להרגיש אשמה וחרדה לדבר על צרכיהם המיניים בכלל, ועל קשייהם המיניים בפרט. לקראת 18.10 - בואו נדבר על זה

כאילו אין לנו החודש מספיק חגים ומועדים, הזכירו לי השבוע עוד תאריך ראוי לציון – יום גיל המעבר הבינלאומי, החל ב-18 באוקטובר. אמנם הגרסה הבינלאומית מתייחסת לתקופת המנפאוזה, גיל המעבר הנשי, אבל אני מציע לצרף אליה את האנדרופאוזה - גיל המעבר הגברי. אז בואו נחגוג יחד ונבין מעט יותר על מה קורה לנו לאורך מעגל החיים.

 

גיל המעבר הוא התקופה השלישית בחיי האשה והגבר, שבה המנגנון המרתק והמורכב של גוף האדם עובר שינויים פיזיים ומנטליים. אצל האשה שינויים אלו ברורים ומהירים, כמו נפילה מצוק, במשך עד כשלוש שנים. אצל הגבר השינויים איטיים והדרגתיים, כמו מדרון מתון, ונמשכים לאורך שנים רבות יותר.

 

הסימפטומים העיקריים הבאים לידי ביטוי בתקופה זו אצל נשים הם:

 

שינויים במחזור הווסת - בתחילה הווסת הופכת לא סדירה, ואז נחלשת עוצמתה עד להפסקה מוחלטת. אצל 20% מהנשים ההפסקה חדה, ללא תקופת מעבר הדרגתית.

 

גלי חום - תחושות חום פתאומיות המלוות לעיתים בהזעה והאצת הדופק פוקדות כ-75% מהנשים.

 

מצבי רוח, דיכאון, חוסר ריכוז ונדודי שינה – בדרך כלל כתוצאה ישירה מגלי החום, הירידה באסטרוגן ובפרוגסטרון והעייפות הרבה.

 

הופעת קמטים בעור הפנים - תוצאה של ירידת הקולגן וירידה בכמות השומן התת-עורי.

 

דלדול העצם (אוסטיאופורוזיס) - תוצאה של הפסקת ייצור ההורמון הנשי אסטרוגן, המפירה את האיזון בין תהליך בניית העצם והריסתה.

 

צניחת רחם ושלפוחית השתן - עקב חולשת רקמת החיבור והשרירים באגן.

 

אצל גברים הסימפטומים העיקריים לאורך השנים הם :

 

ירידה בהורמון הגברי טסטוסטרון. כתוצאה מכך - חולשה ועייפות, ירידה במסת השריר, דלדול בצפיפות העצם עקב בריחת סידן. קשיים בזיכרון וירידה ביכולת הקוגניטיבית. עצבנות, קושי בשינה, חוסר התלהבות מאירועים בחיים עד דיכאון.

 

אבל למרות כל השינויים האלה, הצורך במגע חושני ומגע מיני הוא אוניברסלי, וביטויו חשוב ולא נעלם גם בגיל מבוגר יותר.

 

גורמים רבים משפיעים על התפקוד המיני בגיל המעבר, אצל נשים וגברים כאחד.

 

שינויים פיזיים בנשים באים לידי ביטוי בירידת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, הגורמים את היצרות דפנות הנרתיק. כתוצאה מכך, יכולת הנרתיק להתרחב בזמן משגל נפגמת. קיימת ירידה באורך ורוחב הנרתיק וכן ירידה ניכרת ביכולת וכמות הסיכוך בזמן מגע. כל אלה עלולים לגרום כאבים ואף דימום בזמן מגע מיני מלא. בנוסף, למרות שאין שינוי ברגישות הדגדגן, עוצמת האורגזמה נחלשת, ויש נשים העלולות לחוות כאב בזמן האורגזמה.

 

לעיתים יש צורך להמתין יומיים עד הפעם הבאה

השינויים הפיזיים בגברים באים לידי ביטוי בקשיים בזיקפה. קושי זה מתבטא בקושי בהגעה לזיקפה ו/או שמירתה לאורך זמן. כמו כן לוקח יותר זמן להגיע לשפיכה. השפיכה חלשה יותר, הן בעוצמה והן בכמות הזרע. גברים שעברו ניתוח בערמונית יחוו אורגזמה ללא שפיכת זרע (שפיכה יבשה). היכולת לקיים יחסי מין באופן רציף גם היא לא כבימים ימימה, לעיתים יש צורך להמתין יומיים עד היכולת לפעם הבאה.

 

מרכיב נפשי וחברתי:

אחד המיתוסים שיש לנפץ הוא שמבוגרים אינם זקוקים למין. הבעיה היא שהרבה מבוגרים מאמינים בזה. נשים וגברים כאחד עלולים להרגיש אשמה וחרדה לדבר על צרכיהם המיניים בכלל, ועל קשייהם המיניים בפרט. קושי נפשי בקבלת כל השינויים הפיזיים, המנטליים והחברתיים, כגון פרישה מהעבודה או התאלמנות, עלול להביא לדיכאון ומכאן בין היתר גם לתפקוד מיני לא תקין.

 

השפעת מחלות:

יש מצבים רפואיים המשפיעים על המיניות ועל התפקוד המיני. סוכרת, בעיות הורמונליות, בעיות של כלי דם והפרעות נוירולוגיות. כל אלה ומחלות נוספות מאוד שכיחות בגיל השלישי. המחלות משפיעות באופן ישיר על התפקוד המיני, אבל לרובן יש מענה רפואי.

  

השפעת תרופות:

התפקוד המיני בגיל השלישי מושפע באופן ישיר וברור משימוש בתרופות. תרופות קרדיו-וסקולאריות (ניתנות ללב), תרופות נגד לחץ דם, תרופות אנטי-דכאוניות, תרופות פסיכיאטריות אחרות, עישון ואלכוהול משפיעים על התפקוד המיני הן אצל נשים והן אצל גברים. לרוב התרופות יש תופעות לוואי שמשפיעות על החשק, על ההתעוררות המינית בנשים, על הזיקפה ועל האורגזמה/שפיכה (חולי פרקינסון המטופלים ב-L-Dopa חווים עליה בחשק ובפעילות המינית, אבל אין מה להתלהב).

 

לכאורה, כל כך הרבה דברים אובייקטיביים ניצבים בדרכו של הסקס בגיל השלישי. מה ניתן לעשות?

 

התשובה הפשוטה והעניינית ביותר היא תקשורת זוגית שיש בה פתיחות, הבנה וקבלה הדדית. בכפוף למצב הפיזי והנפשי, כדאי לפתח יחסי מין חליפיים המתאימים לקושי של שני בני הזוג, או של אחד מהם. התמקדות במגע הגופני ולאו דווקא במשגל עם חדירה, עזרה הדדית, שמירה על הרגלי חיים בריאים כגון דיאטה מתאימה ופעילות פיזית קבועה, קבלת טיפול הורמונלי חלופי במקרה הצורך, הן לנשים והן לגברים, ושימוש בתרופות, משחות ותכשירים העוזרים לסיכוך ושימון איברי המין ועוזרים בזיקפה.

 

יחד עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שהמנבא למיניות טובה בגיל המעבר הוא לאו דווקא תחליפים הורמונליים, משחות, מדבקות ו/או זריקות של הורמונים, אלא טיב התקשורת המינית עם הפרטנר.

 

יום גיל-המעבר שמח!

 

  • ניתן לשלוח שאלות למערכת עבור עידן, אבל לצערנו אין אפשרות לקבל תשובה אישית לכל פונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
התמקדות במגע הגופני ולאו דווקא בחדירה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים