שתף קטע נבחר

בשירות הוד מעלתה: לטייל בארץ ברוח אנגלית

ימי המנדט חלפו עברו להם, אך בכמה מקומות בארץ נותר עדיין הניחוח הבריטי. מיכל בן ארי לוקחת אותנו לסיור שיזכיר את הממלכה המאוחדת

ירושלים טבריה וצפת הכרמל 
בילדותי שאפתי להתחתן עם יורש העצר האנגלי. היה זה טרום עידן דיאנה והנסיך צ'ארלס הצטייר לי, משום מה, כנסיך על סוס לבן. מאז כבר החלפתי את מושא אהבתי, אבל נשארתי אנגלופילית ובימים בהם השמיים עוטים שמיכת פוך אפרפרה וערפילית אני נתקפת געגועים לממלכה המאוחדת וכמהה לקמצוץ אנגליות בלב הלבנט. למרבה המזל , הבריטים השאירו כאן עקבות בדמוי מבנים או גנים, חלקם שומרים על ניחוח אנגלוסכסי עד היום.

 

 

ירושלים

לפני תקופת המנדט

כנסיית המשיח: דריסת הרגל האנגלית בירושלים החלה כבר במאה ה-19, ובמחצית הראשונה של המאה החלו הניסיונות של הפרוטסטנטים לתקוע יתד בארץ ישראל. בשנת 1838 נוסדה הקונסוליה הבריטית ועשר שנים מאוחר יותר הושלמה הקמת כנסיית המשיח (עמנואל) במבנה סמוך. זוהי הכנסייה הפרוטסטנטית הראשונה שנבנתה בארץ ישראל ומטרתה לשמש מקום תפילה ליהודים מומרים. כיום משמשת כנסיית המשיח כמרכז של אחד משני ענפי משנה של הכנסייה האנגליקנית בארץ. המתחם כולל אכסניה לעולי רגל נוצרים, בית קפה בחצר יפה ופסטורלית, מרכז מורשת שמלמד על הנצרות ועל היהדות, מוזיאון ובו דגמים של העיר העתיקה מעשה ידיו של קונרד שיק וציור פנורמי של ירושלים.

מיקום: שער יפו. (סמוך למוזיאון מגדל דוד)

טלפון: 02-6277727

הכניסה למתחם חופשית


כנסיית המשיח - עמנואל (צילום: אמיר פלג)

 

בית ווטסון: סביב הכנסייה הוקם בהמשך רובע פרוטסטנטי, השומר עד היום על אווירה אירופאית. ברובע נמצא בית ווטסון, ביתו של קולונל ווטסון, גימלאי של הצבא הבריטי. בבית התארחו, במהלך המאה ה19, קצינים רבים של הצבא הבריטי. מאוחר יותר עבר המבנה לרשותו של מסדר סנט ג´ונס אשר ייסד בו בית חולים לרפואת עיניים. ב-1964 הפך המבנה לבית הארחה של הכנסייה הלותרנית החובק גן גדול ומקסים, עם נוף לעיר העתיקה.

כתובת: רחוב סנט מרק 7, ירושלים

טלפון: 02-6266888

 

קתדרלת סנט ג'ורג': בשנת 1899 מימן מלך אנגליה, אדוארד השביעי, בנייה של כנסייה אנגליקנית נוספת בירושלים -קתדרלת סנט ג'ורג', המשמשת כיום כמרכז הכנסייה האנגליקנית בישראל. במתחם נמצא בית הארחה אינטימי, מוקף חצר יפה עם עצי פרי. לצד בית ההארחה נמצאים הקתדרלה של הבישוף האנגלי וגן בוטני עם מוזיאון ארכיאולוגי. ניתן להבחין במתחם בזכות מגדל הפעמונים על שמו של אדוארד השביעי, עם ארבעת הצריחים, זהו העתק של מגדל כנסייה באוקספורד באנגליה.

מיקום: בין דרך שכם ורחוב סנט ג'ורג' (מזרח ירושלים).

 

גן הקבר: בהמשך דרך שכם מסתתרת גינה אנגלית. לטענת הפרוטסטנטים כנסיית הקבר איננה המיקום הנכון בו קבור ישו ולפיכך במהלך המאה ה-19 יצאו מלומדים בריטים לחפש בירושלים את מיקומו המדוייק של הקבר. אחד מהם היה הגנרל צ'רלס ג'ורג' גורדון. בגבעה הסמוכה לשער שכם הוא הבחין במעין גולגולת וזיהה שם את מקום צליבתו של ישו. כיום נמצא במקום "גן הקבר" - גן נאה, מטופח ושקט המנוהל על ידי אגודת קבר הגן, היושבת בלונדון. בגן פזורים פינות חמד, ספסלי ישיבה, ברזיות מים ושבילים נגישים לנכים. בפינה הדרום מזרחית של הגן ניתן להבחין בגבעה בה זיהה גורדון את הגולגולת. המבקרים במקום זוכים ליהנות מהדרכה חינם באנגלית.

כתובת: דרך שכם פינת קונרד שיק

טלפון: 02-6272745

שעות פתיחה: שני-שבת 12:00-9:00, 17:30-14:00

הכניסה חופשית

אתר: גן הקבר


גינה אנגלית. גן הקבר (צילום: רון פלד)

 

מסעדת מונטיפיורי: סר משה מונטיפיורי, פילנטרופ אנגלי, הקים בירושלים, בשנת 1857, טחנת רוח שנבנתה על פי דגם של טחנה אנגלית, בעלת מנגנון משוכלל שיובא מאנגליה ואפילו הופעלה בתחילה על ידי שני טוחנים אנגלים. בשנת 1860 ייסד את השכונה הראשונה מחוץ לחומות - משכנות שאננים, שתוכננה בידי אדריכל אנגלי בשם ויליאם סמית'. במבנה הראשון של משכנות שאננים ששופץ והפך למרכז תרבות שוכנת כיום מסעדת מונטיפיורי. מסעדה חלבית איטלקית המשקיפה על חומות העיר העתיקה ועל הנוף המרהיב של מדבר יהודה, הר ציון ועמק קידרון.

טלפון: 02-6232928

אתר: משכנות שאננים

 

אחרי המנדט:

הבריטים קבעו את ירושלים כעיר הבירה, ולאורך שנותיהם כאן היוותה העיר כר פורה לאדריכלים שעבדו בשירות המנדט. הבריטים גם חוקקו חוק שאסר על בנייה בחומרים כגון פחים ועצים והתיר בנייה באבן בלבד, מה שתרם למראה הייחודי של העיר.

 

בית הקברות הבריטי: ב-19 לדצמבר 1917, בתום מלחמת העולם הראשונה כבשו האנגלים את ירושלים בראשותו של גנרל אלנבי. בשנה זו נוסדה הוועדה האימפריאלית לקברי מלחמה, שהייתה אחראית להקמת בתי קברות צבאיים לחללי בריטניה וחבר העמים הבריטי במדינות בהם נפלו. על הר הצופים הוקם בית הקברות הבריטי בו קבורים מעל 2,000 חללים. המקום נראה כמו גן אנגלי מטופח, ירוק-עד, הדשא גזום בקפדנות, המצבות סדורות בשורות ישרות ולפני כל מצבה שתולים פרחים בשלל צבעים. בשדרה המרכזית ניצבים "צלב ההקרבה" ו"אבן הזיכרון", שני מונומנטים סמליים הקבועים בכל בתי העלמין הצבאיים הבריטיים. בקצה השדרה עומדת קפלת זיכרון ומעליה פסלו של סנט ג'ורג', הפטרון הקדוש של אנגליה, נלחם בדרקון.

מיקום: הר הצופים, בין בי"ח הדסה למעונות ברונפמן.


בית הקברות הבריטי (צילום: רון פלד)

 

כנסיית סנט אנדרו'ז: קליפורד הולידיי היה אדריכל בריטי שהשפיע על המראה האורבני של ירושלים. בשנת 1927 הוא תכנן את המבנה של כנסיית סנט אנדרו'ז, השייכת לפלג הסקוטי של הכנסייה האנגליקנית ונבנתה לזכר חללי המלחמה ולזכרו של המלך הסקוטי רוברט ברוס. בהתאם לסגנון שרווח אז, ניסה הולידיי לשלב בין סגנון בינלאומי עם מוטיבים גיאומטרים, לבין סגנון בנייה מזרחי אוריינטלי הכולל כיפות, קשתות ואריחי קרמיקה. כיום כולל מתחם הכנסייה בית הארחה אלגנטי וכנסייה.

כתובת: כיכר דוד רמז

טלפון: 02-6732401

הכניסה חופשית

אתר: בית הארחה הסקוטי סנט אנדרו'ז

 

מלון הרציון: הולידיי אחראי גם למבנה הסמוך בו שוכן היום מלון הר ציון היוקרתי. המבנה הראשוני הוקם עוד בשנת 1882 בידי המסדר הדתי הנוצרי הבריטי של ג'ון הקדוש, כבית חולים למחלות עיניים. בשנות ה-30 של המאה ה-20 הורחב בית החולים על פי תוכניות של הולידיי ונבנו לו שני אגפים - אחד בסמוך למבנה המקורי, דרומית לו, והשני מעבר לכביש בדרך חברון (כיום בית אות המוצר הירושלמי). המבנים שימשו כבית חולים עד 1948. במלחמת השחרור שימש כמתקן של ההגנה והותקן עליו רכבל הר ציון (את סיפורו של הרכבל תוכלו לפגוש במוזיאון הרכבל הצמוד למלון). בשנת 1986 הוא שופץ תוך שימור קפדני של מאפייניו האדריכליים המקוריים, והפך למלון בוטיק יפהפה עם גנים פורחים ונוף מרהיב אל הר ציון והעיר העתיקה, המצליח לשמר את הקסם הקולוניאלי של פעם.

כתובת: דרך חברון 15

טלפון: 02-5689555

אתר: מלון הרציון


קסם קולוניאלי של פעם. מלון הרציון (צילום: מיכל בן ארי)

 

בניין ימק"א: המבנה הציבורי המסמל את תקופת המנדט הבריטי הוא מלון המלך דוד בו שכנו משרדי "בית הממשלה" הבריטית, מולו נמצא סמל אחר של ירושלים המנדטורית, בניין ימק"א. בניין ימקא תוכנן ע"י האדריכל האמריקני ארתור לומיס הרמון (האדריכל של האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק), ונחנך על ידי גנרל אלנבי בשנת 1933. הבניין על קשתותיו, כיפותיו הביזנטיות ומגדל התצפית שלו, נחשב לבניין ימק"א היפה ביותר בעולם ומשולבים בו מוטיבים דתיים נוצריים, יהודיים ואיסלמיים. בשנת 1946 שימש כמקום מושבה של ועדת החקירה האנגלו-אמריקאית לענייני ארץ ישראל וכיום הוא משמש כבית מלון, מסעדה, אולם הופעות ומרכז תרבות וספורט בגישה פלורליסטית. ניתן לעלות למגדל הפעמונים, הניצב במרכז המבנה, כדי ליהנות מתצפית מרהיבה על העיר ירושלים.

כתובת: המלך דוד 26

טלפון: 02-5692692

אתר: בניין ימק"א


בניין ימק"א מבפנים (צילום: יח"צ)

 

מסעדת ולקה: ואיפה שותים תה מנחה? מסעדת ולקה מגדירה את עצמה כביסטרו אמריקאי אולם שוררת בה אווירה אנגלית עם טאפטים על הקירות וצלחות מפורצלן מעוטר. יש לה תפריט שלם המיועד לשעת התה המסורתית, כולל סוגים רבים של תה וסנדוויצ'ונים אנגלים קלאסיים.

כתובת: אבן שפרוט 5

טלפון: 02-5665755

 

חזור למעלה
טבריה וצפת
המלון הסקוטי: קדושתה של הכנרת לנוצרים הביאה גם לשם את האנגלים. במאה ה-19 הוקם בטבריה בית חולים על ידי ד"ר דיוויד ואט טוראנס, רופא מנתח סקוטי, שהיה לו יעוד לרפא את תושבי ארץ ישראל. היה זה בית החולים הראשון בטבריה ששימש בהמשך גם כבית יולדות עד 1953, אז הוסב להיות בית הארחה של הכנסייה הסקוטית. בשנת 1999 נפתח במתחם ההיסטורי של בית החולים "המלון הסקוטי", מלון ייחודי ומפואר המשמר את שלושת המבנים המקוריים העשויים אבני בזלת יחד עם מבנה חדש. הריהוט הגיע בחלקו מסקוטלנד וחלקו עוצב בארץ על ידי אומן. במקום יש גם בר סקוטי עם מגוון רחב של ויסקי.

כתובת: סנט. אנדרוס גליל. רחוב גדוד ברק 1 טבריה

טלפון: 04-6710710

אתר: המלון הסקוטי


המלון הסקוטי (צילום: יח"צ)

 

וילה מלצ'ט: על שפת ים כנרת, ארמון רב תפארת - וילה מלצ'ט שנבנתה עבור הלורד מלצ'ט, שר הבריאות של בריטניה ומייסד המושבה תל מונד. הלורד עצמו לא זכה להתגורר בה מכיוון שנפטר לפני תום הבנייה, אך בתו, הליידי אווה ויולט רידינג, בילתה את חופשותיה בווילה ואף טיפחה שם גן ורדים מרהיב. ליידי רידינג הייתה ציונית נלהבת ועל גג הווילה התנוססו זה לצד זה הדגל הבריטי והדגל שהפך לימים לדגל המדינה. בווילה, הבנויה בסגנון שאפיין את ימי המנדט הבריטי בא"י, התארחה האצולה הבריטית ששהתה בארץ: הלורד בלפור, הלורד סמואל, הסופר ג'ורג' ברנרד שואו, אורד צ'ארלס וינגייט וגם חבר'ה משלנו, ביניהם, חיים ויצמן ודוד בן גוריון. לא מכבר עברה הווילה שיפוץ מקיף, בו שוחזר המבנה מבחוץ כמו לפני שמונים שנה. גם עיצוב הפנים מעיד על ימי תהילתה בשנות השלושים ומשדר יוקרה ונוחות.

מיקום: בסמוך למושבה מגדל.

טלפון: 04-6716205

אתר: וילה מלצ'ט


על שפת ים כנרת, ארמון רב תפארת - וילה מלצ'ט (צילום: מיכל בן ארי)

 

בית בוסל: בשנת 1904 הקימה החברה המיסיונרית מלונדון בית חולים בצפת שישמש בסיס להפעלת פעילות מיסיונרית. הקומפלקס המרשים כלל מגדל פעמונים עם שעון בסגנון בריטי אופייני. במלחמת העולם הראשונה גורשו המיסיונרים הבריטים מצפת ומבנה בית החולים הוחרם על ידי הצבא התורכי. בראשית המנדט הבריטי הוחזר המבנה לידי המיסיון האנגלי. בשנת 1921 הוא עבר לידי המיסיון הסקוטי ובמקום נפתח בית ספר תיכון שזכה לכינוי "הקולג' הסקוטי". לאחר מכן הפך למטה של הקצינים האנגלים, ובתקופת מלחמת השחרור שימשו המבנים את לוחמי ההגנה. בשנת 1944 נמכר המבנה לקופת חולים כללית שהפכה את המקום לבית הבראה שנקרא על שם יוסף בוסל, ממייסדי קיבוץ דגניה. בית ההבראה הורחב ע"י יעקב רכטר ופעל עד שנת 1984, מאז, למרבה הצער, המבנה ניצב נטוש ומוזנח ובסכנת קריסה בעוד עיריית צפת לא עושה דבר על מנת להכריז עליו כמבנה לשימור.

מיקום: בכניסה לעיר מול תחנת אגד.


בית בוסל (ארכיון המועצה לשימור אתרים)

 

חזור למעלה
הכרמל
איזור הכרמל משך אליו אזרחים בריטים שבחרו להפוך את ארץ ישראל לביתם.

 

חצר הכרמל: סוד הגן הנעלם הוא סיפורם של מיכאל לנגה ואשתו האנגליה, ניטה. בזכרון יעקב, על שטח של 77 דונם הם הקימו אחוזה שקראו לה "חצר הכרמל". האחוזה, על הגינה האנגלית הפורחת שלה, הייתה בסגנון בתי הארחה בריטים ובה נערכו קונצרטים, חגיגות ונשפים. כולם היו שם, הנציב העליון, הרברט סמואל, חיים ויצמן, הנרייטה סאלד ועוד. לסיפור של בני הזוג לנגה, אין סוף טוב, ניטה נפטרה במפתיע ובעלה חי שנתיים נוספות אחריה עד שהתאבד.

 

הבית עבר בירושה לאחותה של ניטה, ליליאן. גם לסיפור שלה פן טרגי, בנה דניאל, שהיה מוזיקאי מחונן, שלח יד בנפשו. לזכרו הקימה ליליאן, לצד בית לנגה, את "בית דניאל" ששימש מרכז מוזיקלי ובית הארחה לנגנים, סופרים ואמנים. "אחוזת לנגה" עברה כמה ידיים עד שביולי 2000 קיבלה האוניברסיטה הפתוחה זכויות חכירה על 42 דונם מתוך המתחם, שיפצה חלק מהמבנים, ופועלת לגיוס כספים לצורך שחזור ושימור האחוזה. בשלב זה פעילים במתחם "בית דניאל" ארבעה מבנים הכוללים חדרי לינה, חדר אוכל וכיתות לימוד. אל מבנה האחוזה עצמה לא ניתן בינתיים להיכנס בגלל סכנת התפוררות.

כתובת: רחוב הברושים, זכרון יעקב.

טלפון: 04-6399001

אתר: בית דניאל

 

בית אוליפנט: סר לורנס אוליפנט, אנגלי ממוצא סקוטי, פעל רבות למען שיבת עם ישראל לארצו והיה מקורב לראשי תנועת "חיבת ציון". בשנת 1982 השתקעו הוא ואשתו אליס, בבית במושבה הגרמנית בחיפה.

בקיץ גרו בני הזוג בכפר הדרוזי דלית אל כרמל בבית אבן רחב מידות בסגנון אנגלי עתיק, הצופה אל הים. כיום משמש הבית בדלית אל כרמל כבית יד לבנים ומצבת זכרון לחללי העדה הדרוזית. בחצר הבית יש מצבה לזכר אליס אוליפנט שנפטרה בבית מקדחת בשנת 1885, בעקבות מסע לטבריה.

טלפון בית יד לבנים: 04-8393866, 04-8394629

הכניסה חופשית.

 

חיפה

מבנה מנהלת הנמל: תחת שלטון המנדט הבריטי, תפס פיתוחה של חיפה תאוצה והיא הפכה למרכז מסחרי, שלטוני ותעשייתי. בשנת 1922 הגיע לחיפה המהנדס הבריטי סר פרדריק פלמר שקבע כי חיפה היא המקום הראוי ביותר בארץ להקמת הנמל, ובשנת 1933 נפתח רשמית הנמל הגדול של ישראל. מבנה מנהלת הנמל, שהיה הבניין האחרון בארץ שעליו התנוסס הדגל הבריטי, הוכרז כמבנה לשימור ויהפוך בקרוב למרכז מבקרים.

 

מוזיאון רכבת ישראל: עם בניית הנמל ייבשו הבריטים את קטע הים בבסיס המפרץ, על מנת ליצור עורף יבשתי לנמל. באזור המיובש הוקם מרכז העסקים הראשי של חיפה, שתוכנן על ידי קליפורד הולידיי בסגנון מנדטורי. רחוב המלכים (כיום רחוב העצמאות) נסלל,  ונבנתה תחנת רכבת חדשה – חיפה מרכז. בתחנת רכבת חיפה מזרח נמצא כיום מוזיאון רכבת ישראל ובו זכרונות מימי המנדט, כמו קרון הטרקלין מס' 98 שנבנה באגליה בשנת 1922 עבור קציני הרכבת המנדטורית ואורחים חשובים, ושימש בין היתר את וינסטון צ'רצ'יל.

טלפון: 04-8564293


מוזיאון רכבת ישראל בחיפה (צילום: חן מלינג)

 

פאבים: ולסיום, איפה שותים פיינט בירה כמנהג הבריטים? ב"קלמנ'ס" - פאב ותיק ואנגלי למהדרין שנמצא בנמל חיפה, עם תמונות על הקירות של ווינסטון צ'רצ'יל וג'ון מייג'ור (הנמל 3 חיפה, 04-8620525). או ב"דיוק", פאב אירי בעיצוב דבלינאי אותנטי, המהווה גם מקום מפגש אידיאלי לצופי משחקי כדורגל וכדורסל.

(מוריה 107 חיפה, 04-8347282 )

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנסייה הסקוטית
צילום: מיכל בן ארי
צילום: עטא עוויסאת
תה מנחה בקפה ולקה, ירושלים
צילום: עטא עוויסאת
צילום החברה להגנת הטבע דפנה מרוז
בית לנגה בזכרון יעקב
צילום החברה להגנת הטבע דפנה מרוז
מומלצים