שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מתקן טיפול בשפכים יש; לקוח שינצל אותם - אין

בקריית גת נחנך מתקן חדיש - הגדול מסוגו בארץ - לטיפול בשפכים של המפעלים "אינטל" ו"נומוניקס". אלא שאין צרכן שיקלוט את המים המטופלים שיופקו, ולכן הם יוזרמו למתקן טיהור השפכים העירוני, ישבשו את פעולתו, ויוזרמו לים. רשות המים: אין פה בעיה; המתקן העירוני אמור לטפל בכל הכמות

מפעל לטיפול בשפכים נחנך היום (ה') בקריית גת, אולם עדיין לא ברור לאן יופנו המים המטופלים שיפיק, וככל הנראה רובם יזרמו לים.

 

80 מיליון ש"ח השקיעו החברות "אינטל" ו"נומוניקס" כדי להקים את המתקן - הגדול מסוגו בארץ - והוא יטפל ב-6,300 מ"ק של שפכים תעשייתיים מדי יום באמצעות חיידקים מיוחדים ומערכת מסננים מתוחכמת. 

 

אך מתברר שנכון לעכשיו לא הוסדרה העברת המים המטופלים מהמתקן, ואין צרכן שמעוניין בהם. לפיכך, לפי שעה יעברו המים המטופלים לתוך מתקן טיהור השפכים של קריית גת. מומחים העריכו כי התוצאה תהיה עומס רב על המתקן, שייתכן שיעלה על גדותיו ויגליש קולחין לים.

  

במשרד מודים: יש בעיה

אנשי המשרד להגנת הסביבה שנכחו בטקס חנוכת המתקן אישרו באזור הדרום יש עוד מתקני טיפול וטיהור שפכים המייצרים כ-80 מיליון מ"ק של קולחין, אך הכמות הזו זורמת מדי שנה ישירות לים התיכון במקום לחקלאות או לשימוש תעשייתי אחר. הסיבה העיקרית היא מחסר במתקני הולכה ותשתית לאגירת המים, וכן קושי למצוא צרכנים למי הקולחין.

 

גורמים שנשאלו אודות הנושא ציינו כי הדבר תמוה, במיוחד נוכח העובדה שבימים אלה קוראת המדינה לחסוך במים, ואף אוסרת על השקיית גינות פרטיות וציבוריות. את מי הקולחין המטוהרים ניתן היה, לדבריהם, לנצל להשקייה של גינות ציבוריות, וכך לשמור עליהן ירוקות ולחסוך מים שפירים שאפשר היה לנצל לצרכים אחרים.

 

השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, התייחס לסוגיה ואמר כי התקציב להקמת מאגרי קולחין בישראל קטן מדי שנה, והכספים מועברים להקמת מתקני טיהור עירוניים, וטיפול בצנרת דולפת ותקלות תשתית שעלולות לסכן את מים השתיה של ישראל. לדבריו, זוהי כיום העדיפות הראשונה של המדינה.

 

יוזמת הקמת המתקן היא מנכ"ל "אינטל ישראל", מקסין פסברג, שאמרה כי נשקלת האפשרות שהמים המטופלים מהמתקן יחזרו לשימוש המפעלים: "המים יחסכו לכל אזור התעשייה בקרית-גת ואנחנו במגעים עם מפעל סוגת בעניין זה. אני בטוחה שנהפוך למודל ארצי, כל 'אינטל' מסתכלת עלינו עכשיו".

 

ראש עיריית קרית-גת, אבירם דהרי, אמר: "זו רק מחצית הדרך. נשמח לכל פתרון להובלת המים, כי אחרת הם יגלשו דרך המתקן שלנו. אנחנו כבר מקבלים איומים מהמשרד להגנת הסביבה כי למתקן החדש אין את כל האישורים הנדרשים. חבל שהמתקן ייסגר רק משום שאין פיתרון להובלת מי הקולחין".

 

בתגובה הבטיח השר עזרא שהנושא יועבר לרשות המים, ויזכה לטיפולה המסור עד למציאת פיתרון הולם לסוגיית הובלת המים המטופלים.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "הקמת מאגרים הינה באחריות רשות המים שבמשרד התשתיות, עמדת המשרד היא כי בהחלט יש לפעול להקמת כמות מספקת של מאגרים על מנת שיוכלו לקלוט את כל המים המושבים".

 

ברשות המים לא סבורים שיש בעיה. אורי שור, דובר הרשות מסר: "ממה שאנחנו יודעים, מכון טיהור השפכים של קרית גת אמור ויכול לקלוט גם את שפכי המפעלים. נכון להיום ישראל מטפלת ומשיבה 70 אחוז מהשפכים שברשותה, ובחמש השנים הקרובות אנחנו נגיע ל-100 אחוז".

 

אסף שמואלי סייע בהכנת הידיעה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזרמת ביוב שפכים חוף ים נתניה צלול
באדיבות עמותת "צלול"
מומלצים