שתף קטע נבחר

 

מה לנשנש במקלט ומאיזה שימורים להימנע?

גם במקלט או במרחב המוגן אפשר ואפילו רצוי לשמור על תזונה בריאה. הדיאטנית יעל דרור-סרוסי ממליצה: להתרחק מהחטיפים המטוגנים ולעבור לנשנושים בריאים יותר, לבדוק את רמת הנתרן בשימורים לפני שפותחים קופסה ולרדת מהקפה לטובת המים

תקופה של לחץ וחרדה איננה פשוטה לאף אחד, על אחת כמה וכמה אם רוצים במקביל לשמור על תזונה נכונה. ריצה לממ"ד, ירידה למקלט, החשש מהלא נודע, אי-השקט והפחד מהמתקפה הבאה עלולים לגרום לנו לאכול ללא אבחנה, או להבדיל לפגוע בתאבון. מה הם עקרונות התזונה הנכונים עליהם צריך לשמור גם בזמני חרדה? מה לבחור להביא למקלט או לממ"ד לשהייה ארוכה?

 

השפעת הלחץ והחרדה על מערכת העיכול

בלבול, לחץ וחרדה יוצרים בגוף שינויים חדים בפעילות מערכת העיכול. הלחץ והשינויים במצב הרוח גורמים לשינויים הורמונלים בגוף ועלולים להשפיע על התאבון ופעילות הקיבה. לחץ מתון וממושך (למשל, עד האזעקה הבאה) עלול להיות מלווה בהפרשה מוגברת של הורמונים מסוג "אופיאתים" שגורמים לנו לחפש מזון מתוק ושמן. לעומת זאת, מצבי לחץ גבוה (למשל לאחר נפילת טיל או הודעה על נפגעים) משתקים את תפקוד מערכת העיכול והתאבון נעלם לחלוטין.

 

איך מתמודדים עם כל השינויים הללו? קודם כל נרגעים. לחץ שמשתק או מגביר את התאבון הוא הדרך של הגוף להתמודד עם סכנה. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שגם אם התאבון גבוה וגם אם לא מרגישים רעב לאורך זמן, עדיין צריך לבחור נכון מה שאוכלים ולהימנע ממזונות שגם בימי רגיעה אנו יודעים שלא תורמים הרבה לבריאות ולגזרה.


מקלט באשקלון. שינויים בתאבון הם דרכי הגוף להגיב לסכנה (צילום: AP)

 

להלן 3 טיפים תזונתיים לבחירה נבונה של אוכל בתקופה של לחץ וחרדה והכנות לשהייה ארוכה במקלט, מבלי לפגוע בתזונה הנכונה והשפויה ומבלי שנגלה לאחריה כי עלינו במשקל.

 

1. נשנושים טובים

כאמור, מצבי לחץ וחרדה מתונים אך ממושכים מגבירים את התאבון. במקביל, אי-השקט לקראת האזעקה הבאה גורם לנו לרצות להכניס כל הזמן משהו לפה. הפתרון המוכר והקל הוא להביא לממ"ד פיצוחים וחטיפים. אכילה בלתי פוסקת של נשנושים כאלה, העשירים במלח ובשומן, לא מרגיעה ועלולה בסופו של דבר לעורר בקרבנו צרבת לא נעימה. החטיפים המלוחים מכילים כמות גבוהה של נתרן, העלול לסכן אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה.

 

מה עושים?

בוחרים מראש להביא נשנושים בריאים למקלט או לממ"ד. למשל, פירות יבשים, מארזים אישיים של תפוחי עץ מיובשים, וכמובן שפירות טריים יכולים להתקבל בשמחה (תפוזים, קלמנטינות, פומליות ושאר פירות ההדר יכולים להישמר נהדר מחוץ למקרר זמן רב). גם קצת בייגלה ללא שומשום יכול להיות טוב למי שחייב משהו מלוח, בשל אחוזי השומן הנמוכים (4-5 אחוז בלבד). מי שנזהר מכמות גבוהה של מלח, יכול לרכוש גם בייגלה דל נתרן.

 

קרקרים עשירים בסיבים תזונתיים יכולים גם הם להיות פיתרון קל וטעים כתחליף לנשנושים המוכרים (ובשילוב עם שתייה רבה גם יסייעו למנוע עצירות). גם פריכיות אורז קטנות בטעמים (מלוחים, עם דבש ואפילו עם שוקולד מריר) יכולות להיות פיתרון עדיף במקום הנשנושים המטוגנים - אך הקפידו לא לאכול מהם יותר מדי. 

 

2. שתיה רבה אך להפחית בקפאין

כמו בכל יום בשנה, ובמיוחד בתקופה של לחץ וחרדה, חשוב מאד להקפיד על שתיה רבה. נסו להפחית בצורה חדה את שתיית המשקאות המכילים קפאין. הם עלולים לגרום לעליה נוספת ברמת העירנות, הלחץ והחרדה ואף לגרום לתגובות של רעד ודפיקות לב מואצות בעת שתיה רבה. גם שתיה של משקאות ומיצים ממותקים, העשירים בסוכר, אינה מומלצת כאשר אתם חשים חוסר שקט ועצבנות. 

 

מה עושים?

שתו מים, והרבה. אם כבר רוצים לשלב שתיה של משקאות מתוקים, נסו לשתות מים בטעמים או לפחות מיצים טבעיים ולא סינטטיים. 

 

3. בחירה נכונה של קופסאות שימורים

אם אתם נערכים לשהייה ארוכה במקלט, סביר להניח כי תצטיידו בקופסאות שימורים. בחלק גדול מקופסאות השימורים יש כמויות גבוהות למדי של סוכרים ומלחים, כי הם משמשים חומר משמר טוב מאד, ומומלץ שלא להעמיס על הגוף יותר מדי מהם.

 

מה עושים?

השוו את כמות הנתרן בין קופסאות השימורים והעדיפו את המוצרים עם כמות הנתרן המועטה. 

 

חפשו אריזות ואקום של המאכלים המשומרים במקום קופסאות השימורים המוכרות, וגם בהם בחנו מה כמות הנתרן במוצרים.

 

לגבי הסוכרים, יש מגוון רחב של קופסאות שימורים ללא תוספת סוכר או שעל גביהם מופיעה כתובת "קל" או "לייט", המסמנת כי כמות הסוכר והקלוריות נמוכה בהשוואה למוצר המקורי.

 

לסיכום

כדי לעבור את התקופה הלא קלה הזו בצורה הכי בריאה ולא לסיים אותה עם עודף של כמה ק"ג, חשוב שנמשיך לשמור על כללי התזונה הנכונה והבריאה. נשמור על הרגלי אכילה נכונה, על ארוחות מסודרות, שילוב של הרבה פירות וירקות, שתיה רבה של מים, ונמנע ממזון שמן, מטוגן או עשיר במלחים, קפאין וסוכרים פשוטים.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט M.Sc, ויועצת מקצועית של דקסל פארמה (דקסון)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תושבי נתיבות ישנים במקלט
צילום: רועי עידן
ד"ר רק שאלה
מומלצים