שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מחקר: 2 טריליון טונות קרח הפשירו מאז 2003

בגרינלנד, אלסקה ואנטרקטיקה נרשמת הפשרה מתמדת של הקרח הכלוא ביבשה - ולא הקרח הצף בים. המשמעות: עלייה של מפלס פני הים בחצי סנטימטר בכל שנה בחמש השנים האחרונות

יותר מ-2 טריליון טונות של קרח נמסו מאז שנת 2003 בגרינלנד, אנטרקטיקה ואלסקה על פי נתונים חדשים שהציגה סוכנות החלל האמריקני נאס"א.

 

על פי המדידות, יותר ממחצית מהקרח שנמס בחמש השנים האחרונות היה בגרינלנד, ונראה כי קצב ההפשרה מתגבר. מדענים תולים את התופעה בהתחממות כדור הארץ.

 

בכל הקשור לאלסקה - הנתונים אופטימיים מעט יותר. אחרי צניחה משמעותית ב-2005, כמות הקרח רשמה עליה ב-2008 לאחר חורף מושלג. ואולם, מאז 2003, כשנאס"א החלו במדידות לוויין, אלסקה איבדה יותר מ-400 מיליארד טונות של קרח.

 

במשולב, הפשרת קרח בגרינלנד, אלסקה ואנטרקטיקה, הוסיפה למפלס פני הים העולמי כחצי סנטימטר בחמש השנים האחרונות. יתרה מכן, מפלס פני הים עולה גם משום שהמים "מתרחבים" ככל שהם מתחממים.

 

בשונה מקרח הצף על פני הים, הפשרת קרח שנמצא על היבשה מעלה את מפלס פני המים. בשנות ה-90 לא העלה הקרח המפשיר של גרינלנד את מפלס פני הים העולמי אך כיום תורם הקרח המפשיר על האי הענק כמילימטר למפלס פני הים בכל שנה.

 

קרח הצף בים שמפשיר אמנם לא תורם ישירות לעליית המפלס, אך הוא גורם למים להפוך לקרים פחות והם קולטים חום בצורה רבה יותר מאשר קרח המחזיר את קרני השמש לאטמוספירה. חום זה שנקלט במים משתחרר בסתיו ונפלט חזרה לאטמוספירה וגורם לטמפרטורה הממוצעת להיות גבוהה יותר.

 

הנתונים מצביעים כי הטמפרטורה בסתיו היתה אכן חמה יותר באופן ממוצע מאז שנות ה-80. לדברי החוקרת ג'וליאן סטרוב ממרכז המידע הלאומי האמריקני לקרח ושלג בבולדר, קולורדו, הדבר מצביע על התחממות כדור הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משטח קרח שניתק בקנדה. ארכיון
צילום: AP
מומלצים