שתף קטע נבחר

Q10: התוסף שמסייע לחולי הלב

תקווה לחולים באי ספיקת לב: מחקרים אחרונים מצאו שמתן התוסף קו-אנזים ‭Q10‬ תורם לשיפור במצבם והוספת אומגה 3 מצמצמת את מימדי התמותה מהמחלה. מחקר גדול שנערך בימים אלה בארה"ב הולך צעד אחד קדימה ובודק אם ‭Q10‬ גם יכול להאריך את חיי החולים

הם חשים עייפים וחלשים גם אחרי לילה של שינה. הם סובלים מבצקות בכפות הרגליים, בקרסוליים או בבטן ומכאבי שרירים. הם סובלים לעיתים מקוצר נשימה חריף וחלקם צריכים לישון בישיבה כדי שיוכלו לנשום. איכות החיים של החולים באי ספיקת לב נפגעת כתוצאה מהמחלה, וחלקם אף נמצאים בסכנת מוות. כעת נבחנת האפשרות שמתן תוסף ‭,Q10‬ קו-אנזים שמצוי בגופנו באופן טבעי, שמביא לשיפור בתחושתם ובמצבם, יכול גם להוריד את שיעור התמותה כתוצאה מאי ספיקת לב.

 

מהי אי ספיקת לב

"אי ספיקת לב‭,"‬ מסביר ד"ר עופר כספי, מנהל היחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף שבמרכז הרפואי בילינסון, "היא כשל של משאבת הלב. הלב הוא כידוע שריר שתפקידו לפמפם דם לגוף. בכל פעימת לב, כל אחד מארבעת תאי הלב מתרחב כשהוא מתמלא בדם (דיאסטולה) ומתכווץ כשהוא מזרים דם (סיסטולה‭.(‬ הדם מוזרק מהלב אל הריאות ואל שאר איברי הגוף. כל מצב שמונע הזרקת דם מהלב מתבטא באי ספיקה של המשאבה, וזה בעייתי הן מבחינת איכות הזרקת הדם והן מבחינת כמות הדם המוזרקת.

 

"אי ספיקת לב סיסטולית מתבטאת בכך שהלב לא מוציא מספיק דם בכל פעימה, ולכן עליו לעבוד יותר פעמים כדי לספק די דם. אספקת הדם לאיברים במצב הזה יורדת, והתחושה שאנשים חווים היא של עייפות, חולשה, חוסר יכולת לבצע מאמצים וקשיים בתפקוד הכליות. באי ספיקת לב דיאסטולית – כתוצאה מלחץ הדם הגבוה לאורך זמן נוצר עומס על שריר הלב, והוא נעשה נוקשה באופן שמפריע ליכולתו לקבל דם חזרה.

 

"הביטויים של שני מצבי אי הספיקה דומים. מחלה בצד הימני של הלב נוטה לגרום להצטברות של דם שזורם לחלק הזה. הדבר גורם לבצקות ברגליים, בכבד ובבטן. לעומת זאת, מחלה בצד שמאל מוליכה להצטברות נוזל בריאה, שגורמת לקוצר נשימה חריף שעלול להופיע במאמץ, אבל גם במנוחה ואפילו בלילה, כשהחולה שוכב‭."‬

 

הסיבות לאי ספיקת לב

הסיבות השכיחות לאי ספיקת לב הן הפרעה בזרימת הדם ללב, שגורמת לאוטם שריר הלב (התקף לב‭,(‬ מחלת לב כלילית, מחלות מסתמיות (בשסתומי הלב) ומחלות מולדות בשריר הלב. אי ספיקת לב עד גיל 30 נקשרת לרוב למומים מולדים. כשהמחלה פורצת אחרי גיל ‭– 50‬ היא נפוצה יותר בקרב גברים. למחלה דרגות שונות: יש חולים שלא יחושו בה כלל, ואחרים יתקשו לרדת מהמיטה.

 

אבחון וטיפול

האבחון, מציין ד"ר כספי, מתחיל בתשאול החולה לגבי הסימפטומים הקלאסיים – כאבי שרירים, חולשה, בצקות וכדומה, בדיקה גופנית ובהמשך בדיקות עזר כמו אקוקרדיוגרפיה (שמשתמשת בגלי קול ליצירת תמונה של הלב‭,(‬ מיפוי לב ועוד. אחרי האבחון מנסים הרופאים לאתר את הגורם למצב, ובהתאם לתקן את הדורש תיקון ולהביא לשיפור במצב החולה.

 

הטיפול הרפואי עשוי לשפר את איכות החיים של החולים ואף להאריך אותם, אך הוא לא מרפא את המחלה. בחלק מהמקרים צנתור יביא לשיפור זרימת הדם, ולעיתים יידרש ניתוח. לרוב כולל הטיפול תרופות ייעודיות ואמצעים חשמליים. אלה נדרשים כדי להביא לסינכרוניזציה המתבקשת בין שני חדרי הלב. התרופות, מציין ד"ר כספי, הוכחו כמשפרות את הישרדות החולים.

 

תרומת התוספים

בארה"ב נערך בימים אלה מחקר גדול שבוחן את השפעת תוסף התזונה ‭Q10‬ על חולים באי ספיקת לב. ד"ר כספי: "לאחרונה התקבלו עדויות לתרומתם של שני תוספי תזונה לשיפור במצבם של חולים באי ספיקת לב. מחקר גדול שפורסם במגזין הרפואי 'לנצט' מצא שתוספת של גרם אחד של חומצת השומן אומגה ‭,3‬ בנוסף לטיפול התרופתי הרגיל, הצליחה לצמצם את התמותה כתוצאה מהמחלה בכ‭.2%-‬ ככל הנראה התוסף מסייע בהפחתת הפרעות קצב הלב של החולים ומוריד את רמת הכולסטרול הרע בדמם.

 

"התוסף השני, ‭,Q10‬ הוא קו-אנזים שקיים בגופם של כל היונקים ומצוי בריכוז גבוה ברקמות שזקוקות להרבה אנרגיה, כמו שריר הלב. התברר שאצל חולים באי ספיקת לב יש ריכוז נמוך יחסית לשאר האוכלוסייה של הקו-אנזים הזה, שחיוני כאמור ליצירת אנרגיה. לא ברור אם היעדרו הוא הסיבה לכך שהם סובלים מחולשה ומעייפות, אך מחקר שבדק את יעילותו בשיפור מצב החולים גילה שרמתו בגוף היא גורם מנבא תמותה: אצל החולים שריכוז הקו-אנזים בגופם היה נמוך יותר שיעורי התמותה היו גבוהים יותר. הוספתו לטיפול הרוטיני בחולים האלה הביאה לשיפור בתפקוד הלב במדדים הפיזיולוגיים והחולים דיווחו על ירידה בכאבי השרירים ובעייפות. אך אין עדיין עבודה שמוכיחה שהוא מביא להפחתת התמותה".

 

Q10 מצוי ברקמות שריר וברקמת הכבד, אך בכמויות קטנות, ולכן הוא ניתן כתוסף בפורמולות כשצריך להעלות את רמתו. "בשלב זה הדעות חלוקות באשר לשאלה אם להוסיף ‭Q10‬ באופן רוטיני לכל החולים באי ספיקת לב, ולכן אין הנחיות גורפות בהקשר הזה‭,"‬ אומר ד"ר כספי. "אנחנו מחכים כעת לתוצאות המחקר האמריקאי לגבי תרומתו להורדת התמותה. בעקבותיו, ייתכן שתוסף התזונה הזה יהפוך לחלק מהשגרה הטיפולית בחולים באי ספיקת לב‭."‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויזו'אל/פוטוס
Q10. תוספת לבריאות הלב
צילום: ויזו'אל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים