שתף קטע נבחר

"צריך להגיד למנפיקי האג"ח - שלמו או שתולאמו"

הכלכלן שלמה מעוז אינו מרוצה מתוכנית הממשלה: "צריך לעשות חקיקה שתאלץ את בעלי החברות לשלם. אנחנו המדינה היחידה שלא עושה סדר בשוק, 80 מדינות כבר התערבו בצורה תקיפה, ואילו כאן התוכנית אנמית וחלשה"

"התוכנית הכלכלית שפרסם האוצר היום היא אנמית וחלשה. היא לא עושה סדר בשוק, והיא הופכת אותנו למדינה היחידה מתוך 80 מדינות שבדקתי שלא עושה סדר כזה". כך אומר היום (ג') ל-ynet הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס נשואה, שלמה מעוז.

 

"חלק אחד של התוכנית - הסיוע לבנקים הוא טוב מאוד", אומר מעוז, "מה שחשוב לגבי החלק הזה זה ליישם אותו מיד. הצונאמי והמשבר הוא כזה גדול שהוא דורש להיערך כבר ביום ראשון הבא - לתת להם אשראי וזהו".

 

"החלק השני של התוכנית והחשוב יותר - הטיפול בשוק האג"ח - הוא ממש, ממש לא מספיק. אם הכוונה היא לאלץ את מנפיקי האג"ח לשלם, אז צריך לעשות זאת. צריך לעשות חקיקה והוראות שיאלצו אותם לשלם. למחזר להם את החוב זה ממש לא מספיק. צריך להגיד להם: או שתשלמו את החובות, מיד, או שאנחנו ניקח לכם מניות".

 

בתוכנית יש אופציה למדינה לקנות מניות

"מה זאת אומרת אופציה? זה צריך להיות ברור וחד משמעי, כמו שנעשה בארה"ב, בגרמניה, במדינות רבות נוספות. התוכנית היא ערטילאית ולא ברורה. אם לא מלאימים, בהוראה ולא באופציה, מניות מהחברות שעלולות לא לשלם את האג"ח (אפריקה ישראל ודלק, למשל, ת.ג.) לא עשינו שום דבר. צריך לחייב אותם לשלם מכיסם. צריך להפעיל יד חזקה ותקיפה, וזה לא נעשה. כל העולם מתערב בשוק, עושה סדר, מלאים חברות".

 

האוצר טוען שהמצב בישראל לא גרוע כמו בכל העולם, ולכן לא צריך אצלנו התערבות אגרסיבית. זה לא נכון?

"המערכת הבנקאית שלנו יותר יציבה. זה לא אומר שאין לנו בעיות חריפות, כמו שיש בכל מדינה בעולם. כל מדינה מטפלת בחוליה החלשה שלה: במערב זה הבנקים וחברות הביטוח, יש מדינות מתפתחות שאצלן זה החקלאות, למשל, ואצלנו זה הטייקונים עם בעיית האג"ח. אבל כולם עושים סדר בבעיה שלהם חוץ מאתנו".

 

הלאמה היא לא מהלך יקר מדי למדינה?

"אם הממשלה מלאימה - היא תפריט בעוד כמה שנים, ובעוד שנה היא תצא ברווח גדול. כך עשו כשהלאימו בארץ את הבנקים, את כור ואת קרנות הפנסיה הרגילות. פקידי האוצר אולי צודקים במצב רגיל, אבל הם לא מבינים שפה צריך מדיניות אחרת. אם כל המדינות מתערבות צריך להתערב והתוכנית היא לא ממש להתערב".

 

"למרות התוכנית - הבנקים לא ימהרו לתת הלוואות"

מורן שטרנליב, מנהל תחום אשראי באקסלנס נשואה, אומר כי תוכנית האוצר היא פתרון התחלתי אך לא מספיק - כיוון שחלק ניכר ממחנק האשראי של החברות הגדולות מקורו בהלוואות שנלקחו בחו"ל.

 

"צריך להבין שמהמשבר הוא גלובלי, שלא התחיל בישראל, וחלק גדול מהאג"ח הקונצרני, בייחוד אצל הלווים הגדולים בתחום הנדל"ן, נוצל לרכישת נכסים בארה"ב, באירופה ובאסיה", אומר שטרנליב. "כך למשל, לפני כמה חודשים נכנסה חברה גדולה בישראל לסחרור, כיוון שהיתה צריכה לפרוע הלוואה שלקחה מעבר לים, ונאלצה לשם כך למכור נכסים בישראל ולהזרים כסף.

 

"חלק מהחברות לקחו הלוואות לתקופות קצרות וקנו נכסים, כי חשבו שמחירי הנכסים ימשיכו לעלות, והן תמיד יוכלו לבצע מימון מחדש. אך המצב כיום הוא שכשמגיע מועד לפירעון הלוואה, הבנקים בחו"ל דורשים פירעון מיידי, והחברות נאלצות להזרים הון מישראל".

 

הערבויות לבנקים לא יעזרו לצמצום מחנק האשראי?

 

"ההזרמות לבנקים עוזרות, אבל הבנקים בישראל לא ממהרים לתת הלוואות - אלא רק תמורת אשראי איכותי כנגד נכסים ובטחונות. ראינו זאת גם בחו"ל: הממשלות הזרימו מאות מיליוני דולרים למערכת הבנקאית, אבל הבנקים ממשיכים לשמור טוב-טוב על הכסף. גם הבנקים בישראל לא יממנו נכסים שנרכשו בחו"ל: הם לא ייכנסו בנעלי שוק ההון, ולא יתנו לחברה הלוואה כדי שתפרע הלוואה בחו"ל".

 

שטרנליב מעריך, כי במסגרת התוכנית לסיוע למחזיקי האג"ח, יגיעו מחזיקי האג"ח, באמצעות נציגיהם, להסדרים עם החברות, במסגרתן תתבצע פריסה מחדש של החוב.

 

"למחזיקי האג"ח יהיו שתי ברירות", אומר שטרנליב, "האפשרות הראשונה היא להתעקש על מועד הפירעון על כל המשתמע מכך - חשש לפשיטת רגל, כינוס נכסים ותהליך משפטי ארוך. האפשרות השניה,היא להגיע להסדר עם מנפיקות האג"ח, שיקימו סדרות אג"ח חדשות וישעבדו לטובתן נכסים לא משועבדים, תמורת הארכת מועד הפרעון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
שלמה מעוז כלכלן
צילום: טל כהן
מומלצים