שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ב-2007 - שיא בריכוז CO2 באוויר

דו"ח חדש של סוכנות מזג האוויר של האו"ם מלמד כי נמשכת מגמת העלייה בשיעור גזי החממה באטמוספירה, וריכוז הפחמן הדו-חמצני אשתקד היה הגבוה בהיסטוריה. החוקרים: זה קורה בעיקר בגלל שריפת דלקים בתחבורה ובתעשיה

אשתקד נמדד השיעור הגבוה ביותר בהיסטוריה של פחמן דו-חמצני (CO2) באטמוספירה ושיעור גזי החממה באופן כללי המשך לגדול - כך עולה מנתונים שהציגה סוכנות מזג האוויר של האו"ם בדו"ח חדש.

 

על פי הדו"ח, מגמת העלייה בריכוז הפחמן הדו-חמצני באוויר נגרמת בשל פעילות אנושית כמו שריפת דלקים בתחבורה ולצורך הפקת חשמל מפחם. שיא נרשם גם בריכוז חמצן דו-חנקני (nitrous oxide - N2O). גם חקלאות מתועשת תורמת לשיעור גזי החממה באטמוספירה, וכך למשל פליטת גז מתאן רשמה אשתקד את הזינוק הגדול ביותר שלה מזה עשור.

 

"פחמן דו-חמצני אחראי ל-90 אחוז מהעלייה באפקט החממה בחמש השנים האחרונות", אמר החוקר הראשי של הדו"ח, גייר בראטן. לדבריו, ריכוז הגז עלה ב-2007 בחמישה אחוזים לעומת השנה הקודמת. הוא הסביר כי גזי החממה "כולאים" את חום השמש המוקרן על האטמוספירה, וגורמים לה להתחמם - "כאשר האפקט בשנת 2007 היה חזק מהשנה הקודמת", אמר בראטן.

 

נכון להיום, אמנת קיוטו מחייבת את המדינות שאישררו אותה להפחית את שיעור פליטת גזי החממה שלהן, אולם המגבלות שהיא מציבה צנועות, ארצות הברית - אחת הפולטות הגדולות ביותר - אינה חתומה עליה ומדינות מזהמות אחרות כמו סין והודו אינן מחוייבות לה.

 

תוקפה של האמנה עומד לפוג ב-2012. מדינות העולם נמצאות בדיונים לקראת גיבוש אמנה חדשה, ובשנה הבאה היא תוצג בכנס בקופנהאגן. באו"ם מקווים שהפעם, תחת שרביטו של ברק אובאמה, תרתם ארה"ב למאמץ העולמי ותגרור אחריה מדינות מזהמות גדולות כמו סין והודו.

 

הבשורה המשמחת היחידה שעלתה מהדו"ח הייתה בקשר לגזי כלור (chlorofluorocarbons) הפוגעים בשכבת האוזון באטמוספירה, ועל פי אמנה בינלאומית משנת 1987 מוגבלים בשימוש. הדו"ח גילה כי ריכוזם אכן יורד באופן עקבי והשפעתם על התחממות כדור הארץ פחתה באופן משמעותי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגלל שריפת דלקים. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים