שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אושר: מתקן התפלת מים ליד קיבוץ פלמחים

המתקן החדש צפוי להפיק כ-300 מיליון מ"ק מים בשנה, ויחל לפעול ככל הנראה בעוד כחמש שנים. קודם לכן צפויים להתחיל לפעול מתקני התפלה חדשים באשדוד ובחדרה, בנוסף על המתקנים הקיימים היום באשקלון ובפלמחים

הועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) אישרה אתמול (ב') את המשך התוכנית להקמת מתקן להתפלת מי-ים בשורק, סמוך לקיבוץ פלמחים. המתקן, על שטח של כ-300 דונם בקרבת החוף, יפיק כ-300 מיליון מ"ק מים בשנה ויחל לפעול ככל הנראה בתוך כחמש שנים.

 

כיום מותפלים כ-180 מיליון מטרים מעוקבים של מי ים באתרים אשקלון ובפלמחים. האתר באשקלון הוא הגדול ביותר כיום, ומפיק כ-150 מיליון מ"ק מים. האתר בפלמחים מפיק כ-30 מיליון מ"ק.

 

בעקבות המצב החמור בו נתון משק המים בשנים האחרונות, החליטה הממשלה להגדיל את היקף ההתפלה במתקנים הקיימים ולהקים עוד מתקנים, שיפיקו בסך הכל כמות של 750 מליון מ"ק לשנה - 600 מיליון מ"ק לשנה יחלו לזרום ב-2013 והשאר עד 2020.

 

עוד על התפלת מים:

 

ביולי אישרה הות"ל את הקמת המתקן החדש הראשון מתוך השלושה - באשדוד - שצפוי לפעול החל מ-2011, ולהפיק כ-150 מיליון מ"ק בשנה. מתקן חדש שני צפוי לקום בחדרה והמתקן החדש השלישי יהיה בשורק.

 

המתקן בשורק, שיוקם על שטח של כ-300 דונם, יכלול מערכת יניקת מי ים במרחק של כ-1.5 ק"מ מהחוף, מערכות טיהור וסינון לסילוק המלחים ממי הים, מאגר, תחנת שאיבה וצנרת להעברת המים המותפלים למערכת אספקת המים לצרכנים. בנוסף יוקמו מערכות לסילוק מי הרכז הנותרים בחזרה לים, וכן מערכות חשמל וגז טבעי.

 

האתר להקמת המתקן נבחר מבין שש חלופות שנבחנו - שתיים בתחום מתקני השפד"ן הסמוכים, שתיים בין השפד"ן וכביש הגישה לקיבוץ פלמחים, ועוד שתי חלופות נוספות. "הות"ל בחרה בחלופה הנמצאת מצפון לכביש הגישה לפלמחים ודרומית מערבית לשטח השפד"ן, לאחר ששוכנעה כי היא עדיפה בהיבטי בריאות, סביבה, הצמדת תשתיות והורתה לרשות המים לקדם התכנון בחלופה זו".

 

בחברה להגנת הטבע אמרו כי החלופה שנבחרה לא הייתה המועדפת עליהם משום שהיא נמצאת בלב שטח חולות פתוח, ולא בצמידות לאף מתקן קיים או מתוכנן. החלופה שהעדיפו אנשי החברה היתה סמוך לתשתית מתוכננת אחרת, באופן שיפגע פחות בסביבה, אולם היא נפסלה.

 

עוד אומרים בחברה להגנת הטבע כי בעוד שהקמת מתקני התפלה חדשים תסייע למשק המים, טרם נבחנו לעומק ההשלכות הסביבתיות של התפלת מים על הים - כמו למשל הזרמת רכז רווי ברזל בחזרה לים.

 

"נכון להיום טרם בוצעה עבודת מחקר מעמיקה או נכתבה חוות דעת מקצועית מטעם משרדי הממשלה הרלוונטיים – הבריאות והגנת הסביבה - לגבי הנזקים העלולים להיגרם לים ולסביבה כתוצאה מהקמת מתקני ההתפלה", אמר ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע וסביבה בחברה. "מלבד השפעת המליחות על הים, ישנה גם בעיה של ריכוז גדול של ברזל ומתכות כבדות אחרות הנפלטות לים וצובעות אותו באדום, ונושא זה עדיין לא נבדק לעומק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממברנות במתקן התפלת מים. ארכיון
מומלצים