שתף קטע נבחר

מרסלו סאלאס - 'אל מטאדור' תלה את הנעליים

בגיל 33 ואחרי יותר מ-200 שערים, החלוץ הגדול החליט לפרוש. סיכום קריירה של שחקן שאולי לא מימש עד תום את הפוטנציאל הגלום בו, אך ייזכר כאחד מהגדולים בתולדות הכדורגל הצ'יליאני

חודש לפני יום הולדתו ה-34, הודיע מרסלו סאלאס בשבוע שעבר על פרישה מכדורגל ובכך ירד המסך מעל הקריירה של אחד החלוצים הגדולים בתולדות צ'ילה והכדורגל הדרום אמריקני. השחקן שזכה בתואר בכל קבוצה בה שיחק.

 

מי שזכה לכינוי 'אל מטאדור' (ההורג) בשל המגע הקטלני שלו בכדור ברגל שמאל והשערים המרהיבים שכבש, הוביל את הנבחרת הצ'יליאנית לשמינית הגמר במונדיאל בצרפת 1998 (הובסה 4:1 על ידי ברזיל של רונאלדו) ונחשב לאחד החלוצים הגדולים בתולדות ריבר פלייט מארגנטינה.

 

חוסה מרסלו סאלאס מלינאו נולד ב-24 בדצמבר 1974 בטמוקו שבצ'ילה ובילדותו שיחק בקבוצה השכונתית שנקראה סנטוס, לפני שעבר לדפורטס טמוקו. בגיל 16 עבר לעיר הבירה סנטיאגו, התגורר בבית דודיו ושיחק בנוער של אוניברסידאד דה צ'ילה.


סאלאס במדי צ'ילה. 'אל מטאדור' תלה את הנעליים (צילום: גטי אימג'ס)

 

סאלאס היה מלך השערים של קבוצת הנוער של אוניברסידאד דה צ'ילה (שזכתה באליפות) וצד את עיניו של מאמן הבוגרים דאז, ארתורו סלאח. הוא החל את הקריירה בבוגרים של הקבוצה ב-1993, תוך שהפך לגורם משמעותי בזכייתה באליפות צ'ילה בשנים 1994 ו-1995, תארים שהגיעו אחרי 25 שנות בצורת. בקדנציה הראשונה בקבוצה הוא כבש 50 שערים ב-75 משחקים.

 

את הכינויו 'אל מטאדור' קיבל לאחר שכבש שלושער בניצחון 1:4 על קולו קולו, לאחר שקודם לכן כונה "הואסו" (עצם), כינוי לצ'יליאני שמגיע מהפרובינציה. באותה תקופה הכיר סאלאס את קרולינה מסן, בת למשפחה ממוצא ערבי ומי שהפכה לימים אשתו, ממנה נולדו לו שני ילדים.

 

למרות שבוקה ג'וניורס עקבה אחריו ותיכננה לצרפו לשורותיה, הגיע סאלאס בסופו של דבר ב-1996 דווקא ליריבה הגדולה ריבר פלייט (שהדיחה את אוניברסידאד בחצי גמר גביע הליברטדורס באותה שנה). מי שהיה אשם בפיספוס הגדול של הצהובים-כחולים הוא המאמן דאז, קרלוס בילארדו, שהתמהמה עם המהלך. לא רבים חשבו אז ששחקן זר יוכל להיות בעל השפעה כה רבה על הכדורגל בארגנטינה ובילארדו התעקש לבחון אותו לפני שיוחתם.


18 מיליון דולר אחרי המונדיאל. סאלאס בימיו בלאציו (צילום: גטי אימג'ס)

 

סאלאס, שכבר היה שחקן מוכר, לא רצה לשמוע אפילו על מבחנים, חתם בריבר פלייט תמורת שני מיליון דלר ששולמו לאוניברסידאד והשאר היסטוריה. בתוך שנתיים הוא כבש 26 שערים ב-51 משחקים במדי ריבר, מה שעזר לקבוצה לזכות באליפות האפרטורה 96', הקלאוסורה 97' והאפרטורה 97'. בנוסף זכתה ריבר בסופר קופה של דרום אמריקה ב-1997 (מפעל בו השתתפו כל זוכות העבר בגביע הליברטדורס) והצ'יליאני נבחר באותה עונה לכדורגלן השנה בדרום אמריקה.

 

בנוסף ל'אל מטאדור' הוא כונה גם "הצ'יליאני" ו'אל פנומנו' (הפנומן) וספר שלם נכתב, בו נותחה על ידי פסיכולוגים "אישיותו ודרך התמודדותו עם החיים ללא פחד וללא טראומות". באחד הפרקים נכתב: "לסאלאס יש שבע שכבות עור של ברווז מעל לדמו".

 

לא הכל היה ורוד עם סאלאס. לאורך הקריירה הוא זכור כשחקן טכני בצורה בלתי רגילה, אבל לא כאתלט. לא פעם הוא נראה כשכרס משתפלת מבטנו והשמועות טענו כי בשל אהבתו הגדולה לממתקים הוא נהג להבריח עוגיות אלפחורס לחדר במלון ולזלול בהסתר בשעות הלילה. כינוי נוסף שהודבק לו היה Goloso ולא בגלל השערים שכבש. מדובר בכינוי לאחד שאוהב לאכול ממתקים.


בילארדו לא רצה את סאלאס בבוקה, ריבר נהנתה ממנו (צילום: AP)

 

במוקדמות המונדיאל לקראת צרפת 1998, היה סאלאס מלך השערים יחד עם איוון סמוראנו ועזר ל'לה רוחה' (האדומה) להעפיל לטורניר גמר גביע העולם הראשון שלה אחרי 16 שנה. במונדיאל עצמו הוא כבש ארבעה שערים בארבעה משחקים, כולל צמד בתיקו הבלתי נשכח, 2:2 נגד איטליה בבורדו בשלב הבתים. מי שמיהרה לרכוש אותו אחרי ההופעות המרשימות במונדיאל, היא לאציו, ששילמה עליו 18 מיליון דולר.

 

סאלאס שיחק חמש שנים באיטליה, כבש 47 שערים ב-107 משחקים במדי לאציו והיה שותף לזכיות בדאבל ב-2000, בגביע המחזיקות (האחרון שנערך) ב-1999 ולסגנות אליפות איטליה ב-99'. בשנת 2001, אחרי שריאל מדריד וברצלונה התעניינו בו, עבר ליובנטוס תמורת 25 מיליון יורו - ההעברה היקרה ביותר בהסטוריה של שחקן צ'יליאני. מאז סבל מנסיגה בקריירה, כאשר עבר תקופה מלאת פציעות ומיעט לשחק.

 

ב-2003, אחרי שבין היתר עבר תקופה קשה של שישה חודשי היעדרות מהמגרשים, חזר סאלאס לריבר פלייט ששילמה עבורו 12 מיליון דולר. הוא שיחק עוד שנתיים במדי ה'מיז'ונאריוס', במהלכן התגרש מאשתו ולא הצליח לשחזר את יכולתו מהעבר. במהלך הקדנציה השנייה סאלאס כבש עוד 16 שערים ב-55 משחקים והיה שותף לעליה לגמר גביע הליברטדורס ב-2005, בו הפסידה ריבר לסאו פאולו. 


'אל מטאדור' במדי יובנטוס. מכור לגולים ולממתקים (צילום: גטי אימג'ס)

 

ביולי 2005 חזר סאלאס לאוניברסידאד דה צ'ילה, שוב מיעט לשחק בגלל פציעות ולמרות השמועות על פרישה, בשנת 2006 הוא המשיך בקבוצה, שהפסידה את תואר אליפות המדינה בפנדלים. בדצמבר 2006 שוחרר מאוניברסידד למורת רוחם של האוהדים, שראו בו סמל למרות שלא תרם על המגרש כבעבר.

 

סאלאס ישב חצי שנה בבית, לפני ששב לאוניברסידד וחתם בה על חוזה לשנה וחצי. הוא גם חזר לנבחרת (לא שיחק בה שלוש שנים רצופות, מ-2001 עד 2004), כבש צמד נגד אורוגוואי במוקדמות המונדיאל בנובמבר 2007 והגיע למאזן שיא של 37 שערים ב-70 הופעות במדים הלאומיים. השנה סאלאס גם הספיק להפוך לבעלים של המועדון מעיר הולדתו, אוניון טמוקו מהליגה השלישית.


סאלאס מול אורוגוואי. בקרוב משחק הפרידה (צילום: רויטרס)

 

היעד הבא - נשיא כבוד או סקאוט?

ביום שישי האחרון נפגש סאלאס לשיחה עם נשיא אוניברסידד דה צ'ילה, פדריקו ואלדס, שהודיע: "מרסלו שיחק את משחקו האחרון ביום ראשון שעבר. הוא ימשיך איתנו, אבל לא כשחקן". סאלאס הספיק לכבוש צמד בניצחון 2:3 על קוברלואה בטרם תלה את הנעליים, מה שלא הספיק לקבוצתו כדי להעלות לחצי גמר הפלייאוף. בצ'ילה דווח כי הוא עשוי לקבל תפקיד של נשיא כבוד באוניברסידאד דה צ'ילה, או שלחילופין ימונה לראש מחלקת הסקאוטינג של המועדון הכחול.

 

עם ירידת המסך מעל הקריירה של מספר 11 ברור לכל במולדתו שיחד עם סמוראנו, וכוכב הנבחרת משנות ה-60 עד ה-80, אליאס פיגרואה, סאלאס נחשב לאחד משלושת השחקנים הגדולים ביותר בתולדות צ'ילה. סך הכל הוא כבש 244 שערים ב-509 משחקים בכדורגל המקצועני.

 

כמובן שהעיתונים הגדולים במדינה יצאו עם הידיעה אודות פרישתו בכותרות ראשיות בעמודי החדשות. במהלך שנת 2009 צפוי להיערך לכבוד סאלאס משחק פרידה, כמו שנוהגים לעשות בדרום אמריקה עבור הגדולים באמת. ואלדס: "אם הוא ירצה, נזמין את ריבר פלייט".  שלום, מטאדור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים