שתף קטע נבחר

שנה קשה בקופות גמל: מי הפסידה הכי פחות?

קופות הגמל שזינקו בשנים 2007-2003 בכ-70%, נאלצו להסתגל אשתקד למציאות כואבת. בשנה שבה הקופה המנצחת רושמת תשואה שלילית של כ-13%, לא פלא שהמנהלים מדברים על זהירות וצניעות

כמעט 70% תשואה השיגו קופות הגמל מתחילת שנת 2003 ועד סוף שנת 2007. שוק הגמל נתפס אז כמכרה זהב, הבנקים מכרו את הקופות לבתי השקעות במחירי שיא והאופוריה היתה בשיאה. אלא שאז הגיעה שנת 2008 ומחקה לעמיתי הגמל כחמישית מחסכונותיהם בממוצע. מסתבר שיש דברים שקשה לחזות.

 

 

בשנת 2008 השתנו כללי המשחק, והגופים המצטיינים כבר אינם אלו שהשיגו את התשואות הגבוהות ביותר, אלא מי שהצליחו לרשום את ההפסדים הנמוכים ביותר. כך הגיעה קופת הגמל דש תגמולים למקום הראשון בקטגוריית קופות הגמל הגדולות (המנהלות יותר ממיליארד שקל) עם תשואה שלילית מצטברת של 12.87%.

 

אחריה נמצאות מבטחים גמל עם תשואה שלילית של 15.18% וקופת הגמל תמר של כלל ביטוח עם תשואה שלילית של 17.06%. קופת הגמל גדיש של פסגות, אשר הובילה למשך חודשים רבים את טבלת הקופות הגדולות, סיימה במקום הרביעי עם תשואה שלילית של 17.23%.

 

שלוש הקופות הגדולות שסוגרות את הרשימה הן כולן של פריזמה (שנקנו באחרונה על ידי פסגות): צור, קרן אור ושיאון. כל אחת מהן איבדה יותר מ-30%, אף שהן לא נכללו בפרשת התשואות החריגות שרשם בית ההשקעות בינואר 2008. בחישוב שנתי רשמו שלוש הקופות תשואות שליליות בשיעור כפול מקופות גדולות אחרות, ורק בדצמבר הן איבדו 4.5%-3% בשעה שהממוצע הענפי בקטגוריה עמד על פחות מ-1%. אם העסקה למכירת קופות הגמל של פריזמה תושלם בשנת 2009, יעברו כספי העמיתים לניהולו של בית ההשקעות פסגות.

 

בקטגוריית הקופות הבינוניות, המנהלות בין חצי מיליארד למיליארד שקל, מובילה בפער ניכר יסודות של אקסלנס, שהשיגה בשנת 2008 תשואה חיובית מצטברת של 8.13%. מדובר בקופה סולידית יחסית, שרק בדצמבר רשמה תשואה חיובית של 4.23%. מיד אחריה נמצאות קופת הגמל קלאסי של פרפקט, שהגיעה לתשואה של 3.85% (מאז הוקמה בפברואר 2008), ותל"ם של הלמן אלדובי עם תשואה שלילית של 0.94%. גם בקטגוריה זו חותמות את הרשימה שתי קופות של פריזמה - שגיא וקציר - שאיבדו בשנת 2008 כולה יותר מ-30%, מהם יותר מ-4% רק בדצמבר.

 

"כנראה שרוב הנזק לעמיתים כבר נעשה"

אבי דויטש, יו"ר אקסלנס נשואה גמל: "הענף סיים את שנת 2008 עם תשואה שלילית ממוצעת של 18% וזה דבר שאין לו אח ורע בתחום הגמל. אין ספק שכולנו הופתענו מעוצמת האירועים".

 

כמה זמן ייקח לתקן את התשואות השליליות?

 

דויטש: "זו שאלת השאלות. לא בטוח שנוכל לתקן את הכל בשנים הקרובות, צריכים להיות אמיתיים. אנחנו לא בטוחים שהמשבר בכלל נגמר. אבל נכון להיום, כנראה שחזינו כבר ברוב הירידות. כנראה שרוב הנזק לעמיתים כבר נעשה".

 

מה אפשר ללמוד מהמשבר?

 

דויטש: "מה שכולנו יכולים ללמוד זה את הצורך להיות זהירים וצנועים יותר. נוסף על כך, כשנהגנו להכין תחזיות עבודה, בנינו תחזית אופטימית, ריאלית ופסימית. המשבר לימד אותנו שלא מספיק להתכונן לשלושה תרחישים אפשריים, ושבכל שנה צריך להתכונן גם לתרחיש של אסון טוטלי. אם שמים בפניך את התרחיש הקיצוני של אסון, זה גורם לך להיות זהיר יותר בתחזיות ולהתנהל בצורה שקולה יותר כדי להיות מוכן לעתיד בצורה טובה יותר".

 

הכתבה המלאה תתפרסם מחר ב"כלכליסט" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל מלובני
"להיות זהירים וצנועים". אבי דויטש
צילום: ישראל מלובני
מומלצים