שתף קטע נבחר

לא רק קונדום: אמצעי מניעה חדשים לגבר

שלט-רחוק שיאפשר לגבר לשלוט בזרימת נוזל הזרע, מעצור שיבלום את תנועתו, חימום האשכים באולטרסאונד - מדענים ברחבי העולם שוקדים על פיתוח אמצעי מניעה לגבר. בואו לסיור בפס הייצור

אם אתם מבינים ששיטת המשגל הנסוג היא כמו רולטה רוסית, ואם נמאס לכם להשתמש בקונדום אבל אתם גם לא ממש סומכים על בת הזוג שלכם שתיזהר, ודאי תמצאו עניין באמצעי מניעה חדשים לגבר.

 

עד היום חברות התרופות לא התאמצו במיוחד להמציא תרופה נגד הריון לגברים, בעיקר בגלל היעדר שוק צרכנים רחב. חברת אורגנון האמריקאית דווקא ניסתה, אבל נאלצה לסגור השנה את קו הייצור שלה לאמצעי מניעה תרופתיים לגבר בגלל חוסר רווחיות.

 

ולמרות זאת, אומרת ד"ר איליין ליסנר, מנהלת מכון המחקר למניעת הריון בסן פרנסיסקו: "המאמצים המדעיים הכלל עולמיים לפתח תכשיר תרופתי נגד הריון לגברים נמצאים בהילוך גבוה. הבעיה היא רק תקציבית. יש לי הרגשה שתכשירי מניעת הריון לגברים הם הילד החורג של חברות התרופות, למרות שבמעבדות המחקר באוניברסיטאות נערכים מחקרים מתקדמים בנושא והתוצאות נראות ורודות. מחקרי הבסיס הושלמו, עכשיו צריך לעבור לשלבי ניסוי. השינוי החברתי מצביע על כך שגברים צעירים רוצים להשתתף באחריות לתכנון המשפחה ומתעניינים מאוד באמצעי מניעה חדישים. עברו הזמנים שבהם רק נשים נשאו באחריות להריון לא מתוכנן‭."‬


הטכנולוגיה בשרות חדר המיטות (צילום: אינדקס אופן) 

 

בעבר תלו תקוות רבות בגלולה הגברית, אלא שהניסיון לפתח גלולה הורמונלית לגברים לא עלה יפה. בתחילת שנות ה‭90-‬ נעשה בארה"ב ניסיון לייצר גלולות נגד הריון לגברים שמכילות את ההורמון הגברי טסטוסטרון. הגלולות היו אמורות לדכא את הציר ההורמונלי ולהפסיק ייצור של תאי זרע. במסגרת הניסוי קיבלו גברים את ההורמון בזריקה לשריר פעם בשבוע, ואכן אצל רובם ייצור תאי הזרע דוכא לחלוטין. אלא שלזריקות היו תופעות לוואי בלתי נסבלות – כמו הגדלת השדיים, מצבי רוח, איבוד שיער ואפילו טענות לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית – מה שקבר סופית את רעיון הגלולה הגברית.

 

שליטה בתנועת הזרע

היום מתרכזים רוב המחקרים בפיתוח אמצעי מניעה לגבר שיהיו נטולי תוספים הורמונליים. הרעיון המרכזי ברוב אמצעי המניעה שנמצאים היום בפיתוח מבוסס על עצירת תנועת הזרע בדרכים שונות. לפניכם כמה מהשיטות שנבחנות היום:

 

‭.1‬ במסגרת פרויקט בינלאומי בתחום אמצעי המניעה הומצא בסן פרנסיסקו אביזר שד"ר ליסנר מגדירה 'עתידני‭.'‬ האביזר, שעליו דווח ב'טיימס' הלונדוני, מוזרק לגוף, מתביית על צינורית הזרע ובולם את תנועת תאי הזרע. לדברי ד"ר ליסנר, גברים רבים ששמעו על ההמצאה פנו למכון המחקר וביקשו להשתתף בניסוי לבדיקת ההמצאה. "אני רואה בכך חידוש סוציולוגי‭,"‬ היא אומרת, "כיוון שלפני עשר שנים

 לא קיבלנו פניות מגברים שביקשו להשתתף בניסויים של אמצעי מניעה. הנחת היסוד היתה אז שנשים לא מוכנות לסמוך על גברים בעניין נטילת אחריות על מניעת הריון".

 

‬‭.2‬ קבוצת מחקר אוסטרלית, בראשות פרופ' דרק אבוט מאוניברסיטת אדלייד, פירסמה השנה פיתוח חדשני מתחום הננו-טכנולוגיה: מיקרו-שלט דמוי שרשרת, שמאפשר לגבר לשלוט על השסתום שמפקח על זרימת הזרע ולעצור אותה לחלוטין. גודלו של השלט הוא כחצי גרגר אורז, והוא מוזרק על ידי הרופא לפתח צינורית הזרע, שמובילה את הזרע מכיס האשכים, בתהליך שמצריך הרדמה מקומית קלה בלבד. מרגע ההשתלה יכול הגבר לפקח על זרימת הזרע בגופו על ידי לחיצה קלה בנקודה מסוימת מעל כיס האשכים, שחוסמת או פותחת את השסתום. "המיקרו-שלט הוא אלטרנטיבה יעילה לניתוח העיקור, שמסב כאב והוא בלתי הפיך‭,"‬ אומר פרופ' אבוט. "למעבדה שלנו כבר זורמות מדי יום מאות בקשות של גברים מכל העולם שמעוניינים בהשתלת השלט, ואני מצפה שהוא יאושר לשימוש בעתיד הקרוב".

 

‬‭.3‬ אביזר דומה לבלימת תאי הזרע טרם צאתם מהגוף הומצא לאחרונה במעבדות המחקר של המרכז לפוריות הגבר במינסוטה שבארה"ב. גם כאן מדובר בננו-טכנולוגיה, אך הפעם מדובר באביזר בעל מרקם רך, שמוזרק לקטע העליון של צינורית הזרע ובולם את זרימת תאי הזרע מתוכה. האביזר מופיע בכמה גדלים ומותאם אישית למשתמש. את האביזר אפשר להוציא מהגוף בכל עת בניתוח קל שנערך בהרדמה מקומית. במרכז שפהרד במינסוטה, שם הומצא, מעריכים שהאביזר יאושר לשימוש בתוך שנתיים.

 

‭.4‬ בקליפורניה עוסקים בימים אלה בפיתוח בולם זרע בצורת טבעת, שמושתל סביב צינורית הזרע. הטבעת מוחדרת באמצעות הזרקה, והרופא מנחה את המשתמש כיצד להפעיל אותה כמו רוכסן: לכווץ אותה כדי לבלום זרימת תאי זרע או לשחרר אותה כך שתאפשר זרימת תאי זרע.

 

‭.5‬ בולם הזרע הראשון שעומד לפני אישור תקני הוא ‭,RISUG‬ שמושתל בגוף באמצעות הזרקה ובולם גם הוא את צינורית הזרע. האביזר מתחיל לפעול עשרה ימים אחרי ההשתלה, וניתן להוציא אותו בכל עת. כל הניסויים סביב ההמצאה הזו כבר הסתיימו. בקליניקות לאורולוגיה ולטיפול בפריון של הגבר שבהן נוסה האביזר התגלה שגם תאי זרע שהצליחו להסתנן דרך החסם היו 'שבורים‭,'‬ כך שלא הצליחו להיקשר לשום ביצית.

 

האביזר, שנוסה בהצלחה בהודו בשנה האחרונה, יגיע לשוק בתוך פחות משנתיים. "זה אמור להיות בלם הזרע הראשון לשימוש רחב‭,"‬ אומרת ד"ר ליסנר. "אולי כיוון שההמצאה נעשתה בהודו, שם קיים צורך חיוני בפיקוח על הילודה‭."‬ מומחים בריטים צופים שגברים מארה"ב ומאירופה יתחילו לטוס להודו כדי להשתיל את החסם.

 

‭.6‬ שיטה נוספת ושונה למניעת הריון לגברים מבוססת על שימוש בגלי אולטרסאונד. מדובר במכשיר מיוחד ששולח גלי על-קול לעבר האשכים. הטיפול מחמם את אזור האשכים במשך עשר דקות ולא גורם לכאב. לאחר מכן נעצר תהליך ייצור תאי הזרע למשך חצי שנה. יכולת הפוריות חוזרת מעצמה בהדרגה, אם כי לא ברור עדיין כמה פעמים יכולים גברים לעבור את התהליך בלי לפגוע באיכות הזרע וביכולת התנועה שלו. לפי שעה מדובר בניסוי מעבדתי, כשחוקרים מנסים למתן את עוצמת הקרינה לעבר האשכים כדי להמעיט פגיעה אפשרית.

 

‭.7‬ שיטה נוספת שמבוססת על אולטרסאונד נבדקת בימים אלה במעבדות מחקר בקליפורניה. מדובר במכשיר בשם ‭,HIFU‬ שמקרין באופן ממוקד גלי על-קול ש'נועלים' את צינוריות הזרע באופן מוחלט ובלתי הפיך. ההליך נעשה ללא ניתוח ונמשך דקה אחת בלבד, אך תוצאתו דומה מאוד לזו של ניתוח עיקור.

 

הגברים לא מתלהבים

פרופ' דניאל זיידמן, יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית ורופא בכיר באגף הנשים ויולדות במרכז הרפואי שיבא, מגיב על שניים מהפיתוחים החדשים: "באשר לבולם הזרע ‭,RISUG‬ לפני שנה נאלצה ממשלת הודו להפסיק את פיתוחו אחרי שהתברר שהשימוש בו גרם נזק לכליות ופגיעה באשכים בקרב המשתתפים בניסוי. רק לאחרונה התחדשה עבודת הפיתוח, אחרי שהליקויים תוקנו. המנגנון של עצירת זרע דורש אינסטלציה עדינה מאוד, כיוון שכל טיפול בנושא עלול לגרום לכאבים ולדלקות. לכן הייתי מתייחס ל‭RISUG-‬ כאל חידוש קונספטואלי ולא כאל תכשיר שעוד מעט נוכל לרכוש בבתי המרקחת.

 

"לגבי ה‭,HIFU-‬ שפועל באמצעות גלי עלקול ש'נועלים' את צינוריות הזרע, בשיבא אנחנו מיישמים שיטה דומה לסילוק שרירנים (מיומות) מהרחם. מדובר בהקרנת גלים בטמפרטורה גבוהה מאוד על רקמות מסוימות, ואני מסופק לגבי אפשרות היישום של השיטה הזו, קרי קרינה ישירה, על האשכים. מדובר ברקמות עדינות מאוד, שיש לטפל בהן בזהירות מירבית כדי לא לפגוע בהן.

 

"לכל התכשירים האלה יש משמעות תרבותית עמוקה. גברים לא מתלהבים מפעולות שנועדו לווסת את תנועת הזרע שלהם. בדרך כלל הם מסרבים, על הסף, לשתף פעולה. אף אחד גם לא מתלהב מפעולה כמו חימום האשכים כך שיפסיקו לייצר תאי זרע למשך חצי שנה. מתברר שסוגיית הפריון של הגבר נחשבת לנושא עדין מאוד בכל הדתות, כך שגם הממשלות לא מזדרזות להקצות משאבים כספיים לפיתוחים בתחום הזה‭."‬ 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נכנסים לעניינים. גם הגברים רוצים למנוע
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים