פרנקל ל-ynet: "שנת 2009 תהיה קשה"
נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן נשיא AIG, יעקב פרנקל השיב לכמה משאלות ynet ובחר להתחמק מאחרות: "המשבר לא מאחורינו" מזהיר פרנקל. אך האם הזהיר מפני קריסת AIG? לכך לא היה לו זמן לענות
הפרופ' יעקב פרנקל, היום סגן נשיא חברת הביטוח האמריקנית AIG שקרסה במשבר הפיננסי, ונגיד בנק ישראל לשעבר – בא לדבר הערב בישיבת הנעילה של ועידת ראש הממשלה לעידוד הייצוא, אך התחמק מלהשיב על שאלת ynet בדבר חלקו בקריסת החברה שעמדה למוטט את כל שוק הכספים בארה"ב. פרנקל הסכים לומר רק ש"באתי לדבר על העולם".
ומה בדבר ישראל?
"ישראל היא חלק מהעולם" ענה פרנקל, והוסיף: "המשבר לא מאחורינו. נעשו צעדים משמעותיים ברוב מדינות העולם. אני חושב שבמובן הזה הצעדים הם נכונים לצמצום הנזקים, אבל הדרך עוד ארוכה. יהיה מיתון בשנה הקרובה. רוב העולם המתועש יצמח בשיעור שלילי, של אפס עד מינוס אחד אחוז, לעומת העולם המתפתח - שימשיך לצמוח אבל בצורה נמוכה יותר מבעבר.
- המשבר בשווקים
- סיקור מיוחד ל-ynet.
"התחזיות הן שאם תשמר המדיניות הכלכלית הנכונה ב-2010 תתחיל התאוששות, אבל 2009 תהיה שנה קשה", הוא מוסיף.
גם בישראל ?
פרנקל: "ישראל היא חלק מהעולם, ועד היום היא תפקדה בצורה מאוד מאוד חיובית. המגזר הפיננסי שפגע בארה"ב הוא איתן בישראל, ובנק ישראל עשה עבודה יפה בנושא".
לתזכורת בדבר אמירתו לפני שנה שהשווקים בסדר והרגעתו את המשקיעים דאז, השיב פרנקל: "ולא קרה שום דבר בדרך?" פרנקל לא ענה לשאלת ynet בדבר חלקו בקריסת AIG, כסגן הנשיא של החברה.
תחת זאת מיהר פרנקל להפנות את גבו ולצעוד לכיוון בימת האולם של בנייני האומה. שם השתתף בדיון לצידם של הנגיד סטנלי פישר, שר האוצר רוני בראון וראש הממשלה, אהוד אולמרט.
דבריו בועידה
בהופעתו הקצרה מעל בימת הוועידה דיבר פרנקל כאילו היה עובר אורח, ולא כמי שהיה אחת הנפשות הפועלות בעין הסערה של אותו משבר. פרנקל ניתח את השתלשלות המשבר עד למסקנה כי "הבעיה אינה במערכת הפיננסית, אלא של המערכת". וכשנשאל כיצד משיבים את האמון ענה: "בעשייה ובשימוש בכל כלי המדיניות". זאת כשהמינוף בשוק ההון האמריקני היה לא סביר, מה שגרם למחנק האשראי".
לשאלות בנוגע לצורך ברפורמה של מנגנוני הפיקוח על שוק ההון, ולתהייה איזה גוף יבצע זאת על הצד הטוב ביותר, בנק ישראל, האוצר, או רשות ניירות ערך – תשובתו הייתה ברורה:"אין תחליף לחיזוק הבנקים המרכזיים בנושא הפיקוח, שיהיו עצמאיים וישכללו את כלי הבקרה והפיקוח שברשותם".
לא כולם אהבו את הזמנתו
הזמנתו של פרנקל לוועידה עוררה מורת רוח בקרב כמה משתתפים שנשאלו אם היה טעם להזמין אחד כמוהו בתפקידו הנוכחי לדבר על המשבר. רוב הנשאלים סרבו להשיב ורק אחד מבכירי המשק אמר כי האיש לא היה צריך להראות את הפרצוף שלו בוועידה, אחרי התחזיות האופטימיות שלו על מצב השוק והתנהלות חברת AIG שהתרסקה בגלל חוסר שקיפות בדיווחיה. "בישראל פרנקל מסמל את הקפטיליזם הברוטלי" אמר הבכיר, "הוא ידע שהשווקים לא יעילים, ועכשיו הוא מעז להופיע לצידם של פישר ואולמרט. לא צריך היה לתת לו להופיע".
מארגני הועידה ציינו כי פרנקל הוזמן במסגרת ההכנות לוועידה שהחלו לפני חודשים רבים, לפני שמישהו חזה את המשבר, כמו גם את התפטרות ראש הממשלה והקדמת הבחירות. אחד המארגנים אמר בצורה בלתי רשמית ל-ynet, כי היה קשה לבטל את ההזמנה ומכל מקום הוא איננו רוצה לבקר את פרנקל כל זמן שהוא בעצם אורח שלנו.
לין יפנה לאובאמה - שיבדוק
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, ממארגני הוועידה, הסכים לומר ל-ynet רק ש"ממשל ארה"ב חייב לפתוח בחקירה יסודית של גורמי המשבר, האנשים שמאחוריו, ולהסיק לגביהם את המסקנות המתבקשות.
"אני עומד לפנות לנשיא הנבחר אובאמה ולבקש ממנו לקחת על עצמו את החקירה המתבקשת - מייד עם כניסתו לתפקיד. אינני מאלו שקוראים לשכוח את העבר ולהסתכל רק על העתיד. חייבים לזכור מי הגורם האחראי לקפיטליזם החזירי הזה".