שתף קטע נבחר

מדריך: כל מה שרציתם לדעת על דודי חימום

מהו מאיץ חום ואיך משתמשים בשעון המווסת? לאיזה טמפרטורה רצוי לחמם את המים, ואיך שומרים על הבטיחות? מומחה ממכון התקנים משיב ומסביר

לנשום, לאכול ולשתות חשוב מאוד בכל עונות השנה, אבל נדמה שבחורף אין יותר חשוב ממים חמים - באדיבות דוד השמש או הדוד החשמלי.

 

הגוף המפקח על צבא הדודים שמעטר את הגגות, המרפסות והבוידעמים בישראל הוא מכון התקנים. המכון פירסם היום (א') כמה עצות לשימוש מושכל וחסכני בדודים לשם חימום המים למקלחות החורפיות.

 

לפיכך קראנו לדגל את ציון יטיב, ראש המדור למכלי מים חשמליים במכון התקנים, כדי לסייע בעניין.

 

מאיץ חום

לפי מכון התקנים, בחודשי החורף זמן חימום כל המים האגורים בדוד עשוי להגיע לשלוש שעות, במיוחד אם אתם משפחה שכל הנפשות בה חפצות במקלחת חמה. רכיב פלא בשם "מאיץ חום" עשוי לזרז את העניינים. כאשר אותו מאיץ חום מותקן בדוד שלכם, חימום מים לאדם בודד יימשך 20 דקות. אבל מהו בכלל אותו רכיב מסתורי? ציון יטיב מסביר.

 

"זה רכיב עשוי פלסטיק, שאוגר 4-2 ליטר מים, ומקיף את גוף החימום של הדוד. הפעולה שלו היא הובלת כמות קטנה של מים לחלק העליון של הדוד, כך שהוא מחמם חלק מהמים במקום את כל מי הדוד, ומקצר את זמן הציפייה לחימום. זה כמו שתשימי סיר עם מים על הגז, וחלק ממנו יתחמם מהר יותר. הוא מסייע לחסוך בזמן החימום ובחשמל".

 

ואיך אפשר לדעת אם הדוד שלנו מכיל את הרכיב?

 

"מחייבים את היצרנים לסמן אותו מבחוץ. הכללתו בדוד תלויה בבקשה של הצרכן מהיצרן. התקן שלנו לא מחייב התקנה כזאת, אלא אם מדובר בדוד עומד. בכל מקרה, צריך להזמין אותו במיוחד והוא מגיע עם תו תקן נפרד. החיסרון שלו הוא הצטברות אבנית. ככל שמשתמשים בדוד יותר - כך הצטברות האבנית מהירה יותר. מאיץ חום מחזיק מעמד שנה בערך, ואז יש להחליף אותו".

 

פורק הלחץ

בין חלקיו החבויים של דוד החימום, ישנו כפתור ביטחון המכונה "פורק הלחץ".

 

"'מדובר בשסתום ביטחון שנמצא על צינור הכניסה מחוץ לדוד", מסביר יטיב. "פורק הלחץ מווסת את הלחץ בדוד כדי למנוע התפוצצות. הוא אמצעי ביטחון הידראולי, ואחד משלושה אמצעי ביטחון שמותקנים בדוד. השניים האחרים הם שסתום אל-חזור שמותקן בתוך הדוד, השומר שהמים לא יזלגו בחזרה אל הבית, ותרמוסטט ביטחון, השומר שטמפרטורת המים לא תהיה גבוהה מדי.

 

"הבעיה עם פורק הלחץ היא שכעבור תקופה מסוימת, במיוחד אחרי חורף גשום, הכפתור הזה נסתם באבנית. לכן פעם בשנה רצוי לסובב אותו, כדי לוודא שהוא פועל וכדי להיפטר מהאבנית. מדובר בפעולה פשוטה, אלא שהיא מצריכה טיפוס לגג, ואת זה לא כל אחד מוכן לעשות".

 

שעון מווסת

כשאנחנו שוכחים את הדוד "דולק", אנחנו מנפחים את חשבון החשמל שלנו ומזרזים את שחיקת הדוד. כדי למנוע זאת, מומחי מכון התקנים ממליצים לחמם את הדוד על ידי קוצב זמן (שעון שבת), שאותו יש לרכוש במיוחד מהמתקין. בעזרת הקוצב אפשר לקבוע באילו שעות ביממה יידלק הדוד, וגם את משך הזמן שבו יפעל.

  

מיקום הדוד משפיע על משך החימום

ממכון התקנים ממליץ להפעיל את חימום הדוד סמוך לעת השימוש, כדי שהמים לא יתקררו ויזדקקו לחימום חוזר. שאלת השאלות בנושא זה היא כמה זמן שומר דוד חשמלי ממוצע על חום המים שבתוכו, אחרי שכיבינו אותו?

 

"יש הבדל בין דוד שנמצא בחדר המדרגות, במרפסת, על הגג, או בבוידעם בבית", מסביר יטיב. "יש גם הבדל בין דוד שנמצא על גג בתל-אביב לבין דוד שנמצא על גג בירושלים".

 

אז הכי טוב להתקין את הדוד בבוידעם.

 

"הכי טוב מבחינת שמירת חום, אבל יש לזה חיסרון - אם יש לך נזילה - כל הבית מוצף. מיקום הדוד תלוי בהחלטה של הקבלן; כל בניין לפי מגבלותיו. וישנן גם רשויות מוניציפליות שמחייבות התקנת דודים סולאריים על הגגות".

 

במערכת חימום סולארית, שהחימום בה נעשה גם על ידי קולטי שמש, מומלץ להתקלח בשעות הערב המוקדמות - כאשר המים בדוד בטמפרטורה שאינה נמוכה, ולכן החימום שלהם מהיר וזול יותר.

   

גבולות החימום

ההמלצה של מכון התקנים, בהתבסס על המלצות חברת החשמל, היא לוודא שהמתקין מכוון את הדוד לטמפרטורה של עד 60 מעלות, כדי להימנע מכוויות, בעיקר אצל ילדים. יטיב מסכים לטמפרטורת השיא הזאת, אבל מסיבות אחרות.

 

"טמפרטורה של עד 40 מעלות זה לא מספיק חם", הוא קובע. "לעומת זאת, טמפרטורה של עד 70 מעלות גוררת תופעות לוואי לא טובות, כמו סתימת אבנית של צינורות המים, ואז הקורוזיה הרבה יותר גבוהה. הטמפרטורה הגבוהה האידיאלית היא של 60-50 מעלות. כך יש גם הצינורות לא מאבדים חום בדרך מהדוד עד לשימוש.

  

נפח הדוד

במכון התקנים ממליצים לאדם בודד, הדר בדירה לבד, לשקול להתקין דוד בעל נפח מים קטן כדי לחסוך בעלויות חימום דוד גדול שלא לצורך. תלוי בהרגלי השימוש.

 

יטיב מחדד את ההמלצה. "זה לא מתאים למשל, לאנשים שעושים אמבטיות כל יום. ישנם מקומות שנפח הדוד הוא עניין שבין הקבלן לרשויות המקומיות".

 

מה נפח הקיבול של דודי חימום בישראל?

 

"300-30 ליטר, כשהגודל הנפוץ ביותר הוא 150 ליטר. הגודל אמור להיות מסומן על גבי הדוד".

 

  • על הרוכשים דוד חדש לשים לב שליצרן הקולטים והדוד (האוגר) יש תו תקן של מכון התקנים הישראלי. ניתן לבדוק זאת באתר מכון התקנים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
סובבתם כבר את פורק הלחץ?
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים