שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

מועצת הביטחון קבעה: הפסקת אש מיידית בעזה

ההחלטה קוראת לישראל לנסיגה מלאה מעזה, לאחר השלב הראשון של הפסקת אש מוחלטת. 14 מדינות תמכו בהחלטה וארה"ב נמנעה. שגרירת ישראל באו"ם: "חמאס לא הותיר ברירה, אלא לפעול להגנה עצמית". קונדוליזה רייס: "החמאס מחזיק בגלעד שליט. חייבים לשחררו"

האו"ם קבע - הפסקת אש ברצועת עזה לאחר 13 ימי לחימה: מועצת הביטחון של האו"ם אישרה לפנות בוקר (יום ו') את החלטה 1860 הקוראת להפסקת אש מיידית בין ישראל לחמאס. 14 תמכו בהצעה וארצות הברית נמנעה, אך לא הטילה וטו. המילה חמאס לא מוזכרת בהחלטה.

 

15 חברות מועצת הביטחון דנו החל מחצות (שעון ישראל) בנוסח מוסכם להחלטה הקוראת ל"הפסקת אש מיידית". בהחלטה נכתב כי היא "מדגישה את הדחיפות וקוראת להפסקת אש מיידית, יציבה, שתכובד במלואה ואשר תוביל לנסיגת כוחות צה"ל מעזה". נוסח ההחלטה לא מחייב את ישראל לנסיגה מלאה מעזה, אלא לאחר השלב הראשון של הפסקת אש מוחלטת. 

 

שגרירת ישראל באו"ם, פרופ' גבריאלה שלו, הסבירה בנאומה במועצת הביטחון מדוע ישראל יצאה למבצע "עופרת יצוקה": "לפני 13 ימים ישראל התחילה במבצע צבאי הגנתי בעזה, אחרי שהיא עזבה אותה ב-2005 בתקווה לא לשוב לעולם. אבל התקפות רקטות ממושכות על-ידי ארגון הטרור החמאס, הסירוב של החמאס להרחיב את תקופת השקט והברחת הנשק במשך תקופה זו, הותירו את ישראל בלי ברירה אלא לפעול להגנה עצמית".

 

בהמשך דבריה היא הפנתה שוב אצבע מאשימה לחמאס. "האחריות לעוינות הנוכחית מונחת על החמאס. הקהילה הבינלאומית חייבת למקד את תשומת הלב שלה להפסקת פעולות הטרור של החמאס ולהבהיר שארגון הטרור אינו יכול לקבל לגיטימציה. שמונה השנים האחרונות של טרור ותקופה כביכול של שקט, לימדו אותנו שכל הסדר חייב להיות מכובד בצורה מלאה, לרבות הפסקה מוחלטת של ירי רקטות ושל הברחה נשק - כדי להשיג שקט".


ישיבת מועצת הביטחון. לא הזכירו את חמאס בהחלטה (צילום: AP)

 

רייס: לישראל זכות להגן על עצמה

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הסבירה כי ארצות-הברית נמנעה, כיוון שההחלטה לבדה לא תביא לפתרון הבעיה. "יש מבחנים רבים בדרך. צריך לסלק את סיבת הטרור, להפסיק את ירי הרקטות והברחת הנשק ולפתוח את המעברים", אמרה רייס. "תמכנו בטקסט ובמטרות של ההחלטה הזו, אבל זו מפת דרכים להשגת המטרה".

 

רייס, ששיבחה את נשיא מצרים חוסני מובארק על מאמציו להביא להפסקת אש, אמרה שהקהילה הבינלאומית צריכה לסייע "ולהבטיח ביטחון לישראלים וחיים יותר טובים לתושבי עזה. לדאוג שעזה לא תשמש בעתיד כן שיגור טילים נגד ישראל. חשוב לזכור כיצד העימות התחיל. חמאס השתלטו על עזה בכוח הנשק, והצטיידו בנשק. זה הבסיס לבעיה הנוכחית. זו התקפה לא רק על ישראל, אלא על פתרון של שתי המדינות".

 

היא הבהירה שההחלטה של מועצת הביטחון לא תפתור את הבעיה בשטח וכי יש אתגר מדיני של שליטה ברצועת עזה ובמעברים. "אנחנו תומכים בכך שאבו-מאזן יקבל את סמכותו על כל שטח פלסטין", היא הדגישה. רייס הצהירה כי "ארה"ב נשארה מוטרדת מהסבל של פלסטינים חפים מפשע וארה"ב תוביל את הסיוע ההומניטרי".

 היא אמרה ש"ארה"ב מכירה בזכות של ישראל להגן על עצמה כמו כל מדינה אחרת", והוסיפה כי "החמאס ממשיך להחזיק את החייל גלעד שליט והוא חייב להיות משוחרר".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אמור להגיע בשבוע הבא למזרח התיכון, ובין היתר לישראל, כדי לקיים שיחות דיפלומטיות ולהביא יישום החלטת מועצת הביטחון וקידום הטיפול ההומינטרי בתושבי עזה.

 

מנגד, הפלסטינים הביעו חשש כי ההחלטה לא תיושם בשטח. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאליכי, ששוחח עם כתבים בבניין האו"ם לאחר ההצבעה, אמר כי הוא חושש שישראל תעכב את קבלת ויישום הפסקת האש למשך כמה שעות אם לא ימים. "אנחנו חוששים שבזמן הזה, בימים הקרובים, הם ייזמו התקפה וירחיבו אותה על הקרקע לאזורים שלא הגיעו אליהם, כדי להשיג נוכחות גדולה יותר. יש להם זמן רב בסוף השבוע להרחיב את ההתקפה שלהם עד להתחלת השבוע".

  

ב-8:00 בבוקר ייפגשו חברי המטבחון המשולש - אהוד אולמרט, אהוד ברק וציפי לבני - ראשי מערכת הביטחון, כדי לבחון לעומק את הצעת הפסקת האש המצרית, המגובה על-ידי האמריקנים, הצרפתים והגרמנים. על הפרק - פרטי ההצעה שהביא עימו האלוף (במיל.) עמוס גלעד, ששב מקהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס ושלו, הלילה בדיון
צילום: AP
הפצצות בעזה
צילום: רויטרס
מומלצים