שתף קטע נבחר

בריטניה: שודר הסרט שהראה המתת חסד

למרות התנגדותו של ראש ממשלת בריטניה, שודר ברשת "סקיי" הבריטית הסרט הדוקומנטארי שמראה המתת חסד אל מול המצלמות. המדובר בחולה שלקה בניוון שרירים ורותק לכיסא גלגלים, שהחליט לשים קץ לחייו לאחר שנודע לו כי יאבד את היכולת לבלוע

בקשתו של ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, שלא לשדר את הסרט שמראה המתת חסד אל מול המצלמות לא ממש הועילה, ואמש שודר הסרט שהציג את המתת החסד.

 

פרופ' קרייג אוורט, פנסיונר בן 59, בחר לשים קץ לחייו במקום להמשיך ולחיות כאיש חי-מת. את רגעיו האחרונים שדרה אמש (ד') רשת הטלוויזיה סקיי הבריטית עד להתאבדותו אותה ביצע לפני כשנתיים בציריך. עוד לפני בקשת ראש הממשלה הבריטי שלא לשדרו, עורר השידור גלי התנגדות, בטענה כי התוכנית עשויה לעודד המתות חסד.

 

אוורט שסבל ממחלת ניוון שרירים סופנית, בחר לשים קץ לחייו במרפאת דיגניטס שבציריך בספטמבר 2006, כשלצידו רעייתו מזה 37 שנים מרי. המרפאה בדיגניטס סייעה עד כה ליותר מ-700 איש מ-25 מדינות למות מאז שנת 1999.


אוורט ואשתו, רגע לפני שנטל את חומר ההרדמה החזק (צילום: רשת סקיי)

 

ברגעיו האחרונים, נשקה לו אשתו, עד שקיבל תערובת של חומרי הרדמה

לאחריהם כיבה את מכשיר ההנשמה שהיה מחובר לפיו. רעייתו מרי אמרה לו באותם רגעים: "האוכל לתת לך נשיקה גדולה? אני אוהבת אותך אהובי כל כך. שיהיה לך מסע בטוח, ונתראה בקרוב".

 

אוורט מת חמישה חודשים לאחר שאובחן במחלת ניוון השרירים שהפכה אותו משותק, בכיסא גלגלים, תלוי לחלוטין בטיפולה המסור של רעייתו. הוא נזקק למכשיר הנשמה משך כל שעות היממה. כשהמחלה התקדמה, הודיעו לו רופאיו כי יאבד את היכולת לבלוע, אז החליט לשים קץ לחייו.

 

בראיון שהעניק לרשת הטלויזיה הבריטית, אמר כי הוא בוחר בהמתת החסד כדרך להימלט מהגיהנום: "קצתי במחלתי, אולם אינני עייף מלחיות. עודני נהנה מהחיים המותירים אותי משתוקק לחיות, אולם פשוט אינני יכול".

 

"אם אבחר להמשיך לחיות, הרי שאבחר להמשיך בעינויים, במקום לסיים את המסע הזה ולהתחיל במסע הבא. אינני יכול לקחת את הסיכון. יש גבול לכמה אדם יכול לסבול עד שהוא מבין שהוא רק קליפה ריקה".

 

לזוג אוורט שני ילדים, קתרינה בת 33 ואיוון בן 35. ההורים הסכימו כי הילדים ישהו לצד האב לפני התאבדותו, אולם הם בחרו שלא לעשות כך. שלושה ימים לפני התאבדותו, אמר אוורד: "היו לי חיים יפים. הייתי יכול לקוד קידה ולומר: תודה, היה כיף, הייתי עושה זאת שוב".

 

המצלמה מתעדת את הכל 

וכך פועלת השיטה במרפאת המתת החסד בשוויץ: המבקש למות חותם על מסמכים בהם הוא מצהיר כי הוא מבקש לשים קץ לחייו בדעה צלולה ולתועלתו האישית. בשלב הבא מתבקש הלקוח לטוס לשוויץ, שם הוא משוכן באחת מדירות החברה.

 

הלקוח אז מקבל תרופה נוגדת בחילות במשך כ-30 דקות, לאחריה מקבל החולה מינון קטלני של תרופת הרדמה מקבוצת ה"ברביטורטים". התרופה ניתנת בצורת תמיסה חסרת צבע אך טעמה מר. המינון הוא פי שלוש מהמינון המתאים למשקל החולה.

 

המטופל אז שותה את התמיסה, לאחריה מקבל כוס מיץ תפוזים כדי להפיג את טעמה המר. בתוך חמש דקות נכנס המטופל למצב של תרדמת, מיד לאחריה פוסק הלב מלפעום והחולה עובר תהליך מוות ללא כאבים.

 

כדי לוודא כי ההמתה מתבצעת על ידי הלקוח בעצמו, מתעדת מצלמת וידאו כל רגע משלבי ההמתה. לאחר קביעת המוות מגיעים אנשי משטרה וחוקר מקרי מוות, הבודקים את סרט הוידאו ומתחקרים את אנשי הצוות הרפואי שנכחו בעת ההמתה.

 

המתת חסד - גם בישראל

חוק החולה הנוטה למות שאושר בארץ, מאפשר לחולה במצב סופני הסובל ממחלה חשוכת מרפא ושנותרו לו עד שישה חודשים לחיות שלא להאריך מלאכותית את חייו. המתת החסד מתבצעת על פי הנחיות שהעביר קודם לכן החולה לרופאיו או למיופה כח. אם אין הנחיות כאלה, רשאי אדם קרוב או אפוטרופוס להצהיר על רצונו של החולה למות.

 

החוק גם מתבסס על ההלכה היהודית. אחד הפתרונות ההלכתיים שנמצאו לנושא הבעייתי של אי-חידוש פעולתן של מכונות החייאה, הוא חיבורן למעין "שעון שבת" - שעון עצר שיגרום להפסקות יזומות. אבל כאמור, בשוויץ הלכו רחוק הרבה יותר, וחולים מרחבי העולם רשאים להגיע ולהתאבד באופן עצמי.

פורסם לראשונה 10/12/2008 14:22

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרייג אוורט ברגעיו האחרונים לפני ששם קץ לחייו
צילום מתוך סקיי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים