שתף קטע נבחר

אובמה: לא יכול להגיד לישראל מה טוב בשבילה

בראיון ראשון לרשת טלוויזיה ערבית מאז התמנה לנשיא ארה"ב, אמר אובמה כי ביקורו במזה"ת של השליח המיוחד מיטשל היא "מימוש הבטחת הקמפיין, לא לחכות עד סוף הכהונה". חזר על עמדתו כי יש להושיט יד לאיראן, "אם מנהיגיה ישחררו את אגרופם הקפוץ"

"אנחנו לא יכולים להגיד לישראל או לפלסטינים מה טוב בשבילם" - כך אמר הלילה (יום ג') נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בראיון לרשת אל-ערביה. אובמה אמר בראיון לרשת הטלוויזיה הערבית כי הוא חש צורך "להתערב באופן מיידי" בנעשה במזרח התיכון. זהו ראיון ראשון של אובמה לתקשורת הערבית מאז הושבע לנשיא.

 

הנשיא התייחס לביקורו במזרח התיכון של השליח המיוחד, ג'ורג'

מיטשל, ואמר כי הוא הנחה אותו "לדבר עם כל הצדדים המעורבים", כדי שהממשל יוכל לגבש עמדה בהתייחס לנעשה באזור. "אמרתי לו להתחיל להקשיב, כי לעתים קרובות מדי ארצות הברית התחילה בפקודות... אנחנו לא יכולים להגיד לישראל או לפלסטינים מה טוב בשבילם. הם צריכים לקבל החלטות בעצמם".

 

אובמה אמר כי יש להתסכל על התמונה הרחבה. "לא נוכל לחשוב רק במונחים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני ולא לראות מה קורה עם סוריה, איראן, לבנון, אפגניסטן ופקיסטן. אלה דברים קשורים". לדבריו, שליחתו של מיטשל לאזור היא, "מימוש הבטחת הקמפיין שלי, שלא נחכה עד סוף תקופת הממשל כדי להתעסק במו"מ לשלום בין ישראלים לפלסטינים. אנחנו מתחילים עכשיו".

 

הראיון שהעניק אובמה לרשת הטלוויזיה הפונה לקהל של 23 מיליון צופים במדינות המפרץ הפרסי, היה פייסני ברוחו. הנשיא הדגיש את הקשר המוסלמי של משפחתו, הביע תקווה לכינון מדינה פלסטינית, אבל הגדיר את מחויבותה של ארה"ב לביטחון ישראל כ"חשובה ביותר".

 

"יש חברים מוסלמים במשפחה שלי. חייתי במדינות מוסלמיות. התפקיד שלי הוא לומר לעולם המוסלמי שהאמריקנים אינם האויבים שלכם. ישראל היא בעלת ברית חזקה של ארה"ב. הם לא יפסיקו להיות בעלי ברית חזקים של ארה"ב ואני אמשיך להאמין שביטחון ישראל הוא חשוב ביותר. אבל אני גם מאמין שיש ישראלים המכירים בכך שחשוב להשיג שלום. הם יהיו נכונים לעשות ויתורים בזמן המתאים ואם יהיה שותף רציני בצד השני", אמר אובמה.


השלישיה המובילה במזה"ת. אובמה, קלינטון ומיטשל (צילום ארכיון: AP)

 

"תמיכת איראן בטרור לא עוזרת"

כשהמראיין, הישאם מילחם, שאל אם ארה"ב תוכל לחיות עם איראן גרעינית, השיב אובמה באופן כללי כמי שמעוניין לפתוח דלת לדיאלוג ולא לסגור אותה בהצהרה מיליטנטית.  זאת, לדבריו, "אם מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית ישחררו את אגרופם הקפוץ".

 

לדברי אובמה, בחודשים הקרובים יציג את קווי המדיניות החדשה של וושינגטון כלפי טהראן: "אמרתי במהלך הקמפיין שחשוב מאוד שאנחנו נשתמש בכל הכלים העומדים לרשות ארה"ב, לרבות דיפלומטיה, במערכת היחסים שלנו עם איראן".

 

לדבריו, "האיראנים הם עם גדול, התרבות הפרסית היא תרבות גדולה. איראן פעלה בדרכים שאינן גורמות לשלום ושגשוג באזור. האיומים שלהם נגד ישראל, הרדיפה אחר נשק גרעיני - שיש לה פוטנציאל של תחילת מרוץ חימוש באזור הזה - תהפוך את כולם לפחות בטוחים. התמיכה שלהם בארגוני טרור - כל זה אינו עוזר".

 

בהתייחס למלחמה בארגוני הטרור, אמר אובמה: "הממשל שלנו יעשה הבחנה מאוד ברורה בין ארגון כמו אל-קאעידה, שעושה טרור, לבין אנשים שיש להם דעה שונה לגבי דרך ההתפתחות של המדינה שלהם. יכולות להיות לנו אי הסכמות אבל זה יכול להיות בצורה מכובדת. אני לא מכבד ארגוני טרור שהורגים אזרחים חפים מפשע ואנחנו נרדוף אחריהם".

 

זמן קצר לפני צאתו של מיטשל למסע הדילוגים במזרח התיכון, דן עמו הנשיא אובמה. בתחילת הפגישה, שבה השתתפה גם מזכירת המדינה הילרי קלינטון, אמר אובמה: "אנחנו רוצים להשיג התקדמות אמיתית, לא רק הזדמנות לצילומי עיתונות. השאיפה היא שהתוצאות יורגשו על-ידי האנשים בשטח, שירגישו יותר בטוחים ושהתקוות שלהם ושל ילדיהם יתממשו".

 

אובמה היה ריאלי, והוסיף כי ברור שלא ניתן יהיה להגיע להישגים בין לילה, אך הדגיש: "אם ארה"ב תהיה מעורבת, נוכל להתקדם באמת". את המסע הנוכחי של מיטשל הוא הגדיר כ"מסע של הקשבה ולימוד", שלאחריו יידונו פרטי המסע ויתקבלו החלטות מעשיות כיצד לפעול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ומיטשל. להקשיב, לא לתת פקודות
צילום: רויטרס
מומלצים