שתף קטע נבחר

מי רוצה רכבת חשמלית?

רכבת ישראל הודיעה לאחרונה כי היא מבטלת את המכרז לחשמול הקטרים, אחד הפרויקטים היקרים והחשובים בתולדותיה. זאת לאחר שמשרדי האוצר והתחבורה דחו את הקמת קו הרכבת המהיר בין תל אביב וירושלים. במשרד להגנת הסביבה ובחברה להגנת הטבע רואים זאת בחיוב

חולמים על רכבות חשמליות, שקטות ומהירות? כנראה שתאלצו להמשיך ולחלום: רכבת ישראל ביטלה מכרז לחשמול הרכבת, ודחתה את הפרויקט בשנים רבות. רכבת ישראל החליטה השבוע לבטל מכרז בינלאומי לחשמול הרכבת. מדובר באחד הפרויקטים החשובים והיקרים בתולדות החברה, במסגרתו תוכננה הפיכת מספר קווים ראשיים - בעיקר באזור המרכז - לכאלה המופעלים באמצעות קטרים חשמליים. ההחלטה לבטל את המכרז התקבלה בעקבות דחיית פרויקט הקמת הקו המהיר בין ירושלים לתל-אביב, שאמור להיות אחד הקווים החשמליים העיקריים של הרכבת. על-פי החלטת שרי האוצר והתחבורה, הוסט חלק מהכסף שאמור היה לממן את פרויקט החשמול, לטובת הקמת הקו בין אשקלון ובאר-שבע.

 

יש לציין כי הדעות בנוגע לנחיצות פרויקט החשמול חלוקות: ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, סבור כי ביטול הפרויקט הוא שגיאה חמורה - בהיבט הסביבתי ובהיבט הכלכלי. מנגד, במשרד להגנת הסביבה ובחברה להגנת הטבע, סבורים כי חשמול הרכבת כלל אינו נחוץ בשלב זה, ותועלתו מוטלת בספק. מי צודק?


רכבת חשמלית מהירה בצרפת (צילום: איי פי) 

 

"לחץ מהממשלה"

"ביטול פרויקט החשמול הינו מהלך שגוי מבחינה סביבתית ומבחינה כלכלית", אומר ל-ynet ח"כ דב חנין, יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת. "כיום קטרי הרכבת מונעים בדיזל - מקור אנרגיה מזהם במיוחד. מעבר הרכבת לחשמל יסייע לנהל את הזיהום, שכן חשמל ניתן לייצר בצורות פחות מזהמות. כמו-כן, ייצור החשמל אינו נעשה באזורים מאוכלסים".

 

חנין טוען גם כי הרקע להחלטה הוא פוליטי בעיקרו: "ההחלטה לבטל את פרויקט החשמול, היא תוצאה של לחץ ישיר שהפעילה הממשלה, ונועד להכריח את רכבת ישראל לבחור בין פרויקט החשמול לבין קו הרכבת בין באר-שבע לאשקלון - שניהם פרויקטים ראויים וחשובים. מדובר באותה ממשלה שגררה רגליים בכל הנוגע לקו המהיר לירושלים ורק לאחרונה, ערב הבחירות, נזכרה להפשיר את הקו".

 

עם זאת, חנין סבור כי פרויקט החשמול לא בוטל באופן סופי - אלא רק נדחה במספר שנים: "הקו המהיר לירושלים עובר במספר מנהרות ארוכות, ולכן - בסופו של דבר - הוא יהיה חייב להיות חשמלי. על-כן, יהיה צורך לחשמל את כל הקווים שצפויים להגיע לירושלים. מכאן שאין מדובר בביטול פרויקט החשמול, אלא בדחייה".

 

מה התועלת?

במשרד להגנת הסביבה, דווקא מקבלים בהבנה את החלטת הרכבת לבטל את מכרז החשמול. "ברור שקטר חשמלי פולט פחות זיהום מקטר שמונע באמצעות סולר", אומר ל-ynet אבי מושל, הממונה על זיהום אוויר מתחבורה במשרד. "אבל השאלה היא מה התועלת הכוללת של הסבת הקטרים - ומה המחיר הנדרש".

 

לדברי מושל, מאחר שהחשמל בישראל מיוצר בתחנות פחם - המייצרות זיהום אוויר ניכר - הסבת הרכבת לשימוש בחשמל רק תסיט את זיהום האוויר. בנוסף, עיקר הנסיעות של הרכבת מתבצעות מחוץ למרכזי הערים, ולכן ההשפעה על זיהום האוויר - ועל בריאות הציבור - פחותה. יש לציין כי על-פי הערכות, קטר דיזל פולט "חלקיקים נשימים" - מזהם הנחשב מסוכן במיוחד לבריאות - בכמות הגדולה פי 17 מאוטובוס בינעירוני, או פי 65 ממכונית פרטית.

 

"כמובן שאם היה מדובר ברכבת עירונית, היינו נלחמים למען חשמול הרכבת", מסכם מושל, "אבל מאחר שמרבית הנסיעות הן בינעירוניות, ומאחר שהעלות למשק היא מיליארדים רבים של שקלים, אני מעריך שהתועלת הכוללת אינה משמעותית".

 

התנגדות נחרצת

בחברה להגנת הטבע מעריכים כי הפרויקט לחשמול הרכבת כלל אינו נחוץ, ולמעשה חסר הצדקה כלכלית, סביבתית או תחבורתית. "אנחנו מתנגדים לפרויקט הזה", אומר אריק טפיירו, רכז התחבורה בחברה. "למעשה, אין בכלל טעם לקדם אותו, וזאת מאחר שלא הוכחו התועלות שלכאורה אמורות לצמוח ממנו. מנגד, הפגיעה החזויה עלולה להיות משמעותית מאוד".

 

טפיירו מציין כי פרויקט החשמול צפוי ליצור מספר מפגעים סביבתיים, כמו למשל זיהום אוויר מוגבר מתחנות הכוח, פגיעה נופית לאורך קווי הרכבת, ופגיעה בבעלי חיים. מנגד, טפיירו סבור כי לא הוכחה כל תועלת תחבורתית כתוצאה מהחשמול הרכבת, כמו צמצום משמעותי של מטרדי רעש או הגברת מהירות הנסיעה.

 

גם ההתייחסות למדינות אירופיות, כמו גרמניה או צרפת - בהן קיים שימוש נרחב ברכבות חשמליות - אינה מרשימה את טפיירו. "צריך לזכור שבמדינות אלה, מהירות הנסיעה של הרכבות גבוהה מאוד, ומגיעה בחלק מהמקרים ל-300 קמ"ש או יותר". לדבריו, במתכונתו הנוכחית, פרויקט חשמול הרכבת בישראל לא יביא להעלאת המהירות באופן משמעותי, וזאת בעיקר בגלל בעיות תשתית.

 

תגובת הרכבת

מרכבת ישראל נמסר כי ההחלטה על ביטול המכרז - וכתוצאה מכך, דחיית פרויקט החשמול - התקבלה בהתאם להחלטת הממשלה בנושא. "רכבת ישראל פעלה על-פי החלטת משרדי האוצר התחבורה לדחות את פרויקט החשמול לתוכנית החומש הבאה, אז צפוי להיפתח הקו המהיר לירושלים - המתוכנן כקו חשמלי". יש לציין כי על-פי הערכות עדכניות, הקו המהיר לירושלים ייפתח ב-2014.

 

ברכבת מציינים כי התקציב שיועד לפרויקט החשמול הוסט - כפי שהוחלט במשרדי האוצר והתחבורה - לטובת המשך העבודות בקו באר שבע-אשקלון, שאמור להיפתח במחצית השנייה של 2012. "קו זה הוא בעל חשיבות לאומית, שאמור לתת פתרון תחבורתי זמין ומהיר לתושבי הפריפריה, לצמצם את פערי המרחק אל גוש דן, ולהביא לשיפור איכות החיים באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התחבורה, שאול מופז: החליט להעביר את התקציב לקו ב"ש-אשקלון
צילום: רויטרס
צילום: ירון ברנר
ח"כ דב חנין: "מהלך שגוי מהבחינה הסביבתית ומהבחינה הכלכלית"
צילום: ירון ברנר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים