שתף קטע נבחר

עתיק רחימי זכה בפרס גונקור ל-2008

הסופר האפגאני, עתיק רחימי, זכה בפרס גונקור לשנת 2008, על ספרו "Synge Sabour". הספר כתוב כמונולוג של אשה אפגאנית אל בעלה החייל ששוכב חסר הכרה, ומייצג את זעקת הנשים האפגניות לשחרור מהכבלים החברתיים דתיים

הסופר האפגני עתיק רחימי זכה בפרס גונקור הצרפתי לשנת 2008. חבר השופטים, שכלל השנה בין היתר את טאהר בן ג'אלון, ברנאר פיבו, פטריק רמבו, רובר סבאטייה ומישל טורנייה, החליט להעניק לרחימי את הפרס עבור הרומן "Synge Sabour", ("אבן הסבלנות" – מ.י) שראה אור בשנה שעברה בהוצאת הספרים היוקרתית P.O.L. הרומן יראה אור בעברית בשנה הקרובה בהוצאת בבל.


רחימי עם ספרו (צילום: רויטרס)

 

הספר הוא הרומן הרביעי פרי עטו של הסופר הגולה. עם זאת, מדובר בספר ראשון של רחימי שנכתב בשפה הצרפתית. ספריו הקודמים נכתבו בשפת "דרי" (פרסית-אפגאנית). הספר כתוב כמונולוג של אשה אפגאנית אל בעלה החייל ששוכב ללא הכרה בביתם. המונולוג מייצג למעשה את זעקתן של כל הנשים האפגניות שמבקשות להשתחרר מהכבלים החברתיים והדתיים. שם הספר הוא תעתיק מהשפה הפרסית לאבן שחורה בעלת כוחות מאגיים, שסופגת לתוכה את הכאב והצער.

 

עתיק רחימי נולד ב-1962 בקאבול, בירת אפגניסטן, למשפחה ליברלית ומערבית במהותה. הוא סיים את לימודיו בבית ספר צרפתי-אפגאני בקאבול. ב-1973 הואשם אביו במונרכיזם ונכלא. בעקבות האירוע הטראומטי החל רחימי הבן לכתוב. אחרי שלוש שנים בכלא שוחרר אביו והמשפחה החליטה לעזוב את אפגאניסטן ולהשתקע בהודו. זמן קצר לאחר מכן עזב גם רחימי הצעיר את המולדת השסועה והצטרף להוריו.

 

בשל בעיות של אשרת מגורים נאלץ לחזור לאפגניסטן ובשנים 1980-1981 עבד במכרות פיחם - תקופה שהיוותה השראה לכתיבת ספרו "עפר ואפר" שתורגם בין היתר לעברית (הוצאת בבל). מותו של אחיו, שנהרג במהלך המלחמה באפגאניסטן, דחף אותו לכתיבת ספר זה, שהפך מאוחר יותר לסרט קולנוע שזכה לשבחים רבים.

 

הגרסה הקולנועית הוקרנה בבכורה בפסטיבל קאן בשנת 2004 וזכתה בפרס "מבט לעתיד" מטעם חבר השופטים הבינלאומי. הסרט הוקרן גם במסגרת פסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה שנה מאוחר יותר. ב-1984 המצב באפגאניסטן הפך לבלתי נסבל ורחימי החליט לעזוב לפקיסטן השכנה. שנה אחר כך החליטה ממשלת צרפת להעניק לו מקלט מדיני בשטחה. כיום מחזיק רחימי באזרחות כפולה - אפגאנית וצרפתית.

 

בשנת 2002 ראה אור ספרו "אלף בתים של חלום וטרור" ושלוש שנים מאוחר

 יותר "השיבה הדמיונית". ספרו החדש הוא כאמור הפרסום הראשון של עתיק רחימי שנכתב במקור בשפה הצרפתית. למרות שאפגאניסטן אינה מוזכרת בו, היא משמשת בספר כתפאורה למערכת היחסים בין גבר "גיבור מלחמה" לרעייתו שסועדת אותו.

 

רשימת המועמדים הסופיים לפרס הגונקור כללה השנה את "La ou les Tigres sont chez eux" מאת ז'אן מארי בלאס דה רובלה, "Une Education Libertine" מאת ז'אן בטיסט דל אמו וכן "יפי העולם" מאת מישל לה ברי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחימי. זכה בגונקור
צילום: רויטרס
לאתר ההטבות
מומלצים