שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הישגים מוגבלים בוועידת האקלים בפונזאן

192 המדינות שהשתתפו בוועידת האקלים של האו"ם לא הנפיקו סדר יום עולמי-סביבתי חדש: חרף הציפיות, היעדים להפחתת פליטות גזי החממה לא הוגדרו. "התוצאות היו שונות אם הוועידה היתה מתכנסת אחרי כניסת אובמה לתפקידו", מעריכים פעילים

192 מדינות (ואל גור אחד) לקחו חלק בוועידת האקלים של האו"ם שננעלה בסוף השבוע. אולם הבשורה איננה מגיעה מהעיר פוזנאן בפולין, שאירחה את הוועידה, אלא דווקא מבריסל, שם החליט הפרלמנט האירופי על תוכנית 2020-20, במסגרתה יתחייבו מדינות אירופה כי עד שנת 2020 אנרגיה ירוקה תהיה 20% מכלל האנרגיה שהן מפיקות.

 

חרף תקוותם של ארגוני סביבה מכל העולם כי בפוזנאן ייבנו 'צירי ניווט' למפת הדרכים שהותוותה בוועידת באלי לפני כשנה, הישגיה של הוועידה הנוכחית מוגבלים. הדיונים בני השבועיים אמנם לא היו אמורים להניב אמנה חדשה

שתחליף את אמנת קיוטו - זו תגובש בשנה הבאה בוועידה שתתארח בעיר קופנהגן - אולם לא הוגדרו יעדים עולמיים להפחתת פליטת גזי החממה.

 

להערכת משתתפים בוועידה, הסיבה להיעדר החלטה חד-משמעית היא נוכחותן של שתי משלחות אמריקניות: הראשונה מטעם ממשל בוש הנוכחי והשנייה, בראשותו של זוכה פרס נובל אל גור, מטעם ממשל אובמה הנכנס. "אם הוועידה היתה מתכנסת אחרי כניסתו של אובמה לתפקיד הנשיא, התוצאות היו שונות", מעריכים משתתפים בכינוס בפונזאן.

 

עם זאת, למרות צלו של המשבר הכלכלי העולמי שליווה את הדיונים, הושגה התקדמות בכל הקשור למימון הסתגלותן של מדינות מתפתחות לנזקי משבר האקלים ולהפצת טכנולוגיות להפחתת פליטות גזי חממה. עוד הוסכם על הפצת מידע על אנרגיות מתחדשות במטרה להפחית את התלות באנרגיה ממקורות מזהמים.

 

ובינתיים, בבריסל ובישראל

במקביל לוועידה בפוזנאן, התכנס הפרלמנט האירופי בבריסל והחליט על גיבוש 'חבילת אקלים' במסגרתה יתחייבו מדינות אירופה שעד שנת 2020 תופק 20% מהאנרגיה שלהן ממקורות מתחדשים. עוד נקבעו תקנים שיחולו על תעשיית הרכב, יפחיתו באופן משמעותית את פליטת גזי החממה מכלי רכב - ויחייבו פיתוח טכנולוגיות יעילות ושימוש בדלקים חלופיים.

 

החבילה האירופית אינה מרשימה פעילי סביבה רבים. לדבריהם, היא תגרום להפחתת פליטות גזי חממה במדינות העולם באמצעות מנגנון המאפשר לסחור בפליטות אך לא מקטין אותן. ואילו במדינות אירופה, הפחתת פליטות גזי

החממה תהיה מזערית, שכן לא יחול כל שינוי בכלכלתה ותוחמץ ההזדמנות לפיתוח מקומות עבודה סביבתיים ביבשת.

 

ומה איתנו? בוועידת קופנהגן העתידית ישראל תיחשב כמדינה מפותחת המחויבת בהפחתת פליטת גזי חממה. באגודת "אדם טבע ודין" מתרעמים על כך שאנשי משרד האוצר והתחבורה נעדרו מהמשלחת הישראלית לפוזנאן, שכללה נציגים ממשרדי ממשלה ומארגוני סביבה. "ישראל חייבת להיערך, ויפה שעה אחת קודם, לשינוי המעמד שלה ממדינה מתפתחת למדינה מפותחת, ולהכין תוכנית ברורה לעמידה בחובות שיוטלו עליה", אומרת ל-ynet ציפי איסר-איציק, מנכ"לית האגודה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמנה? בעוד שנה. כרזת הוועידה
צילום: רויטרס
מומלצים