שתף קטע נבחר

אל המציא את האינטרנט? מיתוסים על מחשבים

אז מותר להשתמש במחסנית דיו חלופית או שהמדפסת תינזק? האם "חוק הספאם" מיותר והדואר מגיע בכלל מארה"ב? ומה לגבי השקעה בכונן פלאש יקר במקום סתם דיסק קשיח? המיתוסים הטכנולוגיים לא מתים – ואפילו לא תמיד מתחלפים

קחו קצת טכנופוביה, הוסיפו מעט בורות וקומץ דיס-אינפורמציה ותקבלו אגדה אורבנית מושרשת היטב, או מיתוס טכנולוגי לתפארת.

 

יש אינספור כאלה והפעם בחרנו להביא עשירייה מייצגת, פחות או יותר, של חצאי-אמיתות ושמועות מופרכות, דעות קדומות ואמונות שגויות. משהו ממה שתקראו כאן בטוח יפתיע אתכם.

 

עדיף להוציא על מחשב חדש כמה שפחות, ממילא הוא יתיישן מהר

בשימוש מקצועי, כאשר המחשב הוא כלי עבודה, השיקולים צריכים להיות כלכליים והשקעה נבונה תהיה כזו שתבטיח תפוקה מקסימלית של מי שמשתמש במחשב. בשימוש ביתי, כאשר איכות השימוש משפיעה על איכות חיינו, השיקולים כמובן שונים – אבל עדיין לא נעים לגלות שתוכנה מסוימת לא מסוגלת לרוץ על המחשב שלכם.

 

אז נכון שקל להוציא סכום מופרז על מחשב חדש. מצד שני, לפעמים עדיף לא לקנות מאשר לקנות את הזול ביותר.

 

שימוש במחסנית דיו חלופית פוגע באחריות על המדפסת

נראה שמי שאחראי על הפצת המיתוס הזה הם יצרני המדפסות, שבאופן טבעי מעדיפים שתקנו את הדיו שלהם.

 

מעשית, אם תבדקו את תעודת האחריות שקיבלתם עם המדפסת, קרוב לוודאי שלא תגלו בה שום התייחסות לנושא הדיו (במדינות מסוימות זה גם לא חוקי‭.(‬

 

כמובן, אם תשאלו את משווק המדפסת הוא יסביר שאם ייגרם למדפסת נזק כתוצאה משימוש בדיו של יצרן אחר הוא לא יכוסה על-ידי האחריות שקיבלתם. לנו לא ידוע על מקרים כאלה.

 

כדי להגיע לטעינה מקסימלית, חשוב לפרוק מדי פעם את הסוללות הנטענות

מפתיע לגלות שהמיתוס הזה חוזר מדי פעם לפרוח – שוב טוענים אנשים באוזנינו שכדי להפיק את המקסימום מהסוללה הנטענת של המחשב הנייד או המצלמה, יש להשתמש בה עד שהיא מתרוקנת ו"נפרקת‭."‬

 

מקור המיתוס הזה הוא בתקופה שבה חלק מהמחשבים הניידים השתמשו בסוללות נטענות מסוג ניקל-קדמיום. אבל במשך למעלה מעשור הטכנולוגיה השלטת בתחום הסוללות הנטענות היא ליתיום-יון ‭.(Lithium-Ion)‬ סוללות כאלו אין צורך לפרוק, אלא להפך – עדיף להטעין אותן לפני שהן מתרוקנות לגמרי.

 

אל גור: "אני המצאתי את האינטרנט"

ובכן, לא – סגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור לא המציא את האינטרנט, למקרה שהיה ספק בכך. אבל לא זה המיתוס; המיתוס הוא על עצם העובדה שאל גור טען את הטענה המופרכת הזו.

 

האגדה האורבנית צמחה מתוך כתבה שפורסמה באתר של מגזין הטכנולוגיה Wired בתחילת שנת ‭,2000‬ כמה חודשים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב. כתב Wired הוציא מההקשר משפט שגור אמר במארס 1999 בראיון ל‭.CNN–‬ המשפט היה: "בזמן כהונתי כחבר קונגרס‭...‬ לקחתי על עצמי לקדם את יצירת האינטרנט‭."‬

 

גור כיהן בקונגרס מ‭1976-‬ ועד ‭,1984‬ ובמהלך השנים הללו הוא אכן עשה הרבה מאוד בשביל יצירת האינטרנט – האיחוד של רשתות התקשורת שמהוות היום את שדרת הרשת‭,(Backbone)‬ שהתרחש בשנת ‭.1983‬‭

 

קובץ ‭MP3‬ זהה ל"איכות תקליטור‭"

פורמט האודיו ‭MP3‬ אמנם החליף את הקומפקט-דיסק בתור התקן דה-פקטו של תעשיית המוזיקה הדיגיטלית (בעיקר הפיראטית‭,(‬ אבל בכל מה שקשור לאיכות מדובר במקרה הטוב בעמידה במקום.

 

פורמט ‭,MP3‬ כמו פורמטים אחרים שמבצעים דחיסה של נתונים, מקריב מעט מהאיכות כדי להשיג דחיסה טובה יותר. תיאורטית, ההבדל אמור להיות בלתי מורגש. מעשית, בעלי אוזן רגישה מתעקשים שיש הבדל נשמע.

 

רוב הספאם מגיע לישראל מארה"ב 

זו אחת הטענות המרכזיות של מתנגדי "חוק הספאם‭,"‬ שנכנס לתוקף ב‭1-‬ לדצמבר ‭,2008‬ והם טרחו להשמיע אותה כל-כך הרבה פעמים בפרק זמן כל-כך קצר, שנראה שכמה אנשים אפילו השתכנעו.

 

לא הצלחנו למצוא נתונים סטטיסטיים מבוססים, ממקור ניטרלי, שמאששים או מפריכים את הטענה. רק מעניין לציין שגם במדינות אירופה רווחת הטענה שרוב הספאם מגיע אליהן מארה"ב ואילו בארה"ב טוענים שרוב הספאם מגיע ממזרח-אירופה, דרום אמריקה וסין. כמובן, השרת ממנו נשלח דואר זבל לא חייב להימצא באותה מדינה בה נמצא הספאמר.

 

כיבוי יומיומי של המחשב מקצר את חייו

מה מסוכן יותר למחשב – לכבות אותו בכל יום ולהפעיל מחדש למחרת, או להפעיל אותו ברציפות? האמת הפשוטה היא שהנושא הזה עדיין נתון לוויכוח, ובכל אופן אין ראיות מבוססות לכך שכיבוי והדלקה יומיומיים מקצרים את תוחלת החיים של רכיב זה או אחר. לעומת זאת, ברור שהם חוסכים חשמל ולכן טובים לסביבה ולכיס.

 

 

כונני SSD‬ מהירים, אמינים וחסכוניים בהשוואה לדיסק קשיח ולכן יחליפו אותו במהירות

אחרי שנים של הבטחות, פרץ כונן הפלאש ‭(SSD)‬ אל חיינו ביולי ‭,2007‬ עם ההכרזה על מחשב ה‭Eee PC-‬ הראשון. אחרי שכיכב מאוחר יותר גם ב- ‭MacBook Air‬ היוקרתי ונדחף במרץ על-ידי אינטל, סמסונג, סנדיסק וחברות נוספות, כמעט השתכנענו שזה הולך לקרות – כונני ה‭SSD-‬ הולכים להחליף את הדיסקים הקשיחים, ובקרוב.

 

כמובן שאין לזה שחר. המחירים של כונני ה‭SSD-‬ נמצאים בירידה מתמדת, אבל בכל חישוב הם עדיין עולים לפחות פי שלושה מדיסק קשיח רגיל. כשבודקים מה התמורה, מתברר שהיא לא כל- כך תואמת את ההבטחות של המשווקים. אם כונני SSD אכן אמינים יותר מדיסקים קשיחים, נלמד מן הסתם בעתיד. מה שידוע כבר עכשיו הוא שהם לא מהירים יותר (זה יתחיל להשתנות רק בעוד כשנתיים) ואפילו לא צורכים פחות חשמל כפי שהובטח.

 

בפברואר השנה פירסם אתר הטכנולוגיה הנחשב ArsTechnica תוצאות של מבחנים שקבעו לראשונה כי צריכת החשמל של כונני ה‭SSD-‬ הנפוצים כמעט זהה לזו של הדיסקים הקשיחים המקבילים. מאוחר יותר, בחודש יולי, פורסמו באתר חשוב אחר ‭,Tom's Hardware‬ תו‭,-‬ צאות של מבחנים מקיפים בהרבה. הפעם השוו תריסר כונני SSD של שבעה יצרנים בשימוש לאורך זמן, ומצאו שהם צרכו ‭15 -5‬ אחוז יותר חשמל מדיסקים קשיחים באותו גודל פיזי ‭.(Form Factor)‬

 

בקיצור: הם עולים יותר ולעת עתה קשה לומר שהם טובים יותר. ה‭SSD-‬ אולי יחליף את הדיסק הקשיח, אבל זה לא יקרה בעתיד הקרוב.

 

שימוש יתר במחשב מסוכן לילדים

לא מעט אנשים עשו בשנים האחרונות הון פוליטי מעיסוק בסכנות המחשב, האינטרנט ומשחקי המחשב – בעיקר אלו שקשורות לילדים. הטענות שלהם, שלעיתים רחוקות מעוגנות במחקרים מדעים, כוללות אזהרות מפני התמכרות, התנהגות אלימה, בעיות פסיכולוגיות ושיבוש של הכישורים החברתיים.

 

אם להאמין למחקרים, התמונה מורכבת יותר. מצד אחד, ידוע שילדים ובני נוער נוטים לאמץ ולחקות דפוסים והתנהגויות שראו במשחקי מחשב (וגם בטלוויזיה, אגב‭.(‬ מצד שני, יש כבר בסיס מדעי לטענות כי במקרים רבים השימוש במחשב דווקא תורם לשלומו הנפשי וליכולותיו האינטלקטואלית והמוטוריות של הילד.

 

החידוש האחרון הוא מחקר אמריקאי שפורסם בחודש שעבר (של ד"ר מימי איטו מאוניברסיטת קליפורניה‭.(‬ החוקרת טוענת שבמינון נכון, משחקי מחשב תורמים להתפתחות החשיבה וגלישה באינטרנט תורמת להתפתחות הפסיכולוגית ולפיתוח הכישורים החברתיים.

 

גוגל מענישה אתרים שלא נוהגים על-פי הנחיותיה

המיתוס לפיו גוגל מפעילה מערכת ענישה קשוחה, שמוציאה מתוצאות החיפוש אתרים שלא מיישרים קו עם דרישותיה, מתיישבת היטב עם תדמית "האח הגדול" שקיבלה בשנים האחרונות.

 

טכנית, גוגל אכן פירסמה מסמך הנחיות לבעלי אתרים ‭(Guidelines Webmaster)‬ שקובע מה נתפס על-ידי החברה כניצול לרעה של מנוע החיפוש שלה. במקרים מסוימים (המפורסם שבהם הוא זה של BMW גרמניה, מפברואר ‭,(2006‬ גוגל אפילו טרחה "להגלות" אתרים אל מחוץ לאינדקסים שלה.

 

מכל מקום, מקרים כאלה של התערבות "ידנית" הם נדירים מאוד. מה שמכונה לפעמים "עונש מגוגל" ‭(Penalty Google)‬ הן בדרך-כלל תופעות שקשורות לשגיאות גסות מצד בעלי אתרים. לדוגמה, כשלדפים שונים באתר יש כותרת זהה, גוגל עשוי להניח שמדובר בדפים זהים ולהציג רק אחד מהם, גם אם תוכנם שונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לא המציא את הרשת. אל גור
צילום: AFP
מומלצים