שתף קטע נבחר

הרוסים על סילבסטר

השנה האזרחית החדשה תתחיל הלילה, ובמגזר דוברי הרוסית בישראל מציינים אותה בבולמוס רכישות. החוגגים מוכנים לשלם גם 1,000 שקל כדי שכל קרוביהם יקבלו מתנות ועצי אשוח מוארים יחממו את הלבבות. תופעה

לא לחינם מכנים את ראשון-לציון "רָאשֶן-לציון". רוסית היא שפת האם של שליש מתושבי העיר, ועולי חבר העמים נהפכו בה כוח צרכני של ממש. זה ניכר משפעת חנויות הספרים שכל האותיות שבהן קיריליות, וזה ברור משגשוג המעדניות הפזורות בה, שמייבאות את מיטב תבואת לטביה ואוקראינה. כל זה בולט עוד יותר בדצמבר - החודש שלקראת סילבסטר.

 

בימים אלה ממש בוערת בעצמותיה של ראשון התשוקה לחגוג את השנה החדשה בסגנון עדות הצפון. מרכז העיר מנוקד פתותי שלג (מלאכותיים); עצי אשוח מוארים (רמז: אף הם לא טבעיים...) וסָבֵי כפור (סנטה קלאוסים רוסים) - כולם מגירים זיעה מהחורף המקומי וכולם למכירה.

 

מוקדים פסאודו-מושלגים ניתן לאתר גם באשדוד ובירושלים, בקריות ובחלקים מתל-אביב. בתוכם רוחשים הרבה מאוד רוכשים, דוברי רוסית, שמוציאים לא מעט כסף בעבור לילה אחד מיוחד.

 

יצאנו לסימטאותיה המושלגות של ראשל"צ, לתור אחר העוררות הצרכנית הזמנית הזאת. לא, זה לא חג המולד שיוצאי חבר העמים חוגגים. זה ה"נובי גוד", או בעברית צחה: הסילבסטר. ברוסיה, היום הראשון של השנה האזרחית החדשה הוא חג אזרחי למהדרין, שהסובייטים העלימו עין כשהוצמדו לו סממנים של החג הנוצרי. בארץ החג הזה נהפך למימונה הרוסית. רק שאצל רוסים, הסטיילינג והאלכוהול חשובים יותר מהאוכל.

 

"הכסף הוא לא פונקציה בשבילם"

ההכנות לחג באות לידי ביטוי בבולמוס קניות שכולל רכישת צעצועים, קישוטים, אלכוהול, בשר וממתקים בעבור ארוחות השנה האזרחית החדשה. אף אחד לא חוסך כשזה מגיע לחג החשוב ביותר ברוסיה; כל כך חשוב - שהשפעתו לא פגה גם כאן.

 

"לזכותם יאמר שהם רוכשים מכל הלב", אמר ל-ynet מיכאל, מוכר צעצועים שמדפים שלמים בחנותו התמלאו החודש בפריטים בירוק-אדום-לבן, למרות שאף אחד מאבותיו לא קרא את דוסטוייבסקי בשפת המקור.

 

"כבר שנתיים שאני מוכר להם עצים וקישוטים. הכסף הוא לא פונקציה בשבילם. ברגע שהם אוהבים את המוצר - הם באים וקונים. הם יודעים לעשות שמח לעצמם ולילדים".

 

כובע פשוט של "סבא כפור" עולה בחנויות הצעצועים 12 שקל, אבל מחירי חליפה אדומה שלו וחליפת תכלת של נכדתו, סניגוריצ'קה, יכולים להאמיר ל-400 שקל, כל אחת. עץ אשוח סינתטי בגובה 150 ס"מ עולה 200 שקל, וקישוטו כראוי בנורות, כדורים מעוטרים ומיני קישוטים יעלה לחוגג המצוי עוד 100 שקל, לפחות.

 

וכל זה עוד לפני שחושבו בסל הקניות המתנות למשפחה, האוכל לארוחת החג, שקיות הממתקים לילדים, השתייה רבת האלכוהול והמסיבות. לא פלא שחברות כמו yes מציעות לעולים מבצעים לשנה החדשה, ולפי משרד הפרסום "סקטורס", חברות כבזק וכסופר-פארם משתמשות החודש באשוחים ובכובעים לבנים-אדומים, כדי לפרסם את שירותיהן במגזר הרוסי.

 

מסקר שערכו באחרונה ערוץ 9 ומכון מותגים עולה כי 82% מהעולים חוגגים את החג, והם מוציאים עליו בממוצע 600 שקל. הלקוחות של מעדניית מאניה המפורסמת אישרו לנו את הסטטיסטיקה. אחת הלקוחות העריכה בשיחה עם ynet את קניותיה ב-500-300 שקל, ואחרת התוודתה כי הוציאה מהארנק לא פחות מ-1,000 שקל.

 

"כששמים עצים זולים, שעולים 30-20 שקל, ליד עץ מפואר - אנשים יבחרו במפואר", אמר ולדימיר, בעל חנות לכלי כתיבה וצעצועים. הוא שכר חלל נוסף לצד חנותו, למשך חודש, כדי לשכן בו את כל קישוטי העץ ושאר אביזרי החג. 

 

"אפילו שהמצב הכלכלי לא כל-כך טוב, אנשים עדיין קונים וחוגגים. זה עניין של הרגל, לא של דת. גדלנו על זה מילדות ואנחנו אוהבים מאד את החג הזה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
נכדתו של סבא כפור, סניגוריצ'קה
צילום: עילי קמחי
קישוטים מסורתיים לעץ האשוח
צילום: עילי קמחי
מומלצים