שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: ויז'ואל פוטוס

אין גשם - ומאגרי הגולן נשארים מיובשים

כולם עוקבים בדאגה אחר מצב הכנרת אך לא הרחק ממנה, במאגרי המים בגולן, משבר המים מוחשי לא פחות. המאגרים, שמלאים בימים כתיקונם, מתייבשים בשל עצירת הגשמים. החקלאים, שאין להם מקור מים חלופי, חוששים שיבול המטעים השנה יהיה קטן בחצי מעונה רגילה - וצופים שכולנו נרגיש את זה בכיס ובצלחת בקרוב

עצירת הגשמים ממקדת את המבט על מפלס הכנרת הצונח, שבימים כתיקונם היה צריך להיות עכשיו במגמת עלייה. אך לא רחוק משם, במאגרי המים של רמת הגולן, משבר המים מורגש לא פחות; בלי גשם ייתכן שהוא יורגש גם בכיס ובצלחת של כולנו בחודשים הקרובים.

 

בשנה ממוצעת זוכה האדמה בגולן ל-500 עד 900 מ"מ של גשם. המים הרבים שוצפים בנחלים, צובעים את הרמה בירוק ושלל צבעי פריחה ומבטיחים הצטברות של מאות אלפי מטרים מעוקבים של מים במאגרים. רוב המים הללו משמשים להשקיית המטעים, וכשליש מהם מוזרם לכנרת כדי להעשיר את מימיה. כיום אין אפילו מספיק בשביל התפוחים והנקטרינות.

 

עוד על משבר המים והחקלאים:

 

יגאל חן, יו"ר אגודת "מי גולן", האחראית על 13 המאגרים וקידוח מים נוספים, מודאג: "אנחנו בסוף ינואר והמצב עגום. מפלס המים במאגרים אפסי משום שלא זכינו מראשית השנה לראות אירוע גשם ממשי, שמביא עמו כמות רציפה של 250-300 מ"מ. הדבר פוגע הן בחקלאים והן במשק המים בישראל. האדמה בגולן לא רוויה ואין גלישת מים למאגרים.

  

ברמת הגולן גדלים בין השאר תפוחי עץ, אפרסקים, דובדבנים, נקטרינות, שזיפים ופרחים, המשווקים לכל רחבי הארץ וחלקם אף לחו"ל. הגשם אמנם מבושש לבוא אבל הקור כבר כאן מזמן. שעות הקור הרבות בשבועות האחרונים מסייעות לעצי הפרי, ולדברי החקלאים מבטיחות יבולים גדולים. הבעיה היא שאין במה להשקות אותם והחשש הוא שכמות גדולה תושמד או תרקב.

  

אין גשם - אין מצב רוח

אלכס קודיש, מנהל ענף המטעים בקיבוץ עין זיוון: "לחקלאים בכל האזור אין מצב רוח. אנחנו רואים לנגד עינינו מדי יום איך עבודה של שנים יורדת לטמיון. חשוב להבין שהמים לא נועדו רק לסייע בכמות גדולה של פרי, אלא גם לחזק עצים ולאפשר את התחדשותם משנה לשנה.

 

בצפון רמת הגולן אנחנו חיים על מי המאגרים, ולצערנו הם כמעט יבשים. בשל הטופוגרפיה לא ניתן להוביל אלינו מים, מה שמעצים את הנזק. אנחנו מקווים שפברואר יהיה גשום, שיחייה את העצים ויאפשר יבול של לפחות 50 אחוז ממה שניתן להפיק בשנה רגילה".

  

תפוחי העץ מרמת הגולן ומהגליל העליון מהווים כ-75 אחוז מהתוצרת לשוק הישראלי; יבול הדובדבנים מהווה כ-90 אחוז מהשוק המקומי והפרחים כ-30 אחוז. החקלאים מעריכים שהנזק לענפים יורגש בקרוב בשווקים, דבר שיתבטא בין השאר בהעלאת מחירי הפירות ובמקרים מסויימים אף במחסור.

 

נתון מדאיג נוסף הוא העובדה כי מאז ראשית דצמבר נרשמו רק שני אירועי שלג בלבד באתר החרמון. המשמעות הישירה היא כמובן עצירת הפעילות באתר התיירות השוקק בדרך כלל. אשתקד נדחתה פתיחת העונה לסוף ינואר; השנה הפתיחה תתאחר לבטח ומנהלי האתר מקווים שלפחות סוף החורף יהיה מושלג. 

 

אך למי השלגים בחרמון יש תפקיד נוסף - חשוב לא פחות. באביב, כשהם נמסים, הם מהווים מרכיב חשוב במילוי מאגרי המים בגולן, ובהמשך זורמים בנחלים לכנרת. העובדה שהחרמון חום וירוק - ולא לבן - משמעה שגם באביב לא יזרמו המים למאגרים ולכנרת, ומצב משק המים בצפון יהיה בכי רע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רטוב: מאגר דבש ברמת הגולן בתמונת ארכיון
צילום: ניר שטיינברג
צילום: ניב קלדרון
החשש: עליית מחירים ואפילו מחסור בפירות
צילום: ניב קלדרון
מומלצים