שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אושר: מתקן התפלה לפלסטינים בחדרה

ועדת משנה של מוסדות התיכנון אישרה להקים באזור חדרה מתקן התפלה עבור צרכי הרשות הפלסטינית, שיפיק 150 מיליון מ"ק מים. החברה להגנת הטבע: יש לבחון לעומק את ההשפעה של מתקני ההתפלה המתוכננים על הסביבה הימית

הוועדה לנושאים תיכנוניים עקרוניים אישרה היום (ג') הקצאת שטח לקמת מתקן התפלת מי ים עבור צרכי הרשות הפלסטינית באזור התעשייה של חדרה. התוכנית המפורטת למתקן תוכן בשיתוף הגורמים הרלוונטיים, לרשות משרדי ראש הממשלה, החוץ, התשתיות, לשכות התיכנון, עיריית חדרה ואיגוד הערים לאיכות סביבה,  ותוגש בתוך חצי שנה.

 

המתקן צפוי לקום על שטח של כ-180 דונם, ולהפיק כ-150 מיליון מ"ק מים בשנה. המימון להקמת המתקן יהיה מתרומות מגורמים בחו"ל. הוא צפוי לשרת את צרכי המים של התושבים הפלסטינים ביהודה ושומרון. כיום נסמכים הפלסטינים בעיקר על שאיבת מי תהום מאקוויפר ההר ומבארות, וכן מקבלים מים להשקייה מהירדן מתוקף הסכמי אוסלו.

 

בדברי ההסבר להחלטה, כתבה הוועדה כי "הדרך הטובה ביותר להשלמת הבטחה של אספקת מים, בכמות ובאיכות הנדרשות, לאור המחסור הצפוי במקורות מים טבעיים, הינה באמצעות התפלת מי ים. לפיכך, העמדת שטח מתאים לאורך חוף הים הישראלי לצורך הקמת מתקם כזה הינו צורך חיוני, כחלק בלתי נפרד מכל הסדר מדיני שייערך בעתיד בין שני הצדדים...".

 

על פי ההחלטה, המתקן יפוצל לשניים: מתקן התפלה על שטח של כמאה דונם באזור התעשייה החדש של חדרה, ומאגר למים המותפלים על שטח של כ-50 דונם בסמוך. תחנת השאיבה של מי הים למתקן תמוקם מצפון לנחל חדרה, ובצמוד לצנרת הגז הטבעי שהוקמה במקום.

 

החלה"ט: לבחון השפעה סביבתית של מתקני התפלה

בחברה להגנת הטבע שיבחו את הוועדה על עבודת שילוב המתקן והתשתיות הנלוות אליו במערך השטחים הפתוחים בסביבת נחל חדרה. עם זאת, קראו בחברה לבחון לעומק את ההשלכות הסביבתיות של מתקני התפלת מי ים על הסביבה הימית.

 

בחברה מציינים כי מתקני התפלה מחזירים לים בתום התהליך רכז רווי ברזל, ושנכון להיום טרם בוצעה עבודת מחקר מעמיקה על ההשפעות של רכז זה על הסביבה הימית. "אין ספק שהקמת מתקני התפלה חדשים תסייע למשק המים, אך יחד עם זאת טרם נבחנו לעומק ההשלכות הסביבתיות של התפלת מים על הים".

 

בחברה טוענים כי לרכז עלולה להיות השפעה על המלחת האזור, וכן "צביעה" של המים באדום כתוצאה מריכוז הברזל במי הרכז. נושא זה, של בחינת ההשפעה הסביבתית של מי הרכז, עומד כעת כתנאי לאישור מתקן התפלה חדש שאמור לקום באשדוד וקיבל אישור עקרוני. בנוסף למתקן באשדוד צפויים לקום בישראל בשנים הקרובות עוד שלושה מתקני התפלה - בחדרה, בשורק וליד קיבוץ שמרת בצפון.

 

מתקני ההתפלה החדשים - והרחבת הפעילות של מתקני ההתפלה הפועלים כיום בפלמחים ובאשקלון - צפויים לספק למשק המים הישראלי 750 מיליון מ"ק מים עד שנת 2020.


פורסם לראשונה 30/12/2008 15:18

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן ההתפלה באשקלון. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים