שתף קטע נבחר

בלעדי: תוכנית החילוץ של ידין ענתבי לא עובדת

גופים מוסדיים: כשל טכני ברישום השקעות מקשה על רכישת אג"ח קונצרניות במסגרת התוכנית החדשה. האוצר: מדובר בבעיה שולית שניתנת לפתרון בזמן קצר

נכון להיום, תוכנית החילוץ לשוק איגרות החוב הקונצרניות שהגה המפקח על שוק ההון באוצר, ידין ענתבי, היא יותר רעיון וירטואלי מאשר תוכנית מעשית למימוש בטווח הקרוב. ענתבי ביקש לעודד את הגופים המוסדיים לרכוש אג"ח קונצרניות כדי לאושש את השוק הקורס, אבל ל"כלכליסט" הגיעו פניות מצד גופים מוסדיים הטוענים שהם אינם רוכשים אג"ח בשל כשל טכני שיצרה התוכנית של ענתבי.

 

"הוא אפילו לא נועץ בנו לפני שהוציא את ההנחיות החדשות", טוענים גורמים במערכת הבנקאית, המספקת את שירותי המחשוב לרישום ניירות הערך של המשקיעים המוסדיים. "למיטב ידיעתנו, אין שום תוכנת מחשב התומכת בצורת הרישום שמחייבות ההנחיות, ופיתוח תוכנה שכזו דורש זמן. אנחנו מאמינים שאפשר לפתור את הבעיה בתוך כמה שבועות, אבל כרגע האפשרות היחידה שעומדת בפנינו היא מעבר לרישום ידני, ואין הרבה גופים מוסדיים שמוכנים לעשות זאת". 

 

לפני שבוע פרסם ענתבי הוראת שעה המתירה לקופות הגמל, לקרנות הפנסיה ולחברות הביטוח להציג את שוויין של האג"ח הקונצרניות לפי עלותן בעת הרכישה, ולא לפי שוויין בשוק. זאת, בתנאי שהגוף המוסדי יתחייב להחזיק באג"ח עד למועד הפירעון הסופי שלהן.

 

ההיגיון שבתוכנית המפקח היה למנוע מהגופים המוסדיים את הצורך לשערך כל העת את נכסיהם כלפי מטה, בהנחה ששוקי ההון ימשיכו לרשום ירידות חדות.

 

אבל הוראות לחוד ומציאות לחוד. הבנקים פנו באחרונה לגופים המוסדיים - בעיקר לבתי השקעות שביקשו לרשום את הפעולה לפי ההוראות החדשות - והסבירו להם שהם אינם ערוכים לכך, ושלא יוכלו לבצע את הפעולה.

 

אי אפשר להפריד בין ניירות הערך השונים

מנין נובע הקושי התפעולי? מחוסר היכולת להפריד בין ניירות ערך שנרכשו לפני ההנחיות החדשות לבין אלו שנרכשו אחר כך - באותם מקרים שבהם מדובר באותן אג"ח. גם אם ייפתח חשבון נפרד לכל ני"ע כדי להפריד ביניהם (רעיון שממילא אינו מעשי), עדיין נותר הקושי לשערך את האג"ח לפי עלותן בעת הרכישה. חברות הביטוח, בניגוד לבתי ההשקעות, אינן מתבססות על מערכות התפעול של הבנקים ויש להן מערכת עצמאית.

 

בכיר במערכת הבנקאית אמר אתמול ל"כלכליסט": המערכת הקיימת ממזגת את הרכישות שמבצע הגוף המוסדי לפי מספר נייר הערך הנרכש ואי אפשר להפריד בין ניירות הערך שנרכשו תחת ההוראות החדשות של ענתבי, לבין אלו שנרכשו לפני כן. כמו כן עלולה להיווצר בעיה בעת המכירה, שכן גם אז לא יהיה אפשר להפריד בין ניירות הערך השונים.

 

הבנקים אשר עובדים עם הגופים המוסדיים הודיעו להם שבתוך יומיים־שלושה הם יעבירו להם את עלות פיתוח התוכנית שנועדה ליישם את ההוראות החדשות ואת לוח הזמנים הדרוש לחברות המחשוב לצורך הכנתה.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: הוראת השעה מתייחסת לכלל האפיקים הפנסיונים המפוקחים על ידי המשרד - קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וקופות גמל. קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ממילא פועלים לפי שיטת רישום כפי שמתירה ההוראה, חלק גדול מהבנקים שניהלו בזמנו קופות גמל המבטיחות תשואה, יודעים לבצע את הרישום החשבונאי לפי ההוראה החדשה, וכל הבנקים עושים זאת היום בתיקי הנוסטרו (השקעות עצמיות) שלהם. לכן, אם קיימת בעיה מסוימת בגוף כלשהו, הרי שמדובר בבעיה שולית שניתנת לפתרון בזמן קצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רעיון וירטואלי. ענתבי
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים