שתף קטע נבחר

כלב או חתול מחו"ל - לא "טיול בפארק"

אליהו קסנטיני רצה להביא לנכדתו שני כלבים גזעיים מתאילנד, אך בשדה התעופה הוחרמו הגורים, והוא מצא את עצמו במאבק משפטי מול משרד החקלאות. יבוא חיית מחמד מחו"ל, מתברר, היא תהליך ביורוקרטי מורכב, שאם הוא מתעכב או משתבש עלול לגרום לא מעט סבל לבעל החיים. מדריך

אפשר לקנות הכל בארץ - אבל בחו"ל לפעמים משתלם יותר. זה נכון אולי לגבי גאדג'טים אלקטרוניים, ואולי אפילו לגבי מכוניות ביבוא אישי. אבל בכל הקשור לחיות מחמד - מדובר במהלך ביורוקרטי לא פשוט, שלעיתים עלול להסתיים בסבל לבעל החיים, ולעיתים אף במצב גרוע יותר, שלא לדבר על העובדה שעמותות האימוץ בארץ קורסות מעומס ומצפיפות.

 

הסיפור של אליהו קסנטיני מגדרה הוא דוגמא טובה. קסנטיני נסע לתאילנד וביקש להביא לארץ שני כלבים מגזע פומרניין. "הדבר האחרון שציפיתי אחרי שרכשתי את הכלבים בבנגקוק הוא מסלול ייסורים בישראל. בסך הכל רציתי להביא לנכדה שלי בת השנתיים שני כלבים גזעיים", הוא אמר ל-ynet. "לא היתה לי כל כוונה לייבא או לסחור בכלבים למטרות רווח".

 

קסנטיני שב ביום חמישי ארצה ועימו שני כלובי נשיאה עם צמד הכלבים. לדבריו, רכש אותם באופן חוקי בבית גידול בבנגקוק ואף קיבל לידיו אישור ממשרד החקלאות בתאילנד על כך שהכלבים, גורים בני ארבעה חודשים, בריאים ומחוסנים נגד כלבת.

 

אך בשדה התעופה נעצר קסנטיני על ידי ווטרינר, ולאחר בדיקת המסמכים שברשותו נאמר לו כי אין בידיו רישיון יבוא ולפיכך אינו יכול להכניס את הכלבים לארץ. הכלבים הוחרמו, והושמו בהסגר בשדה התעופה.

 

עוד על יבוא כלבים מחו"ל:

 

"גם לאחר חקירה והמתנה ארוכה, לא הסכימו לתת לי את הכלבים", סיפר קסנטיני. "פנינו גם למנהל השרותים הווטרינריים בבית דגן, הצגנו בפניו את כל המסמכים, אך כל מה שהסכימו למסור הוא לי שהכלבים יחזרו לתאילנד, בלי לפרט יותר".  


ממתינים להכרעת ביהמ"ש. אחד מהכלבים בכלוב נשיאה (צילום: יעל מנדלוביץ)

 

באותו ערב נמסר לקסנטיני שהכלבים יוטסו עוד באותו הלילה חזרה לתאילנד. החשש היה שלא יהיה מי שיקח אותם בבנגקוק, והטיסה היא למעשה גזר דין מוות עבורם. קסנטיני מיהר, ובסיוע עו"ד יעל מנדלוביץ הגיש בקשה לצו מניעה האוסר על משרד החקלאות להעלות את הכלבים למטוס.

 

עמותת "תנו לחיות לחיות" הצטרפה גם היא לבקשת צו המניעה, למרות שאנשיה הדגישו כי הם עושים זאת מתוך דאגה לצמד הגורים, ובאופן עקרוני הם מתנגדים ליבוא כלבים לארץ ומעדיפים אימוץ מקומי מהעמותות הקורסות. "יש מספיק כלבים מעורבים וגזעיים נטושים בישראל, וכל הכלביות מלאות עד אפס במקום בעמותות השונות", הסבירה אתי אלטמן, דוברת העמותה. "אך ברגע שהכלבים הגיעו לארץ והבנו שאין להם לאן לחזור, לא יכולנו להישאר אדישים למצבם".

 

בית משפט השלום בפתח-תקווה נעתר לבקשה, משום שאין לגורים בית לחזור אליו בתאילנד. אך גם צו בית המשפט כמעט שלא עזר. עו"ד מנדלוביץ סיפרה כי כשהגיעה עם קסנטיני לשדה התעופה הם נדהמו לגלות שהכלבים כבר הועמסו על המטוס. "רק אחרי שהבהרנו להם שעצם העלאת הכלבים למטוס היא הפרה של הצו הצלחנו להוריד אותם ברגע האחרון מהטיסה. כעת הם נמצאים כעת בהסגר בשדה התעופה", אמרה מנדלוביץ.

 

הנושא הובא שוב לפתחו של בית המשפט, לבית משפט השלום בראשון לציון, ואתמול התקיים דיון בנושא. בימים הקרובים תתקבל החלטה האם להשיב את הכלבים לתאילנד או למסור אותם לבעליהם.

 

ממשרד החקלאות מסרו בתגובה: "אליהו קסנטיני הביא עמו שני כלבים בטענה כי הם יועדו לגידול פרטי, אך לא עמד בתנאים הנדרשים בייבוא של כלבים. קסנטיני לא שהה במחיצת הכלבים במשך 90 ימים כנדרש, כי אם מספר ימים מצומצם שבהם שהה בתאילנד. כמו כן, נראה כי הכלבים בני כחודשיים וחצי ולא בני ארבעה חודשים, כנדרש. לגילם הצעיר של הכלבים ישנן גם השלכות נוספות, שכן עד גיל שלושה חודשים לא ניתן לחסן את הכלבים בחיסון נגד כלבת.

 

יתרה מכך, הנוסע לא העביר תעודה וטרינרית או כל פרט אחר בדבר הגעתו עם הכלבים לידיעת השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות. הדבר לא נעשה על ידו כנדרש לפני הטיסה ואף לא במהלך שהותו בשדה התעופה בישראל, לאחר הנחיתה בארץ. לאור אי העמידה בתנאי הייבוא הנדרשים והסיכון שבהכנסת מחלות בעלי חיים לארץ, החל המשרד בתהליך החזרת הכלבים לשירותים הווטרינריים במדינת הייבוא. אנו ממתינים להחלטת בית המשפט שתתקבל בימים הקרובים בעניינם".

  

אז אם בכל זאת רוצים להביא כלבים מחו"ל - כך עושים זאת:

ייבוא כלבים אפשרי למטרות גידול - כלומר באופן פרטי, או לצורך מכירתם - כלומר כיבואן. בייבוא למטרת גידול פרטי ניתן להביא עד שני כלבים. יבואן יכול להביא יותר - אך הוא חייב ברישיון יבוא. התנאים, בשני המקרים, דומים.

 

  • על הכלב להיות בן ארבעה חודשים לפחות עת הגעתו ארצה. חל איסור על יבוא כלב ששייך לגזע מסוכן או שהוא הכלאה של גזע מסוכן ובעל תכונות פיסיות והתנהגותיות של כלב מסוכן. על הכלב להיות בעל שבב אלקטרוני שניתן לקריאה באמצעות קורא שבבים. נדרש אישור וטרינרי כי הכלב חוסן נגד מחלת הכלבת בתקופה של לפחות חודש לפני ולא יותר משנה, לפני הגעתו לישראל.

 

  • נדרשת תעודת בריאות שניתנה על ידי רופא וטרינר ממשלתי מארץ המוצא, הכוללת הצהרה של בעל הכלב כי הוא מחזיק בו לפחות 90 ימים לפני הבאתו לישראל.

 

  • יש להעביר צילום של התעודה הווטרינרית ורשימה המפרטת את פרטי בעל החיים למשרדי השירותים הווטרינריים, לפחות 48 שעות לפני העליה למטוס או לאוניה.

 

  • אדם ששוהה בחו"ל ומעוניין להביא לישראל כלבים למטרות מכירה, נדרש לעמוד בכל התנאים שלעיל וכן, עליו לקבל רישיון יבוא בכתב ממנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות.

 

  • אדם שמעוניין להביא לישראל כלבים לשם גידול פרטי יכול לקבל פטור מקבלת רישיון יבוא ממנהל השירותים הווטרינרים במידה והוא עומד בכל יתר התנאים שפורטו לעיל.

 

  • במידה ובעל הכלבים / היבואן אינו עומד בדרישות שלעיל, הכלבים מוחזרים לארץ המוצא או מועברים להסגר והוא נדרש לשלם את ההוצאות הכספיות הכרוכות בהחזרת הכלבים או העברתם להסגר.

 

  • מטרת ההסגר או החזרת הכלבים לארץ המוצא היא מניעת כניסת מחלות בעלי חיים שבאפשרותן להדביק בעלי חיים או בני אדם, ביניהן מחלת הכלבת חשוכת המרפא.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר צבי אבני
כלב מגזע פומרינאן שהוברח השנה בנתב"ג
צילום: ד"ר צבי אבני
עו"ד מנדלוביץ
מומלצים