שתף קטע נבחר

קלינטון: לא נדבר עם חמאס עד שיכיר בישראל

בשימוע בסנאט לקראת מינויה למזכירת המדינה הבהירה האשה הראשונה לשעבר שהיא והנשיא הנבחר תומכים בזכותה של ישראל להיות משוחררת מירי רקטות של החמאס. על הגרעין האיראני אמרה: שום אופציה לא יורדת מהשולחן

"לא ננהל משא ומתן עם חמאס עד שינטוש את דרך האלימות, יכיר בישראל ויקבל את הסכמי העבר" - כך הצהירה היום (ג') הסנאטורית הילרי קלינטון, האישה הראשונה לשעבר ומי שהתמודדה על מועמדות לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית, בשימוע בוועדת יחסי החוץ של הסנאט, לקראת אישור מינויה למזכירת המדינה בממשל אובמה. השימוע נערך שבוע בדיוק לפני השבעתו של ברק אובמה לנשיא ה-44 של ארה"ב.

 

עם סיום עדותה של קלינטון, קמו באולם הוועדה מפגינים פרו-פלסטינים שנשאו שלטים וקראו קריאות "לשמור על עזה" ו"אל תתנו להשמיד את עזה". במהלך העדות הבהירה מזכירת המדינה כי "אסור לנו לוותר על השלום", אך ציינה כי קלינטון אמרה כי היא והנשיא "מאמינים בזכותה של ישראל להגן על עצמה במצב הנוכחי". "הנשיא הנבחר ואני מבינים את שאיפתה של ישראל להיות משוחררת מירי הרקטות של חמאס", הוסיפה.

 

לדבריה, "עלינו להיות מודעים לתוצאות הטרגיות ולסבל של אזרחים פלסטינים וישראלים. זה חייב להגביר את הנחישות שלנו לחפש שלום צודק ובר-קיימא שיביא ביטחון אמיתי לישראל, יחסים נורמליים עם שכנותיה, התקדמות כלכלית וביטחון לפלסטינים במדינה שלהם".

 

באשר לאיראן אמרה קלינטון כי הנשיא חושב שזכותו לדבר עם כל אחד, אך מבין שיש צורך בעבודה מוקדמת לפני כל פגישה. "צריכה להיות עבודת הכנה מוקדמת, עם כל התנאים המתאימים", הדגישה קלינטון, עבודה שבה יהיו מעורבים "הנשיא או מזכירת המדינה". היא ציינה ארה"ב כי תנסה לשכנע את רוסיה וסין להצטרף אליה, לבריטניה, וצרפת, ולהצביע במועצת הביטחון של האו"ם על החרפת הסנקציות בגין סירבה להשעות את העשרות הגרעין.

 

כל האופציות נגד איראן עדיין על השולחן

"נציג לחברות מועצת הבטחון שלא רצו לשתף פעולה עד עכשיו את העובדה שאיראן גרעינית אינה אינטרס של אף אחד. נעשה כמיטב יכולתנו להשיג תמיכה בינלאומית גדולה יותר לסנקציות ופעולה נגד ממשלת איראן, נגד המשטר הדתי ומשמרות המהפכה וכוח אל-קודס", אמרה קלינטון. "מטרתנו תהיה לעשות את הכל באמצעות דיפלומטיה, סנקציות ויצירת קואליציה טובה יותר כדי למנוע מאיראן להפוך לבעלת נשק גרעיני. אנחנו לא מורידים שום אופציה מהשולחן אבל אנחנו מחפשים דרך חדשה, שאולי תניב פירות".

 

קלינטון סרבה להשיב לשאלה אם ארה"ב תמנע בכל מחיר הפיכתה של איראן לגרעינית, ושבה על כך שארה"ב לא מורידה שום אופציה מהשולחן. "הנשיא הנבחר אמר שזה לא מקובל. מדיניות ארה"ב היא להפעיל באמצעים דיפלומטיים את כל הכלים כדי לעשות ככל יכולתנו למנוע מאיראן להיות מדינה גרעינית. שום אופציה אינה יורדת מהשולחן".

 

קלינטון הבהירה כי היא לא תצהיר על דרך הפעולה של ממשל אובמה לפני שתקיים התייעצויות עם מדינות האזור, סרבה לומר אם ארה"ב תפעל לפתיחת משרד אינטרסים בטהרן או אם תחזיר את שגרירה לדמשק. "הנשיא הנבחר אמר שנחפש דרכים חדשות כי מה שעשינו עד היום לא הצליח. לישראל ומדינות אחרות יש דאגות אמיתיות מהכוח הגובר של איראן. נתייעץ אתן ונפעל בצורה מתואמת", הבטיחה קלינטון. יצויין כי במהלך מערכת הבחירות הציעה קלינטון להעניק מטריה גרעינית למדינות המזרח התיכון מפני איראן גרעיני.


 

השימוע בוועדת יחסי החוץ של הסנאט (צילום: AFP)

 

מוקדם יותר אמרה הסנאטורית מניו-יורק כי "בעודנו מתמקדים בעיראק, פקיסטן ואפגניסטן, עלינו לחתור באופן פעיל לאסטרטגיה של מנהיגות חכמה במזרח התיכון ולדאוג לצרכים הביטחוניים של ישראל ולשאיפות הפוליטיות והכלכליות הלגיטמיות של הפלסטינים". היא הוסיפה כי על מדיניות החוץ של ארה"ב "להצליח לאתגר את איראן ולשים קץ לתוכניתה לייצור נשק גרעיני ותמיכתה בטרור ולשכנע את איראן וסוריה לנטוש את התנהגותן המסוכנת ולהפוך לשחקנים קונסטרוקטיביים באזור". קלינטון אמרה כי על ארה"ב "לחזק את יחסינו עם מצרים, ירדן, סעודיה, טורקיה ומדינות המפרץ".

   

"מנהיגות חכמה"

ג'ון קרי, מי שהיה מועמד לנשיאות ב-2004 וקיווה להיות מזכיר המדינה בממשל אובמה, קיבל את "הירושה" של ג'ו ביידן, מי שהיה במשך שנים רבות הדמוקרטי הבכיר בוועדת החוץ. קרי היושב ראש החדש של הוועדה, הוא שמנהל את השימוע להילרי על התפקיד שבו חשק. קלינטון כהרגלה התכוננה היטב לשימוע ודאגה להפיץ מראש את כוונתה להבטיח חידוש המנהיגות האמריקנית בעולם באמצעות "מנהיגות חכמה" - תערובת של שימוש בדיפלומטיה ובכוח.


הילרי קלינטון לצד ג'ון קרי וכריסטופר דוד בסנאט, היום (צילום: AP)

 

 

קלינטון, שבאה לסנאט כשהיא מלווה בבתה צ'לסי, אמרה בהצהרת הפתיחה שלה לפני שלב השאלות, שארה"ב אינה יכולה לפתור לבדה את מרבית הבעיות הבוערות ו"העולם אינו יכול לפתור אותן בלי אמריקה". לכן ארה"ב תפעל ליצור שותפויות ברחבי העולם. "המנהיגות של אמריקה חסרה - והיא עדיין רצויה".

 

מהי מנהיגות חכמה? על פי קלינטון, מדובר בשימוש מושכל בכל מגוון

הכלים העומדים לרשות שירות החוץ האמריקני. קלינטון מותחת ביקורת קשה על מדיניות החוץ של ממשל בוש, שבעיניה הייתה צרת ראות ואידיאולוגית. "מדיניות חוץ חייבת להתבסס על מיזוג של עקרונות ומעשיות, לא על אידיאולוגיה נוקשה". לפי סקר של מכון גאלופ, 65 אחוז מהאמריקנים תומכים במינוי קלינטון לתפקיד.

 

ועדת יחסי החוץ של הסנאט צפויה לאשר את מינויה של הילרי קלינטון למזכירת המדינה הבאה ביום חמישי. מליאת הסנאט צפויה לאשר את המינוי לפני השבעת אובמה ביום שלישי הבא.


פורסם לראשונה 13/01/2009 16:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילרי במהלך השימוע בסנאט, היום
צילום: AP
הילרי קלינטון ובתה צ'לסי, היום בסנאט
צילום: רויטרס
מומלצים